Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών γύρω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μετά την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς 12 συλλόγων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που θέλουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδά τους, να προχωρούν στη δημιουργία κλειστής Λίγκας.

Η εξέλιξη αυτή ναι μεν δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι το σχέδιο αυτό αποτελούσε μοχλό πίεσης προς την UEFA για να βάλουν κι άλλα χρήματα στον ήδη γεμάτο κουμπαρά τους.

Υπενθυμίζεται ότι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ έκαναν γνωστή τη διακήρυξη δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνονταν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους.

Το κείμενο που συνέταξαν, ανέφερε:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Σκληρή στάση από την UEFA, συνέπειες και για τους παίκτες

Ως απάντηση σε όλα αυτά, η UEFA διέρρευσε πως θα κρατήσει πολύ σκληρή στάση. Θέλοντας να αποτρέψει τους ισχυρούς οικονομικά συλλόγους να αποσχιστούν από τις τάξεις της, άφησε να γίνει γνωστό πως είναι έτοιμη να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στους… πραξικοπηματίες.

Ο Ιταλός ρεπόρτερ, Φαμπρίτσιο Ρομάνο, μετέφερε τη θέση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και σύμφωνα με την οποία κάθε ομάδα και παίκτης που θα λαμβάνει μέρος στη νεοσύστατη διοργάνωση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις τόσο της ίδιας όσο και της FIFA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα δίνεται δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν ούτε στις εθνικές τους ομάδες, με διοργανώσεις όπως το Euro, το Μουντιάλ ή το Κόπα Αμέρικα να… πέφτουν σε δυσμένια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ξεκαθάρισε πως οι ποδοσφαιριστές δεν αντιμετωπίζουν μια… απειλή, αλλά κάτι που θα αποτελέσει γεγονός. «Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ και το Euro με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την ανοησία. Η UEFA και ο ποδοσφαιρικός κόσμος εναντιωνόμαστε σε μια κίνηση ντροπιαστική με απώτερο σκοπό το συμφέρον των ομάδων που διακατέχονται από απληστία και τίποτα άλλο!».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της UEFA, η οποία έκανε λόγο για «συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ». Παράλληλα, εξέφραζε τις ευχαριστίες της στις γερμανικές και γαλλικές ομάδες που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία της συγκεκριμένης λίγκας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγω συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις εξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».

«Θα πάμε στα δικαστήρια, έχουμε εξασφαλίσει 4 δισ. ευρώ»

Η Super League Company πέρασε στην αντεπίθεση. Τα 12 ιδρυτικά μέλη δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν από τη στάση της UEFA, την οποία φαίνεται να έχουν ενημερώσει πως θα κινηθούν νομικά εναντίον της και πως θα λυθούν οι διαφορές στα δικαστήρια. Έτσι, έδωσαν συνέχεια σε έναν «πόλεμο» που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει.

Όπως ανέφεραν:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Προχωράει κανονικά το Champions League των 36 ομάδων παρά τη… θύελλα

Στη συνέχεια η UEFA έδειξε να μην πτοείται από όλα αυτά και προχωρά κανονικά τους δικούς της σχεδιασμούς. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είχε τη Δευτέρα (19/04) συνεδρίαση, από την οποία έγινε γνωστή η… δική της απάντηση.

Όπως έγινε γνωστό, η UEFA ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του πλάνου για την αναδόμηση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα έχει τη συμμετοχή 36 ομάδων. Βάσει το σχεδιασμού που είχε γίνει γνωστός, οι σύλλογοι θα έχουν μίμιμουμ 10 αγώνες, απέναντι σε ισάριθμες διαφορετικές ομάδες, διαφορετικής δυναμικότητας, κάτι που καθορίζεται από το ετήσιο ranking κάθε συλλόγου.

Μετά το τέλος αυτών των 10 αγωνιστικών, θα δημιουργείται μία γενική βαθμολογία, από την οποία οι κορυφαίες ομάδες θα προκρίνονται στα νοκ-άουτ, ενώ οι υπόλοιπες θα παίζουν αγώνες πλέι οφ για να περάσουν στην επόμενη φάση.

Οργισμένοι οι οπαδοί -Στην Αγγλία ανέβηκαν… στα κάγκελα

Οι αντιδράσεις τόσο των επίσημων Αρχών του ποδοσφαίρου όσο και των Ομοσπονδιών, ήταν έντονη. Premier League και Primera Division εκφράστηκαν μέσω επίσημων ανακοινώσεων, ενώ οι οπαδοί είναι αυτοί που απέκτησαν τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους λογαριασμούς των ομάδων να παίρνουν… φωτιά από τα αρνητικά σχόλια.

