Οι διοργανωτές του MLS, ανακοίνωσαν την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο οι Βανκούβερ Ουάιτκαπς χειρίστηκαν καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, που αφορούσαν δύο πρώην προπονητές, τους Μπομπ Μπιράρντα και Χούμπερτ Μπάσμπι Τζούνιορ, της γυναικείας ομάδας του καναδικού συλλόγου.

Ο Μπιράρντα αποτελεί «αντικείμενο» ποινικής διαδικασίας στον Καναδά για πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, που αφορά μια περίοδο 20 ετών μεταξύ 1988 και 2008. Ο πρώην προπονητής των Ουάϊτκαπς, είχε αποχωρήσει από την ομάδα το 2008 με «αμοιβαία συμφωνία», μετά την αποκάλυψη καταγγελιών σε βάρος του.

Όσον αφορά στον Μπάσμπι, με δηλώσεις τους στον «Guardian» τον περασμένο μήνα, η πρώην παίκτρια, Μάλορι Ινοχ, είπε στην αγγλική εφημερίδα ότι ο πρώην προπονητής, τής έκανε σεξουαλικές προβολές όταν ήταν επικεφαλής των Ουάϊτκαπς από το 2010 έως το 2011. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 52χρονος Μπάσμπι, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως μάνατζερ της εθνικής ομάδας γυναικών της Τζαμάικας αυτήν την εβδομάδα για τις κατηγορίες.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής των Ουάϊτκαπς, Αξελ Σούστερ, ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που ο σύλλογος χειρίστηκε τις κατηγορίες εναντίον του Μπάσμπι πριν από δέκα χρόνια: «Τα στελέχη του συλλόγου ενημερώθηκαν στο τέλος της σεζόν του 2011 και ζήτησαν αμέσως τις υπηρεσίες ενός ανεξάρτητου διαμεσολαβητή για να επιβλέπει μια έρευνα για αυτό το θέμα. Έχουμε μάθει από τότε ότι η έρευνα δεν κατάφερε να αποδείξει ορισμένους από τους ισχυρισμούς που αποκαλύφθηκαν αυτήν την εβδομάδα».

Η υπόθεση αυτή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έρχεται την ώρα που η Βορειοαμερικανική Γυναικεία Ποδοσφαιρική Λίγκα (NWSL) συγκλονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες από μια σειρά από παρόμοια σκάνδαλα. Ο προπονητής των North Carolina Courage, Πολ Ρίλεϊ, απολύθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του από δύο πρώην παίκτριες του στους Portland Thorns από το 2014 έως το 2015. Παράλληλα, η επίτροπος του πρωταθλήματος, Λάϊζα Μπερντ, παραιτήθηκε μετά από την κατακραυγή για αρδράνεια από μέρους της, ενώ ο προπονητής των Washington Spirit, Ρίτσι Μπερκ, απολύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για καταγγελίες για εκφοβισμό.