Ο Μιγκέλ Καρντόσο, είναι ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ και κατά την επίσημη παρουσίαση του αναφέρθηκε στο πλάνο επιτυχίας που έχει στη νέα πρόκληση της καριέρας του!

Ο Πορτογάλος έχει ανακοινωθεί ως αντικαταστάτης του Μανόλο Χιμένεθ και η παρουσίαση του λαμβάνει χώρα στα γραφεία της Κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Δείτε όσα έχει πει ο Καρντόσο στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τρία άτομα. Πρώτα τον πρόεδρο, ο οποίος από την πρώτη μέρα έδειξε την εμπιστοσύνη του σε μένα και την έδειξε πολύ δυνατά. Και τους κ.κ. Λυσσάνδρου και Λυμπερόπουλο, με τους οποίους ήρθαμε με πολύ ωραίο τρόπο σε επαφή από την πρώτη μέρα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν και να πω ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι στην ΑΕΚ. Και θα ήθελα από την πρώτη μέρα να σας περάσω ένα μήνυμα, ότι οι άνθρωποι που ήρθαν μαζί μου, έχουν έρθει με μεγάλη διάθεση για δουλειά.

Ο βασικός λόγος που δέχθηκα να έρθω στην ΑΕΚ είναι η ξεκάθαρη πιθανότητα που έχουμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πρότζεκτ και να βοηθήσω το κλαμπ να κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο φυσικά θα είναι η είσοδος στο νέο γήπεδο, στις νέες εγκαταστάσεις.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές, να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα. Να Εξελίξουμε παίκτες, να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη ιδέα του τρόπου παιχνιδιού μας, με σεβασμό στην ιστορία του κλαμπ και να μπαίνουμε σε κάθε ματς για τη νίκη. Αν φτιάξουμε αυτή τη φιλοσοφία, είμαι σίγουρος πως θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Τέλος, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο μας: Ήμουν νέος και θυμάμαι να έχω εικόνες από το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξελίχθηκα ως προπονητής βλέποντας πόσο παθιασμένα ζει ο κόσμος το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Και σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα θα ήθελα να το ζήσω αυτό. Οπότε, υποστηρίξτε μας, ζήστε με πάθος το ματς.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μετά το τηλεφώνημα του κ. Λυμπερόπουλου, ήταν να ψάξω στο google για την ΑΕΚ και να δω φωτογραφίες του κόσμου της. Βρήκα μία που τη χρησιμοποίησα και στα social media μου. Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την ιστορία του κλαμπ, άρα ξέρω καλά τι σημαίνει η φράση αναγεννημένη από τις στάχτες. Είναι φανταστικό να έρχεσαι σε κλαμπ με τέτοια ιστορία και με τους τέτοιους φιλάθλους. Η λέξη Ενωση είναι μια υψηλή και δυνατή αξία για το κλαμπ και θα είναι σημαντική και για εμάς και για τον κόσμο. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

Για το κίνητρο που είχε ώστε να αναλάβει την ΑΕΚ: «Ολοι γνωρίζουν, το γνωρίζω κι εγώ από την πρώτη μέρα, την ευθύνη μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ. Αυτό είναι το κίνητρο. Εχω και κάποιες ιδέες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έρθω σε ρήξη με το παρελθόν. Οταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να έχεις υψηλές απαιτήσεις. Δηλαδή να κάνεις μια ομάδα που θα νικάει. Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές κάθε μέρα, αλλά η θέληση θα είναι η ίδια κάθε μέρα».

Για τη φιλοσοφία του ως προπονητής: «Θέλω μια ομάδα που να μπορεί να επιβληθεί στον αντίπαλο. Να έχεις την μπάλα στην κατοχή σου, να μην αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει. Θέλω μια ομάδα που όταν χάνει την μπάλα δε θα έχει κανένα πρόβλημα να πιέσει τον αντίπαλο στο δικό του μισό, μια ομάδα που όταν χάνει την μπάλα δε θα κάνει ένα βήμα πίσω αλλά ένα μπροστά. Θέλω μια ομάδα που να σκέφτεται μέσα στο παιχνίδι. Μου αρέσει να αλλάζω τον ρυθμό και να χάνει την ισορροπία ο αντίπαλος».