Υπενυθμίζεται ότι, μεταξύ των 12 ομάδων που θέλουν να προχωρήσουν το σχέδιο για την κλειστή λίγκα, βρίσκονται έξι αγγλικές ομάδες και συγκεκριμένα οι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ.

Οι οπαδοί των έξι ομάδων από το Νησί, που είναι στα ιδρυτικά στελέχη της European Super League, εξέφρασαν στους επίσημους λογαριασμούς των κλαμπ την απέχθειά τους για τη δημιουργία του θεσμού αυτού.

Παράλληλα, στο Μερσεϊσάιντ οι υποστηρικτές της Λίβερπουλ πήγαν έξω από το γήπεδο της ομάδας και κρέμασαν πανό με τα μηνύματα «RIP LFC» και «LFC Fans Against European Super League», ενώ κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να αποσύρουν τις σημαίες τους από το Kop, αφού «δεν μπορούμε πλέον να παρέχουμε στήριξη σε ένα κλαμπ που βάζει πάνω από την ακεραιότητα του αθλήματος, τα χρήματα».

Άλλωστε, το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα, με τον κόσμο να αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» του. Οπότε, χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει και το άθλημα και κατ’ επέκταση τα κέρδη των εταιρειών που διαχειρίζονται τις τύχες των συλλόγων.

Οι ομάδες που αντιστέκονται και το πρώτο ηχηρό «όχι»

Μεταξύ των ομάδων που είχαν συμμετάσχει στις συζητήσεις για την κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα αντέδρασαν. Ο λόγος για την Μπάγερν Μονάχου και την Παρί Σεν Ζερμέν, που δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες πως τόσο οι Βαυαροί όσο και οι Παριζιάνοι μπορεί να αλλάξουν στάση, αν και αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, η Πόρτο που είχε αναφερθεί ως ένας από τους συλλόγους που θα μπορούσαν να προστεθούν στον «σκληρό πυρήνα» των 12 ομάδων που προχώρησαν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League για να γίνουν 15, όμως το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε ουσιαστικά ο Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα.

Ο πρόεδρος του πορτογαλικού συλλόγου, με επίσημη δήλωσή του στην ιστοσελίδα του συλλόγου ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του θα παραμείνει πιστή στην UEFA και το Champions League, ενώ εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο αυτό το σχέδιο θα γίνει πραγματικότητα.

Ο Πίντο ντα Κόστα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν ανεπίσημες επαφές από κάποιους συλλόγους, αλλά δεν δώσαμε μεγάλη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει κλειστές διοργανώσεις όπως για παράδειγμα το ΝΒΑ. Καθώς η πορτογαλική ομοσπονδία, ως μέλος της UEFA, είναι αντίθετη, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι που είναι αντίθετο στις αρχές και τους κανονισμούς της Ε.Ε. και της UEFA. Αν τελικά αυτό προχωρήσει, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω, η UEFA δεν θα τελειώσει. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι διοργανώσεις που οργανώνονται από την UEFA είναι οι επίσημες. Είμαστε στο Champions League και ελπίζουμε να παραμείνουμε για πολλά χρόνια».

Ράλι ανόδου για τις μετοχές Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ωστόσο, επειδή όλη αυτή η ιστορία γίνεται καθαρά για τα χρήματα, όπως ανερυθρίαστα παραδέχθηκε ο διοικητικός ηγέτης της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, έχει σημασία να αναφερθεί πως οι μετοχές της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή Super League, η τιμή των μετοχών τους ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, αυτή των «μπιανκονέρι» αυξήθηκε πάνω από 12%, ενώ εκείνη των «κόκκινων διαβόλων» κατά 11%.

Οι αναλυτές της Intesa Sanpaolo εκτιμούν ότι η Super League θα κερδίσει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα περισσότερα από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που κέρδισε το Champions League ετησίως στις περιόδους 2018-21 και τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε μόλις 20 συλλόγους.

«Οι πωλήσεις εισιτηρίων και η χορηγία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των αγώνων και το μεγάλο κοινό αυτών των συλλόγων», ανέφεραν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας.

Μένει να φανεί πώς θα καταλήξει το συγκεκριμένο μπρα ντε φερ μεταξύ των συλλόγων που προχώρησαν σε αυτήν την «ανταρσία» και της UEFA, δεδομένου ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι πως θα βρεθεί μια… χρυσή τομή, για να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη κρίση που έχει υπάρξει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τίποτα δεν φαντάζει απίθανο να γίνει ακόμη και μια απόσχιση, ανάλογη με αυτή στο μπάσκετ, με τη δημιουργία της Euroleague.