Υπάρχει και αυτός ο Ζοτς! Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος τίμησε το ελληνικό μπάσκετ με τη 13χρονη παρουσία του στον Παναθηναϊκό, έδωσε το «παρών» στο «1st Coach a Winning Team Conference», που έγινε στον συνεδριακό χώρο των εγκαταστάσεων «ΔΑΪΣ» και θυμήθηκε αρκετά περιστατικά απ’ όλα αυτά τα χρόνια… Από το καλύτερο παιχνίδι του «τριφυλλιού» με τον ίδιο στον πάγκο, μέχρι τα σχέδια του για το άμεσο μέλλον…

Μερικά απ’ όσα είπε ο… απολαυστικός Ζοτς:

«Όταν καμιά φορά ο Δημήτρης (Ιτούδης) έδειχνε αγχωμένος πριν από κάποιο παιχνίδι, του έλεγα “εδώ είμαι εγώ” ή του υπενθύμιζα ότι υπήρχε το Νο.13 (Δημήτρης Διαμαντίδης), επομένως δεν θα έπρεπε να αγχώνεται», δήλωσε αρχικά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε στο «τριφύλλι» μετά την εντός έδρας ήττα από τη Σιένα, στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας της σεζόν 2008/09: «Ο κύριος Θανάσης Γιαννακόπουλος, τον οποίο ανέκαθεν σεβόμουν σαν πατέρα, ήταν πολύ θυμωμένος και επειδή χάσαμε, άρχισε να φωνάζει μπροστά σε 20.000 θεατές. Κανονίσαμε μια συνάντηση και τον ρώτησα… ”πώς σας λένε;”. Δεν κατάλαβε και επανέλαβα: ”Πώς σας λένε; Πώς είναι το όνομά σας;” Όταν μου απάντησε, του εξήγησα πως ένας άνθρωπος του βεληνεκούς του δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί έτσι, εκείνος παραδέχτηκε το λάθος του και η ομάδα νίκησε δύο φορές στην Ιταλία και πήρε το εισιτήριο για το Final 4 του Βερολίνου. Παρεμπιπτόντως, το πρώτο ματς στη Σιένα ήταν ίσως το καλύτερό μας στα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Αργότερα, ο Ζοτς μίλησε και για περιστατικά με παίκτες του στον Παναθηναϊκό: «Ο Μάικ Μπατίστ αποδείχθηκε πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος. Έμεινε τη δεύτερη χρονιά στον Παναθηναϊκό με λιγότερα χρήματα. Τον συναντήσαμε, όμως και του εξηγήσαμε ότι θα είχε την ευκαιρία να βγάλει πολύ περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Αυτό ακριβώς συνέβη. Πήρε πολύ περισσότερα χρήματα και αγωνιστικά έγινε αυτός που γνωρίζετε όλοι. Το βασικό στοιχείο με τους παίκτες μας ήταν ότι μας εμπιστεύονταν», για να αναφερθεί μετά στα… ψυχολογικά προβλήματα του Άλεξ Μάριτς:

«Μια μέρα μπροστά σε όλους τους παίκτες, σε κάποιο μίτινγκ, ζητάει τον λόγο και μου λέει: ”Κόουτς, έχω ψυχολογικό πρόβλημα”. Και του απαντάω: ”Και ποιος δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα, φίλε; Όλοι έχουμε, αλλά τα προσπερνάμε και κάνουμε τη δουλειά μας”! Μια άλλη μέρα μού συνέβη κάτι πρωτοφανές. Έρχεται ο Ντρου Νίκολας στην προπόνηση και μου λέει: ”Κόουτς, καλύτερα να ξεκινά ο Σάτο στην αρχική πεντάδα, γιατί έτσι νιώθει καλύτερα”. Ομολογώ πως δεν μου είχε ξανασυμβεί αυτό στην καριέρα μου, γιατί όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν σαράντα λεπτά».

Αναφορικά με την καλύτερη ομάδα που κοουτσάρισε, αυτή ήταν η Εθνική Ομάδα της ηνωμένης Γιουγκοσλαβίας, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996, για να αποκαλύψει στη συνέχεια, πως είχε «ανακαλύψει» τον Βασίλη Σπανούλη, μερικά χρόνια πριν τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός: «Από την πρώτη χρονιά, που υπογράψαμε στον Παναθηναϊκό (1999-2000), είχαμε εντοπίσει τον Βασίλη Σπανούλη, που τότε ακόμη αγωνιζόταν στον Γυμναστικό Λάρισας. Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήθελε άμεσο αποτέλεσμα, έτοιμους παίκτες και μάλιστα εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε τον ευρωπαϊκό τίτλο στη Θεσσαλονίκη. Τελικά τον υπογράψαμε μερικά χρόνια αργότερα».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε με για τους πρώην ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Για μας το παράδειγμα ήταν οι κύριοι Γιαννακόπουλοι, δύο πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες, που μετέφεραν το πάθος τους και στην ομάδα», για να προσθέσει με τον επαγγελματισμό του Δημήτρη Διαμαντίδη: «Ο Διαμαντίδης έβαλε μεγάλα σουτ στην εφετινή σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτελόνα, γιατί πρωτίστως σέβεται τον εαυτό του. Δεν αξιοποιούσε ποτέ το ρεπό που έδινε ο κόουτς Ομπράντοβιτς, αλλά ερχόταν πάντα στο γήπεδο για να κάνει χιλιάδες σουτ. Σεβόταν τον εαυτό του και αυτός ο σεβασμός μετατρεπόταν πάντα σε υψηλές φιλοδοξίες».

Τέλος, για τις διαφωνίες που είχε με τον «Ζοτς»: «Μπορεί στα αποδυτήρια να διαφωνούσαμε, πολλές φορές και αρκετά έντονα, αλλά όταν άρχιζε το παιχνίδι και ο Ζέλικο έλεγε ότι έξω από το ΟΑΚΑ χιονίζει, θα συμφωνούσα πάντα μαζί του. Οι όποιες διαφωνίες έμεναν στα αποδυτήρια. Στο γήπεδο υπήρχε απόλυτη σύγκλιση απόψεων».

Σε κάποια στιγμή της εκδήλωσης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ερωτήθηκε για τον επόμενο σταθμό της προπονητής του καριέρας, όπου απάντησε με αρκετό χιούμορ: «Θα πάω για φαγητό στη “Μπόμπαινα”, μια εκπληκτική ταβέρνα και το βράδυ θα πάω να ακούσω τον Αντώνη Ρέμο. Σας λέω το κοντινό μέλλον»…

Πηγή: Sport-fm.gr