Τα πληκτρολόγια είχαν πάρει φωτιά, ετοιμάζοντας τους πρώτους… αποχαιρετιστήριους λόγους. Ξάφνου το «delete» έφερε τα κείμενα στον κάδο ανακύκλωσης, μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν εκ νέου. Επειδή, όμως, στη γλώσσα των υπολογιστών – όπως και σε εκείνη του Νίκου Νιόπλια – υπάρχει και το «restore», το gazzetta.gr σας θυμίζει τα προηγούμενα ξεσπάσματα του Έλληνα τεχνικού στους δέκα μήνες που βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Έσω έτοιμος…

Η απόλυση του Χενκ Τεν Κάτε λειτουργούσε ως ηλεκτροσόκ για τον Παναθηναϊκό και χρειαζόταν άμεσα μια λύση προκειμένου να προχωρήσουν οι πράσινοι στην επόμενη μέρα. Ο Νίκος Νιόπλιας αποδεχόταν την πρόταση του Νίκου Πατέρα να αναλάβει την ομάδα ως το καλοκαίρι και από κει και πέρα το έργο του θα αποφάσιζε για εκείνον… Ο Έλληνας τεχνικός στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρεται στο βάρος που έχει να σηκώσει, για το οποίο όμως δηλώνει έτοιμος!

«Ήταν μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Πιστεύω στο υλικό, ξέρω την ιστορία της ομάδας, γνωρίζω τους ποδοσφαιριστές και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που χρειάζομαι είναι ένα καλό ξεκίνημα. Είμαι νέος, αλλά είμαι φιλόδοξος. Έχω παίξει τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τους Νέους. Έχω πάρει πρωτάθλημα σαν παίκτης με τον Παναθηναϊκό, θέλω να κάνω το ίδιο σαν προπονητής. Κάθε αρχή και δύσκολη».

Η αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο. Το κατάφερε και ο Νίκος Νιόπλιας θα μιλήσει εκ νέου για την ευκαιρία που του δόθηκε. «Θέλω να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον πρόεδρο της διότι με διάλεξαν να υπηρετήσω το μεγάλο σύλλογο. Μου έδωσαν τη δυνατότητα να θυμηθώ ξανά τη χαρά που νιώθεις επιστρέφοντας σε ένα χώρο που υπηρέτησα 21 χρόνια και αναφέρομαι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εύχομαι για μένα και για το σύλλογο η τελευταία μέρα του πρωταθλήματος να είναι τόσο καλή όσο η σημερινή. Είναι αλήθεια ότι και εγώ αυτό το τετραήμερο είχα πίεση, αλλά επειδή γνωρίζω καλά αυτό το χώρο, με βοήθησε να το ξεπεράσω εύκολα».

Χωρίς πίεση…

Οι πρώτες ημέρες του Νίκου Νιόπλια στην Παιανία ήταν διαφορετικές απ’ ό,τι τις είχε συνηθίσει ως ομοσπονδιακός προπονητής. Διαφορετικές κι απ’ ό,τι τις είχε αφήσει, όντας ποδοσφαιριστής μιας μεγάλης ομάδας. Δεν είναι και λίγο να περιστρέφεται ξαφνικά ο Παναθηναϊκός γύρω από το όνομά σου, ούτε να υπάρχουν εφημερίδες που να αναλύουν την κάθε σου κίνηση. Ο Έλληνας τεχνικός, ωστόσο, τότε δεν έδειχνε να επηρεάζεται. Τουναντίον! Απολάμβανε το γεγονός πως ακόμα ήταν άφθαρτος και δήλωνε δυνατός και αλύγιστος σε τέτοιας μορφής πιέσεις.

«Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ αυτή την πίεση. Εγώ τη βγάζω απ’ έξω αυτή την πίεση. Απλά εκεί που ήμουν άνετος και ωραίος ήρθε ο Παναθηναϊκός και μου είπε ότι αναλαμβάνω την ομάδα. Εγώ κάθε άλλη πίεση την παραβλέπω. Αν υπάρχει τέτοια πίεση εγώ θα κάνω ότι μπορώ για την ομάδα και να μου πουν ένα ευχαριστώ και τίποτε άλλο.

