Ο Ρολάντο γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985 στο Πράσινο Ακρωτήριο και όπως σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες του μετακόμισε στην Πορτογαλία για ένα καλύτερο μέλλον. Μόλις 14 ετών ξεκινάει από τις μικρές ομάδες της Καμπομαϊορένσε για να μετακομίσει στις Ακαδημίες της Μπελενένσες. Ο ίδιος κερδίζει όλους με την παρουσία του και το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα δεν αργεί.

Ιδανικότερο ντεμπούτο ο 19χρονος αμυντικός δεν θα μπορούσε να περιμένει. Βασικός σε όλο το ματς και μάλιστα πετυχαίνει ένα από τα τρία γκολ της Μπελενένσες στη νίκη επί της Μαρίτιμο. Απο εκείνο το σημείο και μετά καπαρώνει την θέση του βασικού και γίνεται αναντικατάστατος και την σεζόν 2007-08 δεν χάνει παιχνίδι συμμετέχοντας και στις 30 αγωνιστικές.

Αχτύπητο δίδυμο με Μπρούνο Άλβες

Όπως είναι λογικό οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων με την Πόρτο να κλέβει την υπογραφή του. Ο Ρολάντο υπογράφει τετρατές συμβόλαιο συνεργασίας και από την πρώτη στιγμή δείχνει την αξία του. Αφήνει στον πάγκο τον Πέδρο Εμάνουελ και μαζί με τον Μπρούνο Άλβες δημιουργούν ένα αχτύπητο αμυντικό δίδυμο. Ο ίδιος είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας και μαζί με την θέση βασικού έρχεται η κλήση στην εθνική Πορτογαλίας αλλά και οι τίτλοι. Νταμπλ το 2009, Κύπελλο και Σούπερ Καπ το 2010.

Το 2011 είναι ακόμα καλύτερο για τον Ρολάντο. Σπάνια χάνει παιχνίδι των «δράκων» κι εκτός από το πρωτάθλημα έρχεται και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλο. Το Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Μπράγκα. Οι εμφανίσεις του προκαλούν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων και το όνομά του φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα αγγλικών και ιταλικών εφημερίδων και είναι θέμα χρόνου να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Αντρέ Βίλας Μπόας αποχωρεί με προορισμό την Τσέλσι και στην θέση του αναβαθμίζεται ο μέχρι πρότινος βοηθός, Βίτορ Περέιρα. Ο Περέιρα έχιε την δική του λογική και αποφασίζει να βάλει στο περιθώριο τους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές. Ο Ρολάντο βλέπει τον ρόλο του να περιορίζεται και καταλαβαίνει ότι ίσως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.

Νέα δεδομένα στην Πόρτο και Ιταλία

Έτσι στις 30 Ιανουαρίου παραχωρείται δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν στη Νάπολι. Η προσαρμογή όμως δεν είναι εύκολη. Στο «Σαν Πάολο« πρέπει να παλέψει με τους Φερναντες και τον αρχηγό Καναβάρο και με μόλις επτά συμμετοχές επιστρέφει το καλοκαίρι στην Πόρτο.

Οι «δράκοι» όμως βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και ο Ρολάντο δεν αποτελεί μέρος του πλάνου. Έτσι μόνο μία λύση υπάρχει. Επιστροφή στην Ιταλία αλλά αυτή την φορά στην Ίντερ όπου προπονητής είναι ο Βάλτερ Ματζάρι με τον οποίο ήταν μαζί στη Νάπολι.

Στους «νερατζούρι» κερδίζει θέση βασικού και ο ίδιος δείχνει δείγμα της αξίας του. Η Ίντερ όμως είχε πάρει την κάτω βόλτα με τον Μοράτι να πουλάει την ομάδα στον Ταχίρ ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε στο μάτι τον Ματζάρι, ενώ και η ενίσχυση της ομάδας ήταν ανύπαρκτη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Ίντερ να τερματίσει στην 5η θέση και τον Ρολάλντο να επιστρέφει ξανά στο «Ντραγκάο». Στην Πόρτο όμως έχει ξεκινήσει η ισαπνική επανάσταση με τον Χουλέν Λοπετέγι ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της ομάδας να έχει φέρει επτά Ισπανούς.

Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι στην Πόρτο δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά και ψάχνει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Λέτε αυτός να είναι ο Ολυμπιακός;

Πηγή: gazzetta.gr