Αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμα στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ και πρόεδρο την αυτού εξοχότητα σεΐχη Saoud bin Abdulrahman Al Thani, γενικό γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ, υπέγραψε χθες Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην ιστορική γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπία.

Το Μνημόνιο υπεγράφη με στόχο την επέκταση της συνεργασίας σε αμοιβαία ωφέλιμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για τα ολυμπιακά ζητήματα μεταξύ του κράτους του Κατάρ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και απαριθμεί ένα μεγάλο αριθμό πιθανών τομέων συνεργασίας ευρέος φάσματος, που θα προστατεύσουν και θα διαδώσουν το Ολυμπιακό Πνεύμα, συμπεριλαμβανομένων κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διεθνών σεμιναρίων.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου ο Ισίδωρος Κούβελος, μέλος του Ελληνικού Ολυμπιακού Κινήματος και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς για τη νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΟΑ και της ΟΕΚ η οποία θα συμβάλλει στη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία που θα λειτουργήσει προς όφελος της ολυμπιακής παιδείας».

Σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου η αυτού εξοχότης σεΐχης Saoud bin Abdulrahman Al Thani δήλωσε:
«Σήμερα το Κατάρ έκανε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς υπηρετώντας και διαδίδοντας τις ολυμπιακές αξίες μέσω της εκπαίδευσης. Είναι η κατάλληλη συγκυρία να υπογράψουμε μια τέτοια ακαδημαϊκή συμφωνία που στοχεύει να διασφαλίσει και να προωθήσει παγκόσμιες αξίες για το συμφέρον όλων των κοινωνιών στη γενέτειρα του ολυμπιακού κινήματος στην αρχαία Ολυμπία. Τώρα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται να ζήσει σύμφωνα με αυτές τις αξίες και να τις ενσταλλάξει στη νεολαία μας».

«Οι ολυμπιακές αξίες που διαμορφώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται η ανάπτυξη του Κατάρ και το αθλητικό μέλλον του. Κάθε μέρα οι φιλοδοξίες για την άθληση και οι λαοί μας εμπνέονται από αυτές τις κοινές πεποιθήσεις που ενώνουν το Κατάρ, την Ελλάδα και όλο το κόσμο για το καλό όλων. Διακατέχομαι από την επιθυμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας να διασφαλίσει ότι η ολυμπιακή φλόγα καίει μέσα στις καρδιές των μελλοντικών γενεών και είμαι περήφανος που το Κατάρ θα συνεργαστεί με ένα τόσο σημαντικό κίνημα. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική αν σκεφτούμε την πρόσφατη καθοδήγηση και υποστήριξη που είχαμε στη νεοσύστατη Ολυμπιακή Ακαδημία του Κατάρ στη Ντόχα, που έχει αναπτυχθεί για να προωθήσει τον ολυμπισμό σε όλο τον αραβικό κόσμο μέσω αρκετών δράσεων στο ακαδημαϊκό και επιστημονικό πεδίο».

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεχίζει το έργο της προϋπάρχουσας συνεργασίας των δύο μερών στην ανάπτυξη της νέας Ολυμπιακής Ακαδημίας του Κατάρ που θα υπηρετήσει τις ολυμπιακές αξίες κομίζοντας τη γνώση και την εκπαίδευση στο λαό του Κατάρ και την ευρύτερη περιοχή. Η νέα ακαδημία πρωτοπορεί προσφέροντας μαθήματα sports management και προπονητικής, καθώς και μαθήματα ολυμπιακής παιδείας στην αραβική γλώσσα, έναν μοναδικό θεσμό παγκοσμίως.

Στα πλαίσια του ετήσιου φόρουμ της ΔΟΑ την υπογραφή του μνημονίου, ακολούθησε ο χαιρετισμός της αυτού εξοχότητος σεΐχη Saoud bin Abdulrahman Al Thani στη 54η σύνοδο των νέων συμμετεχόντων.

Στην ομιλία του με τίτλο: «Oλυμπιακές Aξίες: Σεβασμός στη Διαφορετικότητα» η αυτού εξοχότης σεΐχης Saoud bin Abdulrahman Al Thani, Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ,παρότρυνε τους μελλοντικούς ηγέτες του ολυμπιακού κόσμου να υπηρετούν τις Ολυμπιακές Αξίες κάθε μέρα και να επιδιώκουν ένα ισότιμο και ενωμένο ολυμπιακό κίνημα.

«Η χαρά της συμμετοχής, ο σεβασμός προς τους άλλους, η επιδίωξη της τελειότητας, η ισορροπία σώματος, θέλησης και μυαλού αποτελούν αξίες που συνάδουν με τις βλέψεις του Κατάρ στο μεγάλο εθνικό στόχο του 2030 (όπου όλοι θα απολαμβάνουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο αλλά και μία ξεχωριστή ποιότητα ζωής), ωστόσο είναι υποχρέωση μας να βρούμε τρόπους να διαδώσουμε αυτές τις αξίες κάθε μέρα. Είναι επίσης καθήκον μας μέσα στο ολυμπιακό κίνημα να υποστηρίξουμε την παγκοσμιότητα. Ο κόσμος είναι τόσο πλούσιος. Δεν πρέπει να αρνηθούμε τη διαφορετικότητα, αλλά να προβούμε στις κατάλληλες κινήσεις για να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες, όπως ακριβώς οι αξίες που δημιουργήθηκαν στην αρχαία Ολυμπία».

Κάθε χρόνο η ΔΟΑ φέρνει κοντά μια μεγάλη ομάδα νεαρών ατόμων, μαθητές, αθλητές που συμμετέχουν στους Ο.Α., ανθρώπους δραστήριους αθλητικά, που προπονούν ή είναι δραστήριοι σε αντίστοιχους εθνικούς φορείς με στόχο να κινητοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές να χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες και τη γνώση τους για να προωθήσουν τα ολυμπιακά ιδεώδη και να εκπαιδεύσουν άλλα άτομα στις χώρες τους.


Ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο σεΐχης Saoud bin Abdulrahman Al Thani, γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ υπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας.


Ο Ισίδωρος Κούβελος και ο σεΐχης Saoud bin Abdulrahman Al Thani, στην Ολυμπία για το Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΕΚ και ΔΟΕ.