Όλοι λένε πρέπει να ξεκινάς σιγά-σιγά, πρέπει να κάνεις το αγροτικό σου, όλες αυτές τις βλακείες που ακούμε δεξιά αριστερά. Γι’ αυτό και εγώ δεν ήθελα ποτέ να πάω σε μικρότερη κατηγορία αν και είχα προτάσεις. Από τη στιγμή που ήρθε μία τέτοια πρόκληση δεν μπορούσα να πω όχι. Γιατί να πρέπει στη ζωή να φοβάμαι να αποτύχω, και στο κάτω-κάτω γιατί θα πρέπει να αποτύχω. Είναι ένα παιχνίδι για το οποίο πρέπει να έχεις πάθος για τη νίκη, να είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά, να είσαι ηθικό στοιχείο. Όταν τελειώνει το παιχνίδι να δίνουμε το χέρι στον άλλο».

Το πρώτο τσαλάκωμα!

Ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει να κάνει τη διαδρομή του. Μετά από σχεδόν δύο μήνες με τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο παρέμενε αήττητος, μέχρι να έρθει η αναμέτρηση με την Καβάλα. Τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια για τις σχέσεις Ελλήνων και ξένων, οι υποτιμητικές δηλώσεις του Άαντ Ντε Μος για τον συνάδελφό του και η κριτική που ασκήθηκε στον Έλληνα προπονητή έφεραν το πρώτο ξέσπασμα. Παραμονές του αγώνα με τη Ρόμα για το Europa League.

«Αν έχεις πρόβλημα εσύ στην οικογένειά σου βγαίνεις και τα λες δημόσια; Είμαι δυο μήνες εδώ. Έχετε δει να είμαι άδικος;. Δεν απαντώ στις ερωτήσεις σας; Τι αιωρείται; Δεν το καταλαβαίνω. Είμαι εξηγημένος. Επειδή έγινε ένα επεισόδιο; Και εγώ όταν έπαιζα μπάλα ρίχναμε μπουνιές στα αποδυτήρια. Δεν διαβάζω εφημερίδες στις 70 μέρες που είμαι στον Παναθηναϊκό αυτό έγινε μια φορά. Δεν διαβάζω γιατί δεν θέλω να επηρεάζομαι. Έγινε ένα επεισόδιο και το παραδέχομαι. Αν προχωρήσει θα χάσει ολόκληρη η ομάδα. Δεν θα χάσει ούτε ο Καραγκούνης, ούτε ο Λέτο. Πολλές φορές ο Τύπος είναι ακραίος. Τη μια μας πάτε στον Θεό που δεν το αξίζουμε και την άλλη μας κατεβάζετε χαμηλά που και πάλι δεν το αξίζουμε.

Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι στην ομάδα. Μπορεί δέκα χρόνια, μπορεί έναν, μπορεί έναν μήνα. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, όπως και εσείς. Ήρθε ο Ντε Μος να μου πει τι εμένα την Κυριακή; Είπα εγώ κάτι στον Κούπερ, ή στον Μπάγεβιτς; Του έδωσα συγχαρητήρια εγώ που με νίκησε. Πρέπει να είμαστε άνθρωποι πάνω απ’ όλα».

Το χαμένο ντέρμπι!

Άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι, γνώριζε από τη στιγμή που ακούστηκε το τριπλό σφύριγμα του διαιτητή, τι τον περίμενε. Ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί από τον αιώνιο αντίπαλό του μέσα στο ΟΑΚΑ και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ο Νίκος Νιόπλιας είχε χάσει τη μάχη του πάγκου από τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και στη συνέντευξη Τύπου εμφάνισε για ακόμα μια φορά σημάδια τεχνικού που δυσκολεύεται να δεχτεί την κριτική.

Σε ερώτηση για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει ούτε ένα ματς με ΑΕΚ, Άρη, ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακού, απάντησε μάλλον αντανακλαστικά. «Πώς να το εξηγήσω αφού ήταν καλύτερος; Κι άλλες φορές δεν έπαιρνε ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα και έχανε από την Ξάνθη, τον Εργοτέλη, τη Λάρισα. Που δεν έχασε φέτος, γιατί κερδίσαμε Τρίπολη, Λάρισα, Εργοτέλη, Ξάνθη. Αν είναι χάσεις τα ντέρμπι για να πάρεις το πρωτάθλημα, τι να πω; Άλλες φορές μπορεί να πάρεις τα ντέρμπι και να χάσεις τα άλλα ματς. Δεν ήμασταν χειρότεροι στα ντέρμπι. Δεν ήρθε μία ομάδα που μας έβαλε κάτω και μας κέρδισε εύκολα και άνετα. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά η πραγματικότητα».

