Oλυμπιακός- Παναθηναϊκός, πράξη τρίτη απόψε. Πράξη που ενδέχεται να οριστικοποιήσει πρόωρα και τον τίτλο του πρωταθλητή για τους γηπεδούχους αν επικρατήσουν επί του Τριφυλλιού και ταυτόχρονα η παραπαίουσα ΑΕΚ φύγει αλώβητη από το «Κλεάνθης Βικελίδης».

Αυτός ο συνδυασμός μοιάζει και ο πιο πιθανός σήμερα. Η Ενωση να βρει μετά την πεντάρα αντιστάσεις που θα την κρατήσουν όρθια επί του σταθερότατου Αρη και ο Ολυμπιακός να νικήσει εύκολα ή δύσκολα τον «αναγεννημένο» μετά τις τρεις γιαννιώτικες «σφαλιάρες» Παναθηναϊκό. Όμως η ιστορία των ντέρμπι έχει αποδείξει ότι οι προβλέψεις απαγορεύονται.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ» ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ ΒΑΣΙΚΟ

Απόψε μοιάζουν όλα διαφορετικά για τους δύο αντιπάλους στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός δεν θα παίζει με σέντερ φορ τον (σκόρερ) Κώστα Φορτούνη, όπως στο 1-0 του πρώτου γύρου, όταν ήταν πληγωμένος από τον κορονοϊό και υπέφερε στο δεύτερο ημίχρονο για να κρατήσει τη νίκη. Ούτε θα παραταχθεί με σέντερ φορ τον Χασάν, δεξιό εξτρέμ τον Βρουσάι και κεντρικό χαφ (ελλείψει Εμβολά τότε…) τον Τιάγκο Σίλβα, όπως συνέβη στο σχετικά πιο πρόσφατο 2-1 της Λεωφόρου, στη μοναδική εφετινή ήττα των Ερυθρόλευκων από ελληνική ομάδα. Θα έχει την «κανονική» ενδεκάδα του, είτε σε 3-4-3, είτε σε 4-3-3, με βασικό για πρώτη φορά εφέτος σε ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού τον παίκτη που… σκορπά τρόμο κάθε φορά που αντιμετωπίζει τους Πράσινους. Τον Γιουσέφ ελ Αραμπί, ο οποίος είχε μπει στο 56’ στο ματς του «Απόστολος Νικολαϊδης», είχε σκοράρει στο 82’ και είχε προκαλέσει (μαζί με Μασούρα, Βαλμπουενά, Κάιπερς) πανικό στην πράσινη περιοχή από το 80’ έως το τέλος του ματς.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον καμία PSV και Αρσεναλ μπροστά ή πίσω του. Δεν «βλέπει» κανέναν, δεν έχει άγχος και πίεση. Προέρχεται από τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ και μια προβληματική αμυντικά εμφάνιση εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος όμως παίζει (και πρεσάρει) σε ανώτερες ταχύτητες από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος συνήθως… περιμένει και καιροφυλακτεί στις κόντρα επιθέσεις.

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ HIGH TOY, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ…

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον να σκέφτεται μόνο τον ημιτελικό (και τον τελικό) του Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη το θετικό αποτέλεσμα. Είναι όμως το αποψινό, το μοναδικό ματς των play offs στο οποίο δεν υπάρχει από το «περιβάλλον» (media και οπαδούς) «απαίτηση» και «πίεση» για βαθμούς. Ολοι αναγνωρίζουν την πoιοτική ανωτερότητα του αντιπάλου, όλοι ξέρουν ότι μόνο με «υπέρβαση» ο Παναθηναϊκός θα φύγει αλώβητος από το «Γ. Καρϊσακάκης». Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει απόψε εναντίον του πρωταθλητή: λάθος! Ο τρόπος που χάνεις, ο τρόπος που νικάς, πολλές φορές ακόμα και ο τρόπος που φεύγεις με ισοπαλία από τον αγωνιστικό χώρο, παίζει το ρόλο του. Άλλο η πεντάρα, άλλο μια ήττα με ιδρώτα και αίμα. Άλλο οι «τριάρες» στο Φάληρο επί Στραματσόνι, άλλο οι ισοπαλίες 1-1 με Ουζουνίδη και Δώνη (πέναλτι Μουνιέ και οβίδα Κάτσε), άλλο τα 1-0 «με το στανιό» πέρυσι και εφέτος.

Είναι, βλέπετε, και ο Παναθηναϊκός στα high του αυτή την περίοδο! Οσα συνέβησαν εσωτερικά μετά την τρίτη σερί ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα (τετ α τετ συζητήσεις Αλαφούζου με παίκτες, συνάντηση Αλαφούζου – Ντρεοσί και τελεσίγραφο για «τελευταία ευκαιρία» στον Μπόλονι) σε συνδυασμό με την ισχυρή δόση τύχης στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ (τελευταία αγωνιστική της regular season) και τη δαιμονιώδη φόρμα του διδύμου Μακέντα – Βιγιαφάνιες, έφεραν το Τριφύλλι για πρώτη φορά εντός τετράδας! Παρά την απίστευτη γκέλα στην Τρίπολη (2-2 με το buzzer… equalizer του κίπερ Νίκου Παπαδόπουλου), η κατάρρευση της ΑΕΚ έδωσε το βήμα στους Πράσινους για την προσπέραση.

