Το κακό της πρόσωπο παρουσίασε η Εθνική στο Ουλμ γνωρίζοντας την ήττα με 77-75 από την ΠΓΔΜ. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι τα βρήκε μπαστούνια απέναντι στους μαχητικούς Σκοπιανούς, δεν «καθάρισε» το παιχνίδι όταν μπορούσε (69-60 πέντε λεπτά πριν τη λήξη) και έφτασε να αγωνιά στο τέλος, όταν ο Πέρο Άντιτς με διαδοχικούς πόντους έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Ο Βασίλης Σπανούλης με 11 πόντους, 8 ασίστ και 4 ριμπάουντ ξεχώρισε από την ελληνική ομάδα, αλλά αστόχησε σε τρίποντο στο φινάλε.

Επόμενος αντίπαλος, το Σάββατο στις 18:00 η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ενώ την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το παιχνίδι με την οικοδέσποινα Γερμανία στις 15:30.

Δεν ρόλαρε…
Κατσίβελης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης ήταν η πρώτη πεντάδα της Εθνικής, ενώ στον αντίποδα η ΠΓΔΜ παρέταξε αρχικά τους ΜακΚάλεμπ, Β. Στογιανόφσκι, Ντ. Στογιανόφσκι, Τσεκόφσκι και Άντιτς. Η αστοχία των διεθνών είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσουν δυόμισι λεπτά για να σπάσει το ρόδι με τρίποντο του Κατσίβελη (3-3), όμως η ελληνική επίθεση δεν φάνηκε να ρολάρει, μέχρι ο Πρίντεζης με δύο καλάθια δώσει το πρώτο ελληνικό προβάδισμα (7-5). Ένα αντιαθλητικό φάουλ του τελευταίου στον ΜακΚάλεμπ επέτρεψε στους Σκοπιανούς να ανακτήσουν την πρωτοπορία με έξι αναπάντητους πόντους (7-11). Ο Τρινκιέρι έριξε διαδοχικά στη μάχη Μαυροκεφαλίδη, Φώτση, Ζήση και Περπέρογλου αποσύροντας Μπουρούση, Πρίντεζη, Κατσίβελη και Παπανικολάου, ενώ λίγο αργότερα χαμήλωσε πολύ το σχήμα με τον Καϊμακόγλου αντί του Μαυροκεφαλίδη και έδωσε τις πρώτες ανάσες στον Σπανούλη χρησιμοποιώντας τον Σλούκα. Με πρωταγωνιστή τον Περπέρογλου που πέτυχε έξι πόντους η ελληνική ομάδα έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά με 17-15 κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (17-6) αλλά ούσα άστοχη (4/11 δίποντα, 1/6 τρίποντα).

Μπροστά, αλλά χωρίς διαφορά
Με κοντό σχήμα, που αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό, μπήκε και στη δεύτερη περίοδο η Εθνική. Σλούκας, Ζήσης, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου και Φώτσης ήταν η πεντάδα που έφερε την Ελλάδα στο +3 (23-20), αλλά σύντομα έγινε πιο… ορθολογική με την είσοδο Μπράμου και Μαυροκεφαλίδη αντί Σλούκα και Φώτση. Με την επιστροφή του Σπανούλη αντί του Περπέρογλου ο Μπράμος πέρασε στο «3» και ο Καϊμακόγλου ως τεσσάρι έγραψε το 28-23 υποχρεώνοντας τον Άλες Πίπαν σε τάιμ άουτ. Πρίντεζης και Μαυροκεφαλίδης αντικατέστησαν τους δύο ψηλούς της Εθνικής, αλλά εκείνοι των Σκοπίων-Τσεκόφσκι και Άντιτς-με δύο τρίποντα, έφεραν την ομάδα τους μπροστά (29-31). Η ελληνική απάντηση ήταν ένα 6-0 (35-31), ενώ παρότι ΜακΚάλεμπ-Άντιτς και η άμυνα ζώνης κρατούσαν κοντά τους αντιπάλους, ένα τρίποντο του Σπανούλη έστειλε την Ελλάδα με 40-34 στα αποδυτήρια. Η εικόνα, ωστόσο, ήταν ίδια με το πρώτο μέρος: απόλυτος έλεγχος στα ριμπάουντ με 27 (11 επιθετικά) έναντι 10, αλλά μεγάλη αστοχία σε δίποντα (8/19) και τρίποντα (2/11).

