Πρόβλημα φαίνεται πως έχει προκύψει με τη διεξαγωγή των ημιτελικών και του τελικού του Euro 2020. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η UEFA προειδοποίησε την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι θα χρειαστεί να μετακινηθεί το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην Ουγγαρία, σε περίπτωση που δεν αλλάξει το πρωτόκολλο υγείας που κάνει το «Γουέμπλεϊ»… απαγορευμένη περιοχή για την τελική φάση του θεσμού.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για τον κορονοϊό στη Μεγάλη Βρετανία για ακόμα τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 19 Ιουλίου. «Σε κάποια φάση, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά φέρνουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Euro 2020. Και αυτό διότι βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου για την πανδημία, απαιτείται καραντίνα έως 10 ημερών σε όσους ταξιδεύουν στην Αγγλία από χαρακτηρισμένους ως «πορτοκαλί» ή «κόκκινους» προορισμούς. Κάτι που η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν επιθυμεί να συμβεί στην περίπτωση των αξιωματούχων, πολιτικών, χορηγών, καθώς και των ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων.

Ως εκ τούτου, έχει διαμηνύσει στην αγγλική πλευρά ότι πρέπει να τροποποιήσει το πρωτόκολλο για τις ομάδες, αλλά και όσους έχουν συμμετοχή με κάποιον τρόπο στη διοργάνωση, αλλιώς -σε αντίθετη περίπτωση- θα ορίσει τα παραπάνω παιχνίδια στην «Πούσκας Αρίνα» της Βουδαπέστης, μια έδρα που επιτρέπει την 100% πληρότητα. Μάλιστα, στην Ουγγαρία από την επόμενη εβδομάδα δεν θα υφίστανται συνοριακοί περιορισμοί για ταξίδια εντός της ζώνης Σένγκεν.

Η αγγλική κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να προχωρήσει σε αυτές τις τροποποιήσεις, παρά την ανησυχία που εκφράζεται για πιθανή αύξηση των λοιμώξεων, αλλά και της διαφαινόμενης αντίδρασης των πολιτών, οι οποίοι διακρίνουν άνιση αντιμετώπιση. Μάλιστα, οι Times εξηγούν ότι πρόθεση του Τζόνσον είναι να εκμεταλλευτεί τις εν λόγω συζητήσεις, ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030 επί βρετανικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι, τα ημιτελικά και ο τελικός του Euro 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο «Γουέμπλεϊ» στις 6, 7 και 11 Ιουλίου, με το ιστορικό γήπεδο να γεμίζει σε ποσοστό 50% -επί των 90 χιλιάδων θέσεων χωρητικότητας.

Euro 2020: Νέα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα

Σχεδόν παράλληλα, η δημοτική Αρχή της Μόσχας θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας έως τις 29 του μήνα, μετά την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε πως θα κλείσουν οι «fan zones», τα μέρη όπου οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες τα ματς της εθνικής ομάδας της χώρας στο Euro 2020.

Επίσης, θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από 1.000 ατόμων, ενώ τη νύχτα θα κλείνουν καφέ και χώροι εστίασης και διασκέδασης.