Λίγες μέρες μετά, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε 3-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα και ουσιαστικά εξασφάλιζε τη συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου. Υπήρχε, φυσικά, ο επαναληπτικός, όμως ήταν σχεδόν δεδομένο πως απέναντι σε μια ομάδα που ούτε καν ενδιαφερόταν για την πρόκριση, ο δεύτερος αγώνας ήταν τυπική διαδικασία. Η όλη φιλολογία, όμως, για το χαμένο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που συνεχιζόταν, εξόργισε τον Νίκο Νιόπλια.

«Πώς μας δίνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός; Δεν ξέρω, αυτά είναι περίεργα πράγματα. Όταν θα πάρουμε το πρωτάθλημα, το νταμπλ, θα αμφισβητηθούμε. Έτσι είναι και στη ζωή όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Μετά θα μοιράζουν τα ποσοστά της επιτυχίας, πόσα έκανε ο καθένας. Εγώ, ο δίπλα, ο παραδίπλα. Εμείς να πάρουμε το νταμπλ και όποιος θέλει ας το χαρεί. Το βιογραφικό το δικό μου και των παικτών θα το γράφει. Αλλά πρώτα πρέπει να το πάρεις, να το κατακτήσεις να το βάλεις στη τσέπη και μετά να μιλήσεις».

Η δικαίωση!

Το πήρε, το έβαλε στην τσέπη και μετά μίλησε. Ο Παναθηναϊκός και κατ’ επέκταση ο Νίκος Νιόπλιας ήταν πρωταθλητές στις 11 Απριλίου, μετά τη νίκη επί του Ηρακλή και σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, για τη δικαίωση που νιώθει ο ίδιος, ο Έλληνας τεχνικός αποδεικνύεται και πάλι ετοιμόλογος. Στα όρια που η αυτοπεποίθηση συναντά την αλαζονεία…

«Δεν ήμουν βοηθός ούτε ανέβηκα από τους μικρούς. Ήμουν προπονητής με επαγγελματικό δίπλωμα και ήμουν έτοιμος. Είχα πάρει μέρος σε σεμινάρια, όπου συμμετείχαν πολλοί και μεγάλοι προπονητές. Ήξερα πώς να αντιμετωπίσω τα προβλήματα και το παν είναι να γνωρίζεις το άθλημα».

Δύο μέρες πριν είχε προηγηθεί μια συνέντευξη στο Novasports. Μια συνέντευξη στο ίδιο μήκος κύματος, με το Νίκο Νιόπλια να μιλάει για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μέσα στη χρονιά, αλλά για το ρόλο που είχε στην ομάδα και πως λειτούργησε με την… εξουσία που του δόθηκε. «Η μεγάλη μου απογοήτευση πάλι ήταν με την Καβάλα, όχι τόσο για το ατυχές αποτέλεσμα, ένα ατυχές αποτέλεσμα θα ερχόταν, γιατί νομίζω ότι εκεί γενικά κάτι δεν πήγε καλά. Εκεί όμως ένιωσα πολύ δυνατός, ένιωσα ότι παίζω τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όταν μπήκα στα αποδυτήρια την άλλη μέρα που έγινε η φασαρία – γιατί δεν το είχα αντιληφθεί και αυτό μας βγήκε σε καλό – και εκεί πλέον όλοι κατάλαβαν τι ρόλους έχουμε στην ομάδα. Ήμουν τόσο πολύ πειστικός που το κατάλαβαν όλοι ότι το αφεντικό είμαι εγώ».

Η… τελευταία παράσταση!

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σειρά είχε το κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Άρη με το γκολ του Σεμπαστιάν Λέτο και ο Νίκος Νιόπλιας, που είχε κρατήσει μια ήρεμη και διαφορετική στάση τις προηγούμενες μέρες, ξέσπασε μετά τον αγώνα για όσα είχαν γραφτεί στον Τύπο.

«Ξέρω ότι έπαιξα με έναν καταξιωμένο προπονητή, αλλά έχω πει ότι δεν παίζουν οι προπονητές. Απλώς συμβάλουν. Σας είπα ότι έχω χρόνια μπροστά μου, αλλά δεν μπορώ να ακούω ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει προπονητή. Δηλαδή, τι έχει; Καρέκλα; Δεν είναι κάτι, απλώς ένα παράπονο. Σας είπα ο Κούπερ είναι προπονητής καταξιωμένος. Έχει επιδείξει κάτι».

Η… εξομολόγηση!

