Η χθεσινή οριστική διακοπή στην αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Σερβία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 μας… ανάγκασε να ψάξουμε λίγο παραπάνω τη… “ράτσα των Σέρβων αφού ακόμα είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων των φιλάθλων τα επεισόδια στο φιλικό ματς του μπάσκετ της Ελλάδας με τη Σερβία το καλοκαίρι.

Πάμε, όμως, στα πιο πρόσφατα και τα χθεσινά καμώματα. Σε παιχνίδι εθνικών ομάδων βρήκαν 30 φίλοι του Ερυθρού Αστέρα (φέρεται να είναι από τον σύνδεσμο «Tanjug») να τα κάνουν «γης μαδιάμ» επειδή ο Στοϊκοβιτς μεταγράφηκε στην Παρτιζάν. Ο διεθνής τερματοφύλακας είχε αγωνιστεί παλαιότερα στους «ερυθρόλευκους» για εφτά χρόνια, πριν συνεχίσει την καριέρα του στην Πορτογαλία και επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, όμως για λογαριασμό του «αιώνιου» εχθρού.

Όλα είχαν ξεκινήσει πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, καθώς οι Σέρβοι χούλιγκαν εισέβαλαν στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της ομάδας τους ρίχνοντας βόμβες καπνού και τραυματίζοντας τον γκολκίπερ, Βλάντιμιρ Στοϊκοβιτς. Μάλιστα, νοσηλεύτηκε σε κλινική της ιταλικής πόλης. Αλλωστε μετά τις ανησυχίες για επεισόδια ο παίκτης είχε ζητήσει να μην αγωνιστεί αφού είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή.

Ο Στοϊκοβιτς μπορεί να μη βρέθηκε καν στον αγωνιστικό χώρο του «Λουίτζι Φεράρις», αλλά αυτό δεν πτόησε καθόλου τους συμπατριώτες του. Στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι Σέρβοι έκοψαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και έκαναν «ντου» με φωτοβολίδες και ό,τι αντικείμενα έβρισκαν προς τους Ιταλούς αστυνομικούς και φιλάθλους. Αξιοσημείωτο είναι πως ο οπαδός που ξεχώριζε από όλους τους άλλους έκαψε και μια σημαία της Αλβανίας. Για να μην ξεφύγουν τελείως τα πράγματα επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις ρίχνοντας δακρυγόνα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε έπειτα από περίπου μια ώρα, αλλά κράτησε μόλις έξι λεπτά αφού οι Σέρβοι οπαδοί πέταγαν φωτοβολίδες στον τερματοφύλακα της εθνικής Ιταλίας, Εμιλιάνο Βιβιάνο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά την διακοπή έξω από το γήπεδο.

Ελλάδα – Σερβία, όχι συμμαχία!

Οι Σέρβοι είναι αλήθεια πως έχουν απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια τον χώρο του αθλητισμού και δεν αναφερόμαστε μόνος στους φιλάθλους αλλά και τους παίκτες. Ολοι θυμούνται ακόμα τα επεισόδια στο Ελλάδα – Σερβία για το τουρνουά «Ακρόπολις» στις 19 Αυγούστου.

Διαβάστε παρακάτω το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το gazzetta.gr τη μέρα των επεισοδίων:

Απέμεναν 2’40’’ για τη λήξη του φιλικού αγώνα όταν ο Φώτσης κέρδισε φάουλ και πήγε να ζητήσει το λόγο από τον Τεόντοσιτς. Οι δυο τους πλησίασαν πολύ κοντά, αντάλλαξαν κάποια λόγια και εντελώς ξαφνικά ο Σέρβος γκαρντ αποφάσισε να το κάνει ρινγκ! Έριξε γροθιά στον Φώτση, εκείνος ανταπέδωσε και στη συνέχια τον έφτυσε.

Η σύρραξη έπειτα έγινε γενικευμένη με όλους τους Έλληνες και Σέρβους παίκτες να μπαίνουν στο παρκέ για να παίξουν ξύλο. Ο Φώτσης συνέχισε να διαπληκτίζεται με τον Τεόντοσιτς, στο παρκέ επικρατούσε ο κακός χαμός και τα εκατοντάδες παιδιά που ήταν στο γήπεδο έγιναν μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών.

