Το προπονητικό τιμ που θα έχει την ευθύνη της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ στη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποφάσισε να κάνει μια πολύ μεγάλη κίνηση: θα δωρίσουν τους μισθούς που θα έπρεπε να λάβουν για τη δουλειά σε πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των συνθηκών του μπάσκετ από το πρώτο στάδιο του, δηλαδή τις ακαδημίες και την καλύτερη εκπαίδευση των νεαρών αθλητών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα. Άλλωστε, στο μέλλον ορισμένοι εξ αυτών θα κληθούν να υπερασπιστούν τα ελληνικά χρώματα και να αγωνιστούν για την Εθνική Ελλάδας.

Ο προπονητής της Εθνική ομάδας, Σωτήρης Μανωλόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν με τους διοικούντες την Ομοσπονδία μάθαμε γι’ αυτή την πρωτοβουλία και θεωρήσαμε σωστό μαζί με τους συνεργάτες μου να συμμετάσχουμε. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός συνολικού πλάνου ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ και κρίναμε ότι ως άνθρωποι που ζούμε σε αυτό τον χώρο και ακόμα περισσότερο ως προπονητές της Εθνικής Ελλάδας, έπρεπε να το στηρίξουμε έμπρακτα». Στο πλευρό του και οι Ισίδωρος Κουτσός, Σάββας Καμπερίδης και Κώστας Παπαδόπουλος.

Ο υπεύθυνος των Εθνικών Oμάδων στο Δ.Σ. της ΕΟΚ, Δήμος Ντικούδης, σχολίασε αυτή την ενέργεια. «Είναι αυτονόητες και θερμές οι ευχαριστίες προς τα μέλη του προπονητικού επιτελείου γι’ αυτή τους την ενέργεια. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτοί δίνουν πρώτοι το παράδειγμα, αλλά και το έναυσμα προς την κατεύθυνση της ενωμένης πορείας και καθολικής στήριξης του σχεδίου ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ».

Παράλληλα με τον ειδικό λογαριασμό για την ανάπτυξη του μπάσκετ, θα δημιουργηθεί και άλλος ένας. Θα είναι για «αλληλεγγύη», με στόχο την ενίσχυση των σωματείων από όλη τη χώρα με αυξημένες ανάγκες λειτουργίας, μετακινήσεων και άλλων καθημερινών απαιτήσεων.