Μια σχετική ικανοποίηση από πλευράς FIFA και UEFA για την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διοικητικό επίπεδο εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπιορν Βάσαλο. Ο επιτετραμμένος των διεθνών Ομοσπονδιών επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά επίπεδα, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της βελτίωσης των πεπραγμένων στο άθλημα, στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν την πρόθεση να δρομολογήσει η σταδιακή αποχώρηση της Επιτροπής Παρακολούθησης μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ το 2021, με τον Χέρμπερτ Χούμπελ να μένει ως παρατηρητής με συμβουλευτικό ρόλο μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι, εκτός εάν παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες κάποια άλλη κρίση.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο Γουδή, δεν έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, παρά μόνο ανακοινώσεις. Όπως είπε ο κ. Βασάλο, «όντως έχω κάποια νέα για εσάς. Περιμένατε καιρό. Προτού πω για την επιστολή της κ. Σαμούρα εκ μέρους των FIFA και UEFA, θέλω να συνοψίσω τα εξής: Είχαμε βάλει μία Επιτροπή Παρακολούθησης για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να σταματήσουμε τις παρεμβάσεις. Είχαμε τις εκλογές, με τον κ. Γραμμένο στην προεδρία και οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες συνέχισαν να στηρίζουν. Πιστεύαμε πως θα ήταν το καλύτερο δυνατό να στηρίζουμε αυτήν τη διοίκηση. Δύο χρόνια μετά μπορούμε να παρατηρήσουμε βελτίωση. Όμως, πρέπει να δούμε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση και ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει τρεις συναντήσεις. Έγιναν κυρίως για συγκεκριμένα θέματα και για να υπάρξει σταθερότητα. Διοίκηση, διαιτησία, επικοινωνία, επιβολή ποινών και δυστυχώς βία. Αυτά κουβεντιάσαμε. Η ατζέντα παραμένει η ίδια. Αισθανόμαστε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια προσπαθήσαμε να πάμε μπροστά. Κοιτάμε τώρα την τρίτη χρόνια και στηρίζουμε τη διοίκηση για να δούμε αποτελέσματα.

Τροποποιήσαμε τον κανονισμό διαιτησίας και κάναμε πράγματα. Να συνεχιστεί η δουλειά και ελπίζουμε να σταματήσει αυτό το τοξικό περιβάλλον και οι καταστάσεις που ελέγχονταν. Έχουμε καταστάσεις που πρέπει να βελτιώσουμε. Όμως, πρέπει να πούμε ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να λειτουργούν όπως πρέπει οι Αρχές και το Δίκαιο. Έχετε πολύ ταλέντο στο γήπεδο και ικανά άτομα και έξω από αυτό. Με πιο καλή στρατηγική θα δούμε πιο καλά πράγματα».

Με τον επιτετραμμένο των FIFA και UEFA να συμπληρώνει: «Έχει πάντα μεγάλη σημασία η αυτονομία των αποφάσεων της ΕΠΟ. Δώσαμε μεγάλη στήριξη στη διοίκηση Γραμμένου. Ο τελικός του Κυπέλλου και η περίπτωση Τσαχειλίδη έπρεπε να έχουν άλλους χειρισμούς, όμως και πάλι στηρίζουμε και δεν εμπλεκόμαστε. Διαβάζουμε πως ο κ. Φούσεκ μπορεί να είναι πάνω από τον κ. Γραμμένο. Δεν είναι έτσι, αλλά δεν είμαστε εδώ για να τρώμε παγωτό και να κοιμόμαστε. Ξαναλέω, σε ένα τοξικό περιβάλλον όλα αυτά… Οι FIFA και UEFA έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν στηρίξει οικονομικά και όπως αλλιώς μπορούν την ΕΠΟ για να φτιαχτούν οι δομές και να λειτουργεί ακόμα πιο καλά η διαιτησία.

Θα συνεχίσουμε έτσι, εκτός εάν έχουμε κρίση με άλλες σοβαρές καταστάσεις σε θέματα διαιτησίας, αυτονομίας ή λειτουργίας της ΕΠΟ. Αυτές είναι αποφάσεις. Δεν είναι κάποιο… μενού για να διαλέξει κάποιος. Είναι αποφάσεις. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Είναι μία ευκαιρία όλο αυτό Είναι μία ευκαιρία της ΕΠΟ μέχρι τις ερχόμενες εκλογές να δουλέψει αυτά που πρέπει να βελτιώσει. Εν τέλει σε FIFA / UEFA πάντα αποφασίζουμε με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου και όχι για συμμαχίες ή ατομικά συμφέροντα ή κάτι άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των άλλων που ανακοινώθηκαν, ήταν η παραμονή των Περέιρα και Μαρίν στην ΚΕΔ/ΕΠΟ για ακόμη έναν χρόνο, όπως και των Χούμπελ και Φούσεκ.