Για το αν προβληματίζεται επειδή η ΑΕΚ έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές τα τελευταία χρόνια, όπως και ο ίδιος ομάδες: «Οχι, δεν μου προκαλεί κανένα άγχος. Δε θέλω να συζητήσω εδώ για το τι μου συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Δε θα μιλήσω ποτέ άσχημα για ένα κλαμπ στο οποίο δούλεψα, ακόμη κι αν έχω κακές αναμνήσεις, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να νικήσουμε. Στη Σαχτάρ είχα συμβόλαιο για ακόμη ένα χρόνο αλλά το άφησα για να πάω στην Πορτογαλία και στη Ρίο Αβε. Κι όταν ο πρόεδρος με ρώτησα τι ήθελα για να πάω εκεί, του είπα: “Θέλω να μου νοικιάσετε ένα σπίτι και βάλτε ό,τι ποσό θέλετε εσείς”. Εδώ μου παρουσιάστηκε ένα μεγάλο πρότζεκτ. Ο στόχος μου εδώ είναι να κάνουμε το πάρτι των εγκαινίων του νέου γηπέδου με μεγάλη υπερηφάνεια για το αγωνιστικό πλάνο μας. Γι’ αυτή τη μέρα είμαι εδώ».

Για τη δουλειά του στο παρελθόν με παίκτες ακαδημιών: «Ναι, είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αρκετά μικρούς παίκτες. Δύο ομάδες δουλεύουν με νέα παιδιά. Ομάδες που δεν πάνε για τίποτα και βάζουν νέους παίκτες να παίξουν και την επόμενη σεζόν εξαφανίζονται. Και ομάδες που είναι αρκετά δυνατές και μπορούν να βάλουν ένα νεαρό και να τον διατηρήσουν. Φυσικά και είναι θέμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Η ποιότητα δεν έχει χρώμα, ηλικία. Ή την έχεις και την αναπτύσσεις ή όχι. Αν έχεις ποιότητα, ταλέντο, είναι πιο εύκολο να εξελιχθείς αν έχεις δίπλα σου καλούς παίκτες.  Εγώ χρειάζομαι να έχω την αντίληψη για όλους τους νέους παίκτες, ποιοι απ’ αυτούς έχουν την κατάλληλη ποιότητα και μετά να τους επιλέξω σωστά».

Για το ποια είναι η άποψη του για την ΑΕΚ της τελευταίας σεζόν και τι πρέπει να αλλάξει για να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει: «Ο κ. Λυμπερόπουλος είπε κάτι που σέβομαι, ότι είναι λεπτό να μιλάμε για το παρελθόν. Εχω σεβασμό για τους συναδέλφους μου, δεν ήμουν εδώ, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά. Ενα από τα πράγματα που με έφερε εδώ είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Οι αντίπαλοι χτίζουν δυνατές ομάδες. Εχουμε ένα δυνατό Ολυμπιακό που δεν ήταν πρωταθλητής τα δύο τελευταία χρόνια και τον ΠΑΟΚ που πήρε το νταμπλ και μάλιστα χωρίς ήττα. Θα φτιάξουμε μια ΑΕΚ αρκετά δυνατή και νικήτρια. Δε θέλουμε πολλούς παίκτες, αλλά παίκτες που να θέλουν να δουλέψουν σκληρά. Ο προπονητής πρέπει να κοιτάζει στον πάγκο και να σκέφτεται ότι όλοι μπορούν να παίξουν. Θα δουλέψουμε μαζί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπομονή στην Ελλάδα και αν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο για το αν υπάρχει μια μέρα της κρίσης: «Ξέρω να κάνω καθημερινά αυτοκριτική πριν κοιμηθώ. Και συνήθως κοιμάμαι ήρεμος. Αρα θα είμαι ήσυχος τη μέρα που θα φύγω, πιστέψτε με 100%. Για κάθε προπονητή η λέξη-κλειδί είναι η σταθερότητα. Θα έχουμε δύο προκριματικούς πριν μπούμε στους ομίλους του Europa League. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δε θα είναι εκεί, μέσα στο γήπεδο, θα είναι όμως δίπλα μας. Ο προπονητής πρέπει να δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που δημιουργούνται. Κάθε μέρα είναι νέα μέρα. Δεν ελέγχω τους διαιτητές, τους αντιπάλους, την οικονομική κατάσταση, δεν ελέγχω την κλήρωση, αλλά θα δουλέψουμε για να είμαστε δυνατοί».

