Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, η Πορτογαλία θα μάθει ποιο μονοπάτι θα πρέπει να διαβεί για να περάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 απέτυχε να προκριθεί απευθείας στο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού και θα παίξει στα playoffs. Ο προπονητής της Φερνάντο Σάντος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI πως αν η ομάδα του δεν πάρει το εισιτήριο, εκείνος θα φύγει.

«Αν δεν περάσουμε, θα φύγω», είπε ξεκάθαρα και συνέχισε: «Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα χρειάζεται καν να μιλήσουμε και να δώσουμε εξηγήσεις Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει με τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φερνάντο Γκόμες. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά και να καθοδηγήσω την Πορτογαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν δεν καταφέρνω έναν στόχο, τότε αποχωρώ. Τη δεδομένη στιγμή όμως δεν έχω αποτύχει σε κάποιον στόχο και σαφώς δεν έχω κατά νου πως το ταξίδι μου εδώ έχει τελειώσει». Η Πορτογαλία θα είναι μεταξύ των ισχυρών στην κλήρωση που θα γίνει στα κεντρικά της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να έχει μια βατή ή ακόμη και ευνοϊκή κλήρωση. Οι αγώνες με το νέο φορμάτ διεξαγωγής των playoffs θα γίνουν τον Μάρτιο του 2022.

Σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από το τέλος του ματς της Πορτογαλίας με τη Σερβία, όπου η ομάδα του έχασε με 2-1, ο Φερνάντο Σάντος, τόνισε: «Δεν έχει νόημα. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, η απογοήτευση ήταν έντονη. Κι αν ήταν έτσι για τους Πορτογάλους φιλάθλους, φανταστείτε για τους παίκτες και το επιτελείο. Οι παίκτες ήταν στο έδαφος. Πήγα στο γήπεδο για να στηρίξω και να παρηγορήσω τους ποδοσφαιριστές μου. Ο Κριστιάνο, έλεγε σε παίκτη της Σερβίας: “Δεν θα γελούσες αν το γκολ που έβαλα εκτός δεν είχε ακυρωθεί».