Ο Φώτσης έπεσε με κάποιον αντίπαλο στο παρκέ, ο Τσαρτσαρής έσπευσε και ο Κέσελι εντελώς απρόκλητα του έριξε γροθιά! Την ίδια ώρα, ο Σχορτσιανίτης που έσπευσε με φιλικές διαθέσεις να διαφυλάξει ό,τι μπορούσε, δεχόταν πισώπλατα χτυπήματα από τον βαρύμαγκα Κρστις που μόλις είδε τον Σόφο να τον ακολουθεί το έβαλε στα πόδια με πίσω βήματα!

Οι παίκτες αποσύρθηκαν προς τη μια ρακέτα και ενώ τα πράγματα έδειχναν κάπως να έχουν ηρεμήσει, ο Κρστιτς άρπαξε μια μεταλλική καρέκλα και την έριξε στο κεφάλι (!) του Μπουρούση, ο οποίος πήγε στο σημείο με ραγισμένο χέρι για να εκτονωθεί η ένταση. Έξαλλος ο Καρδιτσιώτης σέντερ με τα αίματα να τρέχουν ποτάμι, κυνήγησε τον Κρστιτς, αλλά αυτός απομακρύνθηκε.

Όλοι κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια (με τους διαιτητές να λήγουν το παιχνίδι άμεσα) για να συνεχίσουν ο, τι άφησαν μισό στο παρκέ. Λίγο έλειψε να έρθουν όλοι στα χέρια ξανά, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων οι παίκτες κλείστηκαν στα αποδυτήρια. Ο Μπουρούσης ακολούθησε εκεί τον Κρστιτς αλλά με παρέμβαση του Ίβκοβιτς η κατάσταση εκτονώθηκε, αλλά φυσικά το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ…

ΠΑΟΚ εναντίον Ερυθρού Αστέρα

Η σχετικά πρώτη μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία ήταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2006. Σε παιχνίδι για το Uleb Cup μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και του ΠΑΟΚ στη «Χάλα Πιονίρ» έγιναν εκτεταμένα επεισόδια καθώς οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν συνεπλάκησαν ακόμα και μέσα στο παρκέ.

Μπορεί ο αγώνας να ήταν με τον ΠΑΟΚ αντίπαλο αλλά είναοι γνωστό πως οι οπαδοί των δύο ομάδων είναι αδερφοποιημένοι. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να καθυστερήσει η έναρξη του ματς. Μέσα στους 400 οπαδούς του «δικεφάλου» ήταν και κάμποσοι της Παρτιζάν που τα έβαλαν με τους «ερυθρόλευκους», ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν να γίνει το παρκέ…ρινγκ. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως οι εκδρομείς του ΠΑΟΚ δεν είχαν καμία συμμετοχή στα επεισόδια.

Ξύλο και αποκλεισμός από την Ευρώπη

Η Παρτιζάν είχε κάνει γνωστή την παρουσία των οπαδών της σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2007 καθώς οι Σέρβοι συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια στην πόλη Μόσταρ της Βοσνίας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και την αναμέτρηση με την Ζρίνσκι. Όμως, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν άφησε απαρατήρητο το περιστατικό και τιμώρησε τον σύλλογο του Βελιγραδίου με αποκλεισμό από την διοργάνωση

Σερβικά επεισόδια και στο Τσάμπιονς Λιγκ

Οι Σέρβοι δεν έχουν το… Θεό τους αφού έδρασαν και σε αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου η Παρτιζάν φιλοξενούσε στο Βελιγράδι την Άρσεναλ. Πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση οπαδοί της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα είχαν οδομαχίες κοντά στο «Μαρακανά». Απολογισμός τρεις οπαδοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι δύο στην Εντατική Μονάδα, ενώ υπήρχαν υλικές ζημιές και συλλήψεις. Δεν είναι είδηση να πούμε πως και αυτά τα επεισόδια έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Νεκρός οπαδός της Τουλούζ στη Σερβία

