Ο Αμπέλ Φερέιρα είναι ο προπονητής της μόδας στην Βραζιλία. Και όχι μόνο για τις επιδόσεις του στην Παλμέιρας, την οποία οδήγησε ήδη στον τελικό του Κυπέλλου και βρίσκεται αγκαλιά με το εισιτήριο αυτόν του Copa Libertadores, όπου η Βερντάο (Πράσινη, το παρατσούκλι της) έχει να βρεθεί σε τελικό από το 2000.

Ο 42χρονος Πορτογάλος πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ έχει την… τιμητική του ακόμα και στον γυναικείο πληθυσμό, με αναρτήσεις του τύπου «φοβάμαι μην συναντήσω τον Αμπέλ Φερέιρα στον δρόμο και η καρδιά μου αρχίσει να χτυπάει δυνατά»!

Προς το παρόν, η καρδιά που χτυπάει δυνατά είναι αυτή του προέδρου Μαουρίσιο Γκαλιότε, ο οποίος δεν δίστασε τις προάλλες να δηλώσει πως «ευχαριστούμε τους Έλληνες που τον άφησαν να φύγει και να έρθει στη Βραζιλία».

Ο ισχυρός άνδρας της βραζιλιάνικης ομάδας «ερωτεύτηκε» τον Φερέιρα για τις φιλοδοξίες και την μεθοδικότητά του, οδηγοί του Φερέιρα στην μέχρι τώρα θητεία του στην Παλμέιρας, στην οποία έχει γνωρίσει μόλις δύο ήττες στα 19 παιχνίδια του.

Στο πιο πρόσφατο, απόλαυσε έναν ιστορικό θρίαμβο, αφού η ομάδα του Σάο Πάουλο νίκησε μέσα στην Αργεντινή την Ρίβερ Πλέιτ με εμφατικό τρόπο (3-0) και αγκάλιασε την πρόκριση στον τελικό του Copa Libertadores, για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, με την Παλμέιρας να κατακτά μόλις μια φορά το… Champions League της Νοτίου Αμερικής, το 1999.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η Ρίβερ είχε 72% κατοχή μπάλας, περισσότερα κόρνερ, περισσότερες σέντρες και οκτώ σουτ στην εστία, αλλά η Παλμέιρας ήταν άψογα στημένη αμυντικά και αντεπιτέθηκε με ζηλευτή ακρίβεια, φτάνοντας μια ανάσα από τον τελικό και την κόντρα με μια εκ των Μπόκα Τζούνιορς ή Σάντος (0-0 στο πρώτο ματς), επί βραζιλιάνικου εδάφους (στις 30 Ιανουαρίου, στο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο), αλλά δυστυχώς χωρίς φιλάθλους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Βραζιλία, άλλωστε, οι νεκροί από τον ιό Covid-19 ξεπερνούν πλέον τους 200 χιλιάδες, ούσα η δεύτερη χώρα σε απώλειες, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο βασιλιάς της… ζούγκλας

Στην παρουσίασή του, λίγες ημέρες μετά την αποδέσμευσή του από τον ΠΑΟΚ, ο Φερέιρα… σόκαρε τους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους με την βαρύτητα των λεγομένων του. «Στο ποδόσφαιρο, σκοτώνεις ή σε σκοτώνουν. Ζούμε στην ζούγκλα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι: Νικάς ή νικάς» επισήμανε ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος σε τρεις μήνες έχει εξελιχθεί στον βασιλιά της… ζούγκλας.

Όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από την Παλμέιρας, υπήρξαν «ειδικοί» που προανήγγειλαν την αποτυχία του Φερέιρα, ο οποίος δεν ήταν άλλωστε η πρώτη επιλογή για την διαδοχή του βετεράνου Βαντερλέι Λουξεμπούργκο.

Ο Ισπανός Μιγέλ Άνχελ Ραμίρεθ, με θητεία στους μικρούς ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού (κατά σειρά) και εξαιρετική δουλειά στην Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάγιε του Εκουαδόρ, απέρριψε την πρόταση και ετοιμάζεται να αναλάβει την Ιντερνασιονάλ. Ο Γκάμπριελ Χάιντσε, προτού αναλάβει την Ατλάντα Γιουνάιτεντ, επίσης ήταν υποψήφιος, όπως και ο Σεμπαστιάν Μπεκατσέκε της Ράσινγκ Κλουμπ.

Ο Αμπέλ ήταν τέταρτη επιλογή, αλλά με την δουλειά του κερδίζει τα εύσημα της πρώτης. Έχει βρει εξαιρετικό κώδικα επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές, δίνει μαθήματα προετοιμασίας στις στατικές φάσεις και, υπό την καθοδήγησή του, ο εξτρέμ Ρόνι βγάζει τον καλύτερό του εαυτό, βάζοντας υποψηφιότητα για μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων σε ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Ζεσούς και η επιστροφή στην Ευρώπη

Με τις επιδόσεις του έχει ξεπεράσει το ξεκίνημα του Ζόρζε Ζεσούς, ο οποίος εντέλει κατέκτησε, στην πρώτη του (και μοναδική, όπως αποδείχθηκε) σεζόν στην Φλαμένγκο, πρωτάθλημα και Copa Libertadores, σε ένα ιστορικό νταμπλ.

Ο Φερέιρα δεν προλαβαίνει (;) να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αφού η Παλμέιρας απέχει δώδεκα βαθμούς από την πρωτοπόρο Σάο Πάουλο και ενώ απομένουν δέκα αγωνιστικές για το φινάλε του Μπραζιλεϊράο.

Μπορεί, όμως, να οδηγήσει την ομάδα σε ένα σπουδαίο νταμπλ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου (αντίπαλος η Γκρέμιο σε διπλό τελικό) και, κυρίως, το Copa Libertadores, διαδεχόμενος στο παλμαρέ τον συμπατριώτη του και σημείο αναφοράς στην πορεία και στην δουλειά του, μαζί με Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα.

Αν τα καταφέρει, μάλιστα, θα αποφέρει χρήματα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε 600 χιλιάδες ευρώ για την αποδέσμευσή του (σύμφωνα, τουλάχιστον, με βραζιλιάνικα ΜΜΕ), ενώ έχει λαμβάνει άλλες 250 χιλιάδες, αν η Παλμέιρας πάρει το Libertadores, αλλά και επιπλέον χρήματα αν πάρει και το Copa do Brasil.

Ο Φερέιρα υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Παλμέιρας, την οποία χαρακτήρισε ήδη ως «η ποιοτικότερη ομάδα που έχω προπονήσει στην καριέρα μου», αλλά δεν αποκλείεται να μην ολοκληρώσει το συμβόλαιο του, όπως άλλωστε έκανε και με τον ΠΑΟΚ.

Ο λόγος; Η Μπενφίκα δεν… πατάει καλά στα πόδια της φέτος και τον βλέπει ως πιθανό διάδοχο του Ζεσούς (πως τα φέρνει η ζωή…), η Πόρτο επίσης τον έχει στα υπόψη για μελλοντικό διάδοχο του Σέρζιο Κονσεϊσάο, ενώ το όνομά του αρχίζει να σημειώνεται στα μπλοκάκια ομάδων της Premier League.

Πηγή: gazzetta.gr