Πλην αυτού, ο Μπόλονι έχει πλέον λιγότερες απουσίες (μόνο ο Σανκαρέ λείπει πλην του Κουρμπέλη που θα επιστρέψει στην επόμενη σεζόν), η ομάδα έχει συνολικά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οι δυο ακραίοι μπακ (Μολό – Χουάνκαρ) έχουν ανεβάσει στροφές, ο άγουρος Νιάς δείχνει σημάδια βελτίωσης, ο Μαουρίσιο είναι πιο έτοιμος μετά την αρθροσκόπηση (χειρότερος παίκτης στο 3-0 επί του ΠΑΟΚ) και ο Βέλεθ είναι ξανά διαθέσιμος μετά από ενάμιση μήνα. Οι ενοχλήσεις του πολύτιμου Αλεξανδρόπουλου στο γόνατο ίσως τον κρατήσουν στον πάγκο (με «βασικό» τον μικρό, συμπτωματικά ή μη, ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος στο πρωτάθλημα από το 0-1 από τον Αρη τον περασμένο Οκτώβριο!!!), αλλά σε κάθε περίπτωση ο βασικός κίνδυνος σήμερα για τους Πράσινους είναι ένας.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Να επαναπαυτούν στις δάφνες των δύο επιτυχιών επί του ΠΑΟΚ, να θεωρήσουν ότι «κι αν χάσουμε δεν έγινε κάτι, δεν κρίνεται τίποτα απόψε». Να μην μπουν με το μάτι να γυαλίζει και με τη συγκέντρωση και τη δίψα που είχαν εναντίον του Δικέφαλου, ακόμα κι όταν πιέζονταν από τον αντίπαλό τους. Με λίγα λόγια, να μην αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη θετική αύρα, τη χημεία και το momentum. Να μπουν απλώς για να παίξουν και όχι για να δώσουν το 100% εναντίον ενός αντιπάλου σαφώς ανώτερου μεσοεπιθετικά.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει καλά στο μυαλό του ότι το «αντίστοιχο» περυσινό ματς – των play offs – στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν 2-0 στο 21’ και θα μπορούσε να είναι 4-0 στο ημίχρονο (τελικό 3-0 με γκολ του Καφού στο 94’). Πρέπει να έχει καλά στο μυαλό του ότι το ΑΕΚ – Ολυμπιακός πριν από μία εβδομάδα (όχι πριν από… έξι μήνες) ήταν 0-4 στο ημίχρονο προτού οι Ερυθρόλευκοι ρίξουν ταχύτητα στο β΄ μέρος. Πρέπει να σκέφτεται ότι κάθε λάθος εναντίον του πρωταθλητή πληρώνεται ακριβά, πρέπει να στοχεύσει στις αδυναμίες του αντιπάλου (κέντρο άμυνας, πιθανώς και δεξιά πτέρυγα).

Αυτή τη φορά ο Μπόλονι έχει πολλά χαρτιά στον πάγκο. Σίγουρα όχι τόσο «βαριά» όσο ο Μαρτίνς, αλλά οι επιλογές είναι ουκ ολίγες, ειδικά σε άμυνα, πτέρυγες, επίθεση. Αν τα παίξει σωστά και ο Παναθηναϊκός δεν κλειστεί στο καβούκι του από το 1’ αλλά μπει με διάθεση για πρέσινγκ και δική του κατοχή μπάλας στο μέτρο του δυνατού, (όπως, δηλαδή, είχε επιχειρήσει επιτυχώς στο 2-1 της Λεωφόρου), ίσως έχει κάποιες ελπίδες. Αν «ταμπουρωθεί» είτε λόγω τακτικής, είτε λόγω αδυναμίας των παικτών να ανταποκριθούν στον ρυθμό του γηπεδούχου, θα είναι τεράστια έκπληξη να φύγει έστω με έναν βαθμό.

Δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ εφέτος ο Μπόλονι. Τους έχει νικήσει όλους έστω από μία φορά εκτός από τον Αστέρα! Δεν έχει ηττηθεί σε ντέρμπι μετά τον πρώτο γύρο, έχει τις καλύτερες επιδόσεις στα «μεγάλα» ματς μετά τον Πέδρο Μαρτίνς. Δεν έχει κανένα λόγο να «φοβηθεί» ή να μπει «τρομοκρατημένος» στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός: σε δύο 90λεπτα τον έχει παίξει στα ίσια τον Ολυμπιακό εφέτος. Αλλά αν αγωνιστεί παθητικά με τη νοοτροπία του υποδεέστερου, και όχι με πάθος, καθαρό μυαλό και τόλμη, πιθανότατα θα αποχωρήσει και με το αποτέλεσμα που θα αντιστοιχεί στην ποδοσφαιρική συμπεριφορά του.

Πηγή: gazzetta.gr