Για το τι ήταν αυτό που τον κέρδισε στις συζητήσεις του με την ΑΕΚ: «Η όλη συμπεριφορά. Δε χρειάστηκε να πω ποιος είμαι, τι κάνω ή τι θέλω. Ηταν εύκολο να καταλάβω ότι με γνώριζαν. Ξέρουν ότι θέλω να φτιάξω μια ομάδα που να ελέγχει το παιχνίδι, μια ομάδα με την μπάλα μπροστά. Ξέρουν ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ότι θα απαιτήσω σεβασμό. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όταν μιλάς με ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλα είναι πιο εύκολα».

Για τον Βράνιες και αν θα πάρει παίκτες από Πορτογαλία: «Δε θα μιλήσω ξεχωριστά για παίκτες εδώ. Σε όλες τις ερωτήσεις για ποδοσφαιριστές λέω την άποψη μου στο κλαμπ. Είναι μια δουλειά που την κάνουμε μεταξύ μας. Σε ό,τι αφορά ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία, θα πω αυτό που είπα και για τους νεαρούς παίκτες. Εμείς ψάχνουμε το κατάλληλο προφίλ. Αν το βρούμε θα κοιτάξουμε να το πάρουμε, σε συνάρτηση πάντα με τα οικονομικά κριτήρια που έχει θέσει η ομάδα».

Για το τι ζήτησε από την ΑΕΚ, πλην του οικονομικού, για να έρθει: «Το πρώτο και πιο σημαντικό ήταν να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε άκρη μαζί. Ο Νίκος είναι εδώ και μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο σημαντικό ήταν για μένα να απαντήσει σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος αυτής της ομάδας».

Για τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θέλει να δουλέψει: «Δεν μου αρέσει να δουλεύω με περισσότερους από 20 παίκτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και εδώ. Για παράδειγμα στο κύπελλο έχετε διαφορετικούς κανόνες για τους παίκτες που πρέπει να παίζουν. Θέλω παίκτες που να είναι σε υψηλό επίπεδο ώστε να είναι τοπ το επίπεδο προπόνησης, να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη, αν έχεις πολλούς παίκτες μειώνεις την ικανότητα συμμετοχής σε προπόνηση. Σε μια άσκηση δέκα εναντίον δέκα, δεν μπορείς να το κάνεις όταν έχεις 14 παίκτες, θα μείνουν εκτός άσκησης».

Για τις μεταγραφές και αν θέλει το ρόστερ έτοιμο στην προετοιμασία: «Οι προσδοκίες μου είναι να κλείσουμε όλα τα μέτωπα το συντομότερο δυνατό και στην έναρξη της σεζόν να είμαστε 100% έτοιμοι για τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να κλείσουμε όσο πιο σύντομα τις υποθέσεις που έχουμε, γιατί -με μία ή δύο εξαιρέσεις που θα δούμε στην προετοιμασία- δε θέλω να δουλέψω εκεί με παίκτες που δε θα είναι στο ρόστερ. Η αγορά είναι ανοιχτή μέχρι 31 Αυγούστου και δεν μπορώ να ξέρω αν όλοι οι παίκτες θα μείνουν ως εκεί. Θα πρέπει όμως να είσαι έτοιμος να αντικαταστήσεις παίκτη όποτε χρειαστεί και να είμαστε έτοιμοι για όποια ευκαιρία μας παρουσιαστεί».

Για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση η ομάδα: «Γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πούμε. Η διοίκηση του κλαμπ πρέπει να ενημερώσει παίκτες που τυχόν δεν θέλουμε ή τους παίκτες που έχουμε υπόψιν. Για παράδειγμα αν σας πω ότι θέλουμε έναν γκολκίπερ κατευθείαν θα πείτε ότι θέλουμε να πουλήσουμε τον Μπάρκα. Οπότε καλό θα ήταν να μην μπούμε σε αυτό».

Πηγή: gazzetta.gr