Στις 30 Ιανουαρίου έγινε γνωστή μια ποδοσφαιρική είδηση που προκάλεσε αίσθηση. Ο δισέγγονος του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, πήρε… προαγωγή στην ομάδα Κ19 της Λάτσιο, ένα γεγονός που χαροποίησε πολύ μεγάλη μερίδα οπαδών του συλλόγου. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα έβαλε την υπογραφή του και στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Ο Ρομάνο «ανέβασε» στο Instagram φωτογραφία του, στην οποία φαίνεται να υπογράφει το συμβόλαιό του, που θα έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2023. «Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λάτσιο», έγραψε ο 18χρονος αμυντικός, ο οποίος έχει εγγραφεί μόνο με το όνομα του πατέρα του, Μάουρο Φλοριάνι, και αποφεύγει το Μουσολίνι της μητέρας του.

Ο νεαρός κατά σύμπτωση αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ, ενώ λόγω των επιθετικών χαρακτηριστικών που έχει το παιχνίδι του μπορεί να αγωνιστεί με άνεση και ως δεξί εξτρέμ. Έχει ήδη αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στα τμήματα υποδομής των «λατσιάλι», με τον προπονητή του, Μάουρο Μπιανκέσι, να τον χαρακτηρίζει ως έναν παίκτη με αρκετό μέλλον και αρκετά εργατικό.

Προερχόμενος από τις Ακαδημίες της Λάτσιο, ο Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι είναι ο γιος της Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονής του Μπενίτο Μουσολίνι (1883-1945), ο οποίος το 1919 δημιούργησε τις πρώτες φασιστικές πολιτοφυλακές. Η μητέρα του είναι ένα πρόσωπο που έχει δημιουργήσει έντονη συζήτηση στην Ιταλία και δεν θα είναι καθόλου απίθανό να συμβεί κάτι ανάλογο και με τον γιο της, ασχέτως εάν εκείνος δώσει λαβές για κάτι τέτοιο.

Οι οργανωμένοι της Λάτσιο είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις και κατηγορούνται συχνά για ρατσιστικές ή αντισημιτικές πράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα τους -το διάστημα που υπήρχε κόσμος στα γήπεδα- είχε τιμωρηθεί πολλές φορές για τη συμπεριφορά τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Σαν ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, στο οποίο αγωνίζεται τόσο η ομάδα του όσο και η μεγάλη της αντίπαλος, η Ρόμα, θα πρέπει να περπατήσει μπροστά από έναν τεράστιο οβελίσκο που εξακολουθεί να διακηρύσσει το «Mussolini Dux« («ο ένδοξος Μουσολίνι»).

Υμνήτρια του παππού της η Αλεσάντρα Μουσολίνι

Ο Ρομάνο Φλοριάνι είναι ο γιος της Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονής του δικτάτορα και διχαστικής προσωπικότητας στη γειτονική χώρα. Πρώην βουλευτής (εκλεγμένη με νεοφασιστικό κόμμα) και ευρωβουλευτής, κάποιες από τις τοποθετήσεις της δημιούργησαν ντόρο, αλλά ταυτοχρόνως αρκετές από τις πεποιθήσεις της διαφοροποιούνται σημαντικά από τον παππού της.

«Πρέπει να ζητήσει όλος ο πλανήτης συγχώρεση από το Ισραήλ για την τρομακτική σφαγή στο Ολοκαύτωμα», είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή το 2003. Είναι υπέρ των δικαιωμάτων των ζευγαριών εκτός γάμου, έχει δώσει μάχες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και έχει πάρει θέση με έντονο τρόπο στα ζητήματα που αφορούν την ισότητα γυναικών-αντρών.

Παράλληλα, έχει στηρίξει πάμπολλες φορές τη μνήμη και την ιστορία του παππού της. Πέρσι αιτήθηκε να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση του τάφου του με τα χρήματα του ιταλικού λαού. Επίσης, επέμεινε και τα τρία παιδιά της να έχουν και το επώνυμο Μουσολίνι. Μάλιστα, σκεφτόταν τον Ρομάνο (ο μοναδικός της γιος) να τον βαφτίσει ακόμα και Μπενίτο, αντί να πάρει το όνομα του πατέρα της.

Ο παππούς του ποδοσφαιριστή, ο Ρομάνο Μουσολίνι, ο οποίος πέθανε το 2006, ήταν γνωστός πιανίστας που έπαιζε κυρίως τζαζ, ζωγράφος και παραγωγός ταινιών. Ήταν ο τέταρτος και νεότερος γιος του δικτάτορα Μπενίτο, όντας -εν αντιθέσει με την κόρη του- πολύ επιφυλακτικός για την ιστορία της οικογένειάς του.