Έμεινε λίγες μέρες χωρίς συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο φάνταζε δεδομένο πως θα ήταν και την επόμενη σεζόν στον πάγκο των πρασίνων. Οι προηγούμενοι πέντε μήνες τού είχαν διδάξει πολλά και είχε κάθε λόγο να είναι περήφανος για τον εαυτό του. Δεν το έκρυβε και ιδιαίτερα, όπως φαίνεται στη συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι της κρητικής τηλεόρασης και στην οποία μίλησε για τις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές.

«Τους κέρδισα και ο τρόπος για να το κάνεις είναι να τους δώσεις να καταλάβουν ότι είναι οι καλύτεροι. Το σπουδαιότερο είναι να τους δείξεις ότι ξέρεις το αντικείμενο. Τον Ζιλμπέρτο, δεν τον ακούς. Ο Σισέ είναι πολύ φορές οξύθυμος, αλλά είναι πολύ καλό παιδί και δίνει ζωντάνια στην ομάδα. Είναι παρεξηγήσιμος και δύσκολος χαρακτήρας, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για μένα όταν έφτασε να πανηγυρίζει τα γκολ μαζί μου. Κάποια στιγμή ήρθαμε σε προστριβή και τον έδιωξα από την προπόνηση. Την άλλη μου είπε μία φράση που δεν θέλω να πω. Τον παραδέχθηκα γιατί κάνει την αυτοκριτική του με αυτό που μου είπε».

Η δικαιοσύνη!

Τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά. Ο Νίκος Νιόπλιας ανανέωσε τη συνεργασία του, όπως προβλεπόταν, έκανε την προετοιμασία, επέλεξε τις μεταγραφές και σχεδίασε τον Παναθηναϊκό, όπως θα ήθελε. Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μετά το στραπάτσο της πρώτης αγωνιστικής, οι πράσινοι είχαν τη δύσκολη αποστολή στον Άρη. Η νίκη με το πέναλτι που κέρδισε ο Λουκάς Βύντρα και για το οποίο τόσα και τόσα έγιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν το σημείο αναφοράς και στη συνέντευξη Τύπου, με τον Νίκο Νιόπλια να ξεσπάει!

«Το αποτέλεσμα είναι δικαιότατο. Να είμαστε ειλικρινείς, η εμφάνιση της ομάδας ήταν πολύ ανώτερη. Για το πέναλτι; Από το σημείο που ήμουν δεν μπορώ να δω. Δεν θα μιλήσω για την διαιτησία, αυτός είναι ο διαιτητής και πρέπει τον σεβόμαστε. Αν δεν είναι το πέναλτι, θα πω ότι ναι δεν ήταν, αλλά που μπορούμε να βρούμε κάτι κακό στην ομάδα μας. Δεν ήμασταν καλύτεροι; Να μη στεκόμαστε σε μια στιγμή. Δεν πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες; Παίξαμε σε μια δύσκολη έδρα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που είναι στα καλύτερά της, σε αντίθεση με μας και κερδίζουμε με καλή εμφάνιση. Πέστε μου μια φορά που ο Άρης έπαιξε 1-2 και βγήκε στην περιοχή; Ένα σουτ κόντρα κι ένα φάουλ του Νέτο. Α, και μία φάση με τον Χαβίτο.

Γιατί να απομονώσουμε τη φάση του πέναλτι; Ποιος ήταν καλύτερος; Γιατί να λέμε πάντα για διαιτησία. Αν ήταν 0-0 το σκορ, πάλι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλύτερος; Πες μου μια φάση του Άρη; Πότε απειλήθηκε ο Τζόρβας; Τώρα θα μιλάμε μόνο για την διαιτησία; Τι να πω δηλαδή; Ότι δεν ήταν πέναλτι; Κι αν δεν ήταν, θα μας αφαιρέσουν δύο βαθμούς;».

Ακολούθησαν για τον Παναθηναϊκό αρκετά σκαμπανεβάσματα. Η συντριβή στην Βαρκελώνη, η ισοπαλία στην Καβάλα, η νίκη επί του Πανιωνίου, η ήττα από την Κοπεγχάγη, το διπλό στο Ηράκλειο. Ο Νίκος Νιόπλιας, όπως αποδείχθηκε μετά τη… μισάωρη παραίτησή του, έχει κερδίσει τους παίκτες, έχει πείσει τη διοίκηση. Εκείνον που ίσως ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει είναι τον… εαυτό του.

Πηγή: gazzetta.gr