Ένα χρόνο ακριβώς (29 Σεπτεμβρίου του 2009) πριν τα επεισόδια σε παιχνίδι της Παρτιζάν για το Τσάμπιονς Λιγκ, έχασε τη μάχη με τη ζωή ένας οπαδός της Τουλούζ που είχε τραυματιστεί σε ματς του συλλόγου του Βελιγραδίου για το Γιουρόπα Λιγκ. Ο άτυχος φίλαθλος της γαλλικής ομάδας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου από τις 17 Σεπτεμβρίου καθώς δέχθηκε επίθεση οπαδών της Παρτιζάν πριν την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Ο 28χρονος Μπρις Τατόν χτυπήθηκε με σιδερένιες βέργες και ρόπαλα στο κεφάλι και στο στήθος με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Εκτός από τον Τατόν είχαν τραυματιστεί άλλα δύο άτομα (ένας Σέρβος και ένας Γάλλος στη διάρκεια επεισοδίων, πριν από τον αγώνα της Παρτιζάν με τη Τουλούζ. Οι συγκρούσεις έγιναν στην περιοχή Όμπιλιτσεβ Βένατς και ξέσπασαν τρεις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Τα επεισόδια άρχισαν σε καφέ όταν σε 15 οπαδούς της Τουλούζ επιτέθηκαν περίπου 30 χούλιγκαν.

Ξύλο και μεταξύ τους οι παίκτες

Μόνο αγώνας μπάσκετ δεν διεξήχθη στις 16 Ιουλίου του 2010 ανάμεσα στην Χέμοφαρμ και την Παρτιζάν για τον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος Σερβίας. Όλα ξεκίνησαν ένα λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα, όταν ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, Αλεξάντερ Μάριτς πιάστηκε στα χέρια με τον Ράτκο Κάτιτς και ακολούθησε ένας πραγματικός χαμός. Οι υπόλοιποι παίκτες των δύο ομάδων αντί να χωρίσουν τους συμπαίκτες τους, έπεσαν και αυτή στην… μάχη του καυγά με τα επεισόδια να είναι πρωτόγνωρα ανάμεσα σε επαγγελματίες αθλητές. Το παρκέ στο γήπεδο της Χέμοφαρμ έγινε ρινγκ για μερικά λεπτά και οι μπουνιές και οι κλωτσιές ήταν σήμα κατατεθέν. Όλα τελείωσαν με την επέμβαση της αστυνομίας και τις δύο ομάδες να ολοκληρώνουν τον αγώνα με έξι (!) παίκτες (τρεις η καθεμία) αφού οι περισσότεροι αποβλήθηκαν. Για την ιστορία η Παρτιζάν νίκησε με 86-81.

Συλλήψεις 95 οπαδών

Μπορεί τα καμώματα των Σέρβων να φαίνονται περίεργα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά εντός των συνόρων τους είναι σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε στο περσινό (8 Απριλίου 2009) ντέρμπι του Βελιγραδίου ανάμεσα στην Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα συνελήφθησαν 95 οπαδοί και απήγγειλαν κατηγορίες σε 25 από αυτούς. Ο λόγος ήταν τα επεισόδια που προξένησαν στο γήπεδο. Οι οπαδοί κατηγορήθηκαν για επίθεση σε αστυνομικούς, βίαιη συμπεριφορά, πρόκληση γενικού κινδύνου, καθώς και κατοχή και πώληση ναρκωτικών.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις πριν από το ματς ενώ μετά το πέρας της αναμέτρησης και αφού η ομάδα τους ηττήθηκε με 2-0, έκαψαν και καθίσματα στο βόρειο τμήμα του σταδίου.

Η κόντρα… άναψε το 1999!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «ντου» των «αιώνιων» Σέρβων που φαίνεται να… άναψε και τη μεγάλη κόντρα ήταν από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το 1999 ένας φίλαθλος του Ερυθρού Αστέρα σκοτώθηκε από φλεγόμενη φωτοβολίδα που πετάχθηκε από τους φιλάθλους της Παρτιζάν.

Πηγή: gazzetta.gr