Οι ελπίδες του Νόβακ Τζόκοβιτς να παίξει στο τουρνουά του τένις US Open (29/8-11/9) δέχθηκαν ακόμη ένα πλήγμα μετά την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής που αναφέρει ότι θα σεβαστεί τους κανονισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ απαιτούν από όσους δεν είναι πολίτες της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 προκειμένου να μπουν στη χώρα. Αυτό σημαίνει πως ο «Νόλε» που πολλάκις έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο δεν θα γίνει δεκτός στις Ηνωμένες Πολιτείες για το τουρνουά.

Ο πρωταθλητής του Wimbledon, που επίσης δεν έπαιξε στο Australian Open στην αρχή της χρονιάς εξαιτίας της απόφασής του να μην εμβολιαστεί, είχε υποστηρίξει μετά την επιτυχία του στο Λονδίνο ότι περίμενε «κάποια καλά νέα από τις ΗΠΑ». Αυτά, όμως, δεν έφτασαν…

Βέβαια, ο 35χρονος, τρεις φορές νικητής στο Φλάσινγκ Μέντοους, είδε το όνομά του να μπαίνει στην λίστα συμμετοχών για το τελευταίο Grand Slam της σεζόν, αλλά αυτό πρόκειται για μια τυπική διαδικασία και όχι ένδειξη πως θα του επιτραπεί να αγωνιστεί.

Η ανακοίνωση του US Open συγκεκριμένα, που δεν έχει δικούς του ξεχωριστούς κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ανέφερε: «Σύμφωνα με τους κανονισμού του Grand Slam όλοι οι παίκτες που μπορούν να λάβουν μέρος μπαίνουν αυτομάτως στο κυρίως ταμπλό των κληρώσεων των ατομικών τουρνουά των ανδρών και των γυναικών με βάση την κατάταξή τους 42 ημέρες πριν από την πρώτη Δευτέρα της διοργάνωσης. Το US Open δεν έχει συγκεκριμένο κανονισμό αναφορικά με τον εμβολιασμό των παικτών, αλλά θα σεβαστεί τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την είσοδο στη χώρα μη εμβολιασμένων πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στο μεταξύ, οι fans του Σέρβου τενίστα, που έχει πέσει στο νούμερο επτά της παγκόσμιας κατάταξης, θέλουν να τον δουν να αγωνίζεται στο US Open. Στην πλατφόρμα change.org, μάλιστα δημιουργήθηκε αίτημα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (USTA), ώστε να επιτραπεί στον Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο US Open και ήδη έχουν μαζέψει πάνω από 12.000 υπογραφές.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, να μην επιτραπεί στον Τζόκοβιτς να παίξει στο US Open 2022. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η USTA πρέπει να δουλέψουν μαζί για να του επιτρέψουν να παίξει. Αν κάποιος ανεμβολίαστος Αμερικανός επιτρέπεται να παίξει, ο Τζόκοβιτς ως ένας από τους θρύλους του αθλήματος πρέπει να παίξει. Κάντο να συμβεί USTA», αναφέρει ο δημιουργός του αιτήματος.