Η ΑΕΚ ως κάτοχος του Basketball Champions League βρίσκεται στη Βραζιλία και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου θα διεκδικήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο (15-17/02). Η FIBA μέσα από ένα μεγάλο άρθρο παρουσιάζει την ιστορία του θεσμού.

Όπως αναφέρει η FIBA στην επίσημη ιστοσελίδα της fiba.basketball «το FIBA Intercontinental Cup έχει μια μεγάλη και πλούσια ιστορία, που υπάρχει το 1966, όταν ο πρώτος τίτλος πήγε στην ιταλική δύναμη, Ignis Varese, σε ένα event τεσσάρων ομάδων στην Μαδρίτη της Ισπανίας».

Από τότε, το τουρνουά έχει γίνει σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο και σε αυτό συμμετέχουν μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης (Real Madrid, FC Barcelona, Varese, Maccabi, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός) και της Αμερικής (Flamengo, Corinthians και Obras Sanitarias).

Ο θρίαμβος της Varese στο πρώτο first FIBA Intercontinental Cup ήταν η αρχή για ένα σερί 22 ετών, κατά το οποίο το event γινόταν ετησίως, με εξαίρεση μία χρονιά (το 1971).

Στις πρώτες μέρες του event, οι ΗΠΑ είχαν εκπροσώπους από το National Alliance of Basketball Leagues (NABL). Πολύ πριν ο LeBron James βάλει τη γενέτειρά του στο Akron, Ohio, στον χάρτη, η πόλη είχε αισθητή την παρουσία της στο FIBA Intercontinental Cup, ως η πόλη των Akron Goodyear Wingfoots του NABL, δηλαδή των νικητών του τουρνουά στη δεύτερη χρονιά του, που έγινε στις ιταλικές πόλεις Βαρέζε, Νάπολη και Ρώμη.

Οι Wingfoots κράτησαν τα σκήπτρα και την επόμενη σεζόν, σε ένα