Ξέφυγε, αλλά για λίγο
Με δύο τρίποντα του Μπράμου (που ξεκίνησε το δεύτερο μέρος μαζί με Ζήση, Σπανούλη, Καϊμακόγλου και Μαυροκεφαλίδη) η Εθνική έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά, 46-36, με την έναρξη της τρίτης περιόδου. Με ένα ξέσπασμα του Ιλιέφσκι η ΠΓΔΜ πλησίασε στο -3 (51-48), ενώ ο Τρινκιέρι περνούσε Σλούκα και Μπουρούση αντί Ζήση και Καϊμακόγλου. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ έδωσε επιθετικές λύσεις, αλλά οι παίκτες του Πίπαν καθοδηγούμενοι από τον ΜακΚάλεμπ κατάφεραν να μείνουν μέσα στο ματς ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο στο -4 (58-54).

Το έκανε θρίλερ
Κατσίβελης, Σλούκας, Περπέρογλου, Φώτσης και Μπουρούσης ανέλαβαν να… εισάγουν την Εθνική στην τελευταία περίοδο. Με ένα ακόμη καλάθι του ψηλού, αλλά κι ένα τρίποντο του Σλούκα η διαφορά επανήλθε στο +9 (63-54), όμως ο… κακός μπελάς ΜακΚάλεμπ μείωσε σε 63-60. Με 6-0 σερί-κι ένα τρίποντο του Φώτση) αντέδρασε η Ελλάδα ξεφεύγοντας και πάλι (69-60) στα μέσα του δεκαλέπτου. Ούτε όμως αυτή τη φορά δεν «σκότωσε» τον αντίπαλό της. Αντίθετα, έδωσε… δικαιώματα και 2:49 πριν το φινάλε η ΠΔΓΜ πλησίασε στον πόντο, 69-68. Ο Καϊμακόγλου ερχόμενος από τον πάγκο έδωσε ανάσες με τέσσερις πόντους (73-70), αλλά με ένα ακόμη καλάθι του ΜακΚάλεμπ και φόλοου του Τσεκόφσκι οι Σκοπιανοί πήραν προβάδισμα (73-74), μισό λεπτό πριν το φινάλε αναγκάζοντας τον Τρινκιέρι να καλέσει τάιμ άουτ. Ζήσης, Σπανούλης, Μπράμος, Καϊμακόγλου και Φώτσης επέστρεψαν στο παρκέ, με τον μασκοφόρο «Κάι» από ασίστ του Σπανούλη να γράφει το 75-74 στα 23’’. Ο τελευταίος έδωσε τη θέση του στον Περπέρογλου για την άμυνα, αλλά ο Άντιτς με καλάθι στα 10’’ έφερε ξανά μπροστά την ΠΓΔΜ (75-76). Ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο και ο πρώην άσος του Ολυμπιακού με μία βολή διαμόρφωσε το τελικό 77-75.

Η Εθνική υπερείχε συντριπτικά στα ριμπάουντ, 42-27, αλλά είχε 16 λάθη και ήταν πολύ άστοχη με 15/31 δίποντα και 8/28 τρίποντα, κάτι που τελικά πλήρωσε γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα στο έκτο της φιλικό προετοιμασίας εν όψει Ευρωμπάσκετ.

Δεκάλεπτα: 17-15, 40-34, 58-54, 75-77.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Μπουρούσης 9, Ζήσης 6, Σπανούλης 11, Περπέρογλου 12, Φώτσης 5, Μαυροκεφαλίδης 4, Καϊμακόγλου 10, Μπράμος 6, Πρίντεζης 4, Σλούκας 5, Κατσίβελης 3, Παπανικολάου.

ΠΓΔΜ (Πίπαν): Ιλιέφσκι 10, ΜακΚάλεμπ 25, Β. Στογιανόφσκι 11, Γκετσέφσκι 3, Άντιτς 16, Τσεκόφσκι 9, Σαμαρτζίσκι 3, Ντ. Στογιανόφσκι, Μπρτσκοφ, Γκιουρόφσκι.

*Εκτός δωδεκάδας έμειναν οι Βουγιούκας και Βασιλειάδης.

Πηγή: sport-fm.gr