Γεννημένος στην Οστράβα ο 32χρονος Τόμας Βάτσλικ έχει πίσω του μία σπουδαία καριέρα αλλά και μία στάση ζωής που σπανίζει για έναν άνθρωπο.

Αντίστροφα μετράει ο Ολυμπιακός για την άφιξη του Τόμας Βάτσλικ στην Ελλάδα προκειμένου ο Τσέχος πορτιέρε να κλείσει και τυπικά στον πειραϊκό σύλλογο. Όπως όλα δείχνουν θα έρθει την Κυριακή (14.45) έτσι ώστε να ολοκληρώσει την μεταπήδησή του στους πρωταθλητές Ελλάδας για 2 χρόνια ή για 2+1.

Ο Βάτσλικ το 2018 είχε αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς στη χώρα του ενώ με τη Σπάρτα Πράγας πήρε πρωτάθλημα το 2013/2014. Στην καριέρα του στη Βασιλεία στην Ελβετία έχει τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο ενώ με τη Σεβίλλη πήρε Europa το 2019-2020.

Βάσει ηλικίας και διαδρομής διαπιστώνει κανείς πως όπου και εάν πήγε πήρε τίτλους. Παίκτης που αναδείχθηκε από τις Ακαδημίες της Βιτκόβιτσε στην Τσεχία για να παίξει μετά στην α’ ομάδα της, τη Βικτόρια Ζίβκοβ, τη Σπάρτα Πράγας, τη Βασιλεία και τη Σεβίλλη απο το 2018 μέχρι και την περασμένη σεζόν.

Παίκτης που έχει διακριθεί ακόμα και για τις κινήσεις του στο γήπεδο (δύο φορές τουλάχιστον στην Τσεχία έχει κάνει κινήσεις fair play για να διορθώσει απόφαση διαιτητή) και με σχεδόν 100 ματς στη Σπάρτα Πράγας και σχεδόν 100 στη Σεβίλλη. Με τη Βασιλεία είχε 169 αγώνες ενώ με την Εθνική Τσεχίας είχε πάνω από 40 και φυσικά ήταν βασικός στο φετινό Euro με πολύ καλές εμφανίσεις.

Το σοκ με την κόρη του όταν έπαιζαν κρυφτό

Ο Τόμας Βάτσλικ είναι μία ξεχωριστή περίπτωση σε ατομικό / προσωπικό επίπεδο. Οικογενειάρχης με δύο παιδιά και λάτρης των βιβλίων, έχει βιώσει και πολύ δύσκολες στιγμές. Θα τον έλεγε κανείς… βιβλιοφάγο καθώς του αρέσουν τα καλά βιβλία και είναι ένα από τα βασικά χόμπι του. Επισης είναι γλωσσομαθής (του αρέσει να μαθαίνει αρκετές γλώσσες) και του άρεσαν και οι ισπανικές σειρές.

Η πιο σοκαριστική ιστορία που τον αφορά σίγουρα είναι εκείνη που ανέδειξε (και) η αγγλική Sun. Όταν ο έμπειρος Τσέχος πορτιέρε είδε την κόρη του να κείτεται ακούνητη και αμίλητη μετά την πτώση της από το μπαλκόνι του σπιτιού τους ενώ έπαιζε κρυφτό με τον μπαμπά της! Ο ίδιος ο Τόμας Βάτσλικ δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του αυτές τις στιγμές όπου πήγε να… χάσει την μόλις τριών ετών (τόσο ήταν όταν έγινε το περιστατικό) κόρη του Νικόλ.

«Ξαφνικά ήταν ένας δυνατός θόρυβος. Και η τρίχρονη κόρη μου ήταν στο έδαφος. Ακίνητη και αναίσθητη…». Με αυτά τα λόγια ο Βάτσλικ περιγράφει τις φριχτές και σοκαριστικές στιγμές που έζησε εκείνος και η οικογένειά του.

Ο Βάτσλικ ήταν 30 ετών όταν βίωσε αυτό το περιστατικό. Έπαιζε κρυφτό με την κόρη του όταν η μικρή έφυγε από έναν κενό χώρο από το μπαλκόνι και έπεσε κάτω! Ο διεθνής γκολκίπερ είχε μιλήσει στην τσέχικη «Bezfrazi» για το περιστατικό λέγοντας: Θυμάμαι που είχε κρυφτεί πίσω από μία κουρτίνα ενώ παίζαμε κρυφτό και βγήκε μετά να μου πει ‘μπαμπά εδώ είμαι’. Της είπα να κρυφτεί ξανά και άρχισα να μετράω. ‘Μπαμπά που είσαι; Μου φώναξε μετά’. Και μετά ακούστηκε αυτός ο γδούπος. Αυτός ο δυνατός χτύπος!».

Η οικογένεια Βάτσλικ δεν ήξερε πως υπήρχε κενό απ’ όπου θα μπορούσε να πέσει κάτω η μικρή. Η γυναίκα του Βάτσλικ, Μαρτίνα, βρήκε πρώτη το παιδί και άρχισε να φωνάζει. Η γυναίκα του είδε μία πτώση, δεν κατάλαβε αρχικά ότι ήταν η κόρη τους αλλά στη συνέχεια μόλις το αντιλήφθηκε άρχισε να φωνάζει τον άνδρα της.

Ευτυχώς για το ζευγάρι η Μαρτίνα είχε τελειώσει την ιατρική σχολή και αμέσως έδωσε οδηγίες / κατευθύνσεις στον Βάτσλικ για το τι να κάνει, αφού βεβαιωθεί πρώτα ότι η μικρή Νικόλ δεν είχε πρόβλημα με τη γλώσσα της.

«Τα δόντια της ήταν σφιχτά και κλεισμένα. Προσπάθησα να ανοίξω το στόμα της και δεν είχε καταπιεί τη γλώσσα της. Ευτυχώς τα κατάφερα.

Είχα μελανιές στα χέρια μου διότι το στόμα της ήταν σφιχτό και χρειάστηκε μεγάλη δύναμη να το ανοίξω», θυμάται
ο Βάτσλικ. Λίγο μετά η μικρή επανήλθε αφού της άνοιξε το στόμα ο πατέρας της, Τόμας. Στη συνέχεια άρχισε να φωνάζει δυνατά και την πήγαν στο νοσοκομείο. Μες στο αμάξι η Νικόλ θα έχανε ξανά τις αισθήσεις της…

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε από τους γιατρούς πως η Νικόλ δεν είχε σοβαρό τραυματισμό παρά τη σοκαριστική πτώση της. Εάν η μικρή είχε πέσει πάνω σε γωνία στα σκαλιά που ήταν από κάτω σίγουρα δεν θα ζούσε. Δεν έπεσε όμως εκεί. Ευτυχώς για εκείνη και για την οικογένειά της. Η Νικόλ τα κατάφερε, επανήλθε και άφησε πίσω της αυτήν την ιστορία.

Ο Βάτσλικ όμως βρέθηκε στην ίδια κατάσταση με τους συμπαίκτες του Έρικσεν στην Εθνική Δανίας όταν εκείνος είχε καταρρεύσει στον αγώνα με τη Φινλανδία. Με την ίδια αγωνία, το ίδιο σοκ και τον ίδιο φόβο. Τελικά όμως όλα πήγαν κατ’ ευχήν για τη μικρή Νικόλ.

Η προσέγγισή του για τη ζωή και το ποδόσφαιρο

Ο Βάτσλικ όποτε δίνει συνεντεύξεις και δεν… κρύβεται έχει πάντα ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Μιλώντας στο portal tageswoche.ch είχε επισημάνει ότι «για μένα είναι πολύ σημαντικό όταν βγαίνω έξω για μία βόλτα να μην δείχνω υπεροψία επειδή είμαι παίκτης. Στην Ελβετία δεν υπήρχαν celebrities στους παίκτες. Για μένα όταν είσαι παίκτης πρέπει να δίνεις το παράδειγμα».

Ο ίδιος θυμάται πάντα το τι είχε πει ο Πάβελ Νέτβεντ για τους παίκτες: «Θυμάμαι το τι έλεγε ο Πάβελ. Να κοιτάς να είσαι πρώτα καλός άνθρωπος. Διότι πολύ απλά παίκτης είσαι για 90 λεπτά στο γήπεδο.

Ναι είναι σημαντικό να παίζεις καλά. Όμως έχουμε και ζωή έξω από το ποδόσφαιρο με τις οικογένειές μας και τα προβλήματά μας. Κανένας που έρχεται στα ματς δεν ενδιαφέρεται το πως είμαι εγώ και τα παιδιά μου ή εάν το παιδί μου είναι άρρωστο.

Καταλαβαίνω και σέβομαι απόλυτα αυτόν που πληρώνει το εισιτήριο και θέλει να δει καλή εικόνα από εμένα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μπορούμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό. Άλλωστε παίρνουμε πολύ καλά χρήματα.

Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σωστά και να γίνουν καλοί άνθρωποι. Δεν θέλω να ακούσω ποτέ να πάνε σε ένα εστιατόριο και να μου πουν ‘είμαι της οικογένειας Βάτσλικ και θα φάω εδώ δωρεάν’. Κανένας παίκτης δεν χρειάζεται δωρεάν φαγητό και γενικά τίποτα δωρεάν».

Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Τόμας Βάτσλικ είχε μιλήσει και στο portal www.aargauerzeitung.ch έχοντας ερωτηθεί για το εάν προτιμά Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς είχε αντιμετωπίσει και τους δύο (και μάλιστα και σε επίπεδο Champions League). «Για μένα ο Κριστιάνο είναι τοπ σκόρερ. Μπορεί να βάλει γκολ από παντού. Όμως ο Μέσι έχει τη ντρίμπλα, τις καίριες πάσες και αφήνει… σύξυλους τέσσερις ή πέντε παίκτες. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Έτσι, για μένα ο Μέσι είναι ο καλύτερος».

Πηγή: gazzetta.gr