Ο Σαμουέλ Ετό έτυχε υποδοχής ήρωα στο Καμερούν. Στο Γιαουντέ είναι είδωλο. Ο πρώην επιθετικός της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε πως θα κατέβει υποψήφιος για την προεδρεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Καμερούν. Αυτές τις μέρες, η προεκλογική καμπάνια μπαίνει στην κρίσιμη περίοδο της και ο κόσμος έδειξε την προτίμησή του.

Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του στο γήπεδο της Ντουάλα. «Ετό για πρόεδρος, Ετό για πρόεδρος» φώναξαν. Ο Ετό βρέθηκε στο γήπεδο και παρακολούθησε την πρόκριση των «Αδάμαστων Λιονταριών» στα playoffs του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Έπειτα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Γιαουντέ για να τον αποθεώσουν και έφτασαν ως τα γραφεία της Ομοσπονδίας όπου κατέθεσε τα χαρτιά του για την υποψηφιότητα.

Ο οργανισμός εδώ και χρόνια ταλανίζεται από τις εσωτερικές διαμάχες. Η FIFA που τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει το βλέμμα της στο ποδόσφαιρο της Αφρικής, φέρεται να υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο Σεϊντού Εμπόμπο Ντζόγια. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε προτείνει στον Σαμουέλ Ετό να γίνει αντιπρόεδρος στην υποψηφιότητα του.

Ωστόσο, οι ποδοσφαιρόφιλοι στη χώρα δεν θέλουν άλλο τους παλιούς παράγοντες. Νιώθουν πως με τον Ετό το άθλημα θα γυρίσει σελίδα και θα γραφτούν εκ νέου χρυσές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Βέβαια, ούτε και στην υποψηφιότητα του Ετό είναι όλα ρόδινα καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το πως θα διαχειριστούν τα ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο του Καμερούν χωρίς προηγουμένως να έχουν εμπειρία. Ο 40χρονος, πάντως, ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει όλη τη στήριξη που έχει απ’ τον κόσμο για να επιτεθεί σε όσους επιχειρήσουν να κάνουν ζημιά στην υποψηφιότητά του. «Δεν καταλαβαίνω τί φοβούνται και μας απειλούν εφόσον νιώθουν σίγουροι πως θα νικήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ετό.