Επιτέλους «διπλό» αναφώνησαν στον Παναθηναϊκό μετά το τέλος του αγώνα στην Αγία Πετρούπολη. Και μάλιστα… πολύ πιο νωρίς απ’ ότι άλλες χρονιές, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού πάντα θα στριφογυρνάει η «αυτοκτονία» στο ματς με τη Βιλερμπάν.

Απ’ ότι φάνηκε οι «πράσινοι» άφησαν πίσω τα λάθη των τριών πρώτων αγωνιστικών και αυτή τη φορά δεν έκαναν… χαρακίρι όταν έμοιαζαν να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι. Μπορεί η Ζενίτ να κυριάρχησε στην «πράσινη» ρακέτα, μπορεί να μείωσε σε τέσσερις πόντους στο 36′ αλλά οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν μάθει… καλά μετά το πάθημά σε Λυών και ΟΑΚΑ απέναντι στην Αρμάνι.

Αν μη τι άλλο η εκτός έδρας νίκης με 89-79 θα δώσει άλλη ψυχολογία στις τάξεις της ομάδας ενόψει της συνέχειας, κάτι που οφείλει σε μεγάλο βαθμό στους Καλάθη και Φριντέτ. Ο μεν αρχηγός των «πρασίνων» τελείωσε το ματς με 15 ασίστ έχοντας άψογη συνεργασία με τους Ντεσόν Τόμας (17π.) και Τζέικομπ Ουάιλι (14π.) ο δε Φριντέτ πρόσφερε σημαντικές λύσεις στην επίθεση (παρά τα 2/8 τρίποντα), έδωσε σημαντικούς πόντους τις στιγμές που χρειαζόταν, ενώ ήταν πολύ καλός και στην δημιουργία με 4 ασίστ.

Το ματς

Δεν διέφερε και πολύ το ξεκίνημα του αγώνα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε σχέση με τα τρία προηγούμενα ματς στην EuroLeague. Οι «πράσινοι» ήταν κάτι παραπάνω από νωθροί και «άχρωμοι» στο παιχνίδι τους, τόσο αμυντικά με τη Ζενίτ να προηγείται με 11-6, όσο και στην επίθεση όπου στο πρώτο πεντάλεπτο αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα.

Ο Πεδουλάκης χρησιμοποίησε ψηλό σχήμα (με Καλάθη, Τζόνσον, Τόμας στο ‘τρία’, Μπέντιλ, Βουγιούκα) και κάπως έτσι μπόρεσε να «ροκανίσει» την διαφορά και να αλλάξει την εικόνα του ματς. Με ένα επιμέρους 14-7 προηγήθηκε με 20-18 πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου (22-20) έχοντας για αιχμή του δόρατος τον Ντεσόν Τόμας, ενώ έδειξαν σημαντική βελτίωση και στην άμυνα, με πίεση πάνω στην μπάλα, κλεψίματα και καλάθια στο ανοικτό γήπεδο.

Στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε δύο φορές με έξι πόντους διαφορά (28-34 και 30-36) και αυτό χάρη στην εξαιρετική απόδοση του Ντίνου Μήτογλου (8π., σε 5′), ο οποίος συμπλήρωνε ιδανικά τον Ντεσόν Τόμας. Παρόλα αυτά δύο τρίποντα του Αλμπισί (12π., 4/6τρ., στο α’ ημίχρονο) έφεραν το ματς στα ίσια (36-36) ένα λεπτό πριν από τη λήξη του πρώτου ημίχρονο (38-40 ο Παναθηναϊκός).

Στο πρώτο μισό του ματς ο Παναθηναϊκός είχε 16/28 δίποντα, μόλις 1/7 τρίποντα (σ.σ. Φριντέτ 0/3τρ.), 5/5 βολές, ενώ είχε χάσει τα ριμπάουντ (21-14 η Ζενίτ με 7 επιθετικά!). Παρόλα αυτά είχ ελιγότερα λάθη (4-9) την ώρα που οι Ρώσοι σούταραν με 55% στα δίποντα (10/18) και 29% στα τρίποντα (5/17 εκ των οποίων 4/6 ο Αλμπισί και 1/11 οι υπόλοιποι).

Ότι δεν κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο, οι «πράσινοι» το έκαναν για επτά λεπτά στην 3η περίοδο. Με τον Τζίμερ Φριντέτ να αναλαμβάνει δράση κατάφεραν να προηγηθούν με 14 πόντους διαφορά στο 27′ (51-65) και όλα έδειχναν ότι θα έφταναν σε μια εύκολη επικράτηση. Όμως το έργο επαναλήφθηκε και πάλι. Από τη στιγμή που έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο (14 επιθετικά η Ζενίτ μέχρι το 30′), οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα σερί 9-0 και κατάφεραν να μειώσουν σε 60-65 με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου. Και πάλι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να βρει λύσεις στην επίθεση και αυτό χάρη στις συνεργασίες των Καλάθη και Ουάιλι με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 66-75 στο 34′.

Ούτε και τότε κατάφερε να διατηρήσει την διαφορά. Κάποια παιδαριώδη λάθη έφεραν την Ζενίτ στους τέσσερις πόντους στο 36′ (73-77). Όμως οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν το καθαρό μυαλό για να μην… κάνουν τα ίδια λάθη όπως τις τρεις προηγούμενες αγωνιστικές και να κρατήσουν τη νίκη μέχρι και το τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 38-40, 60-65, 79-89

Πηγή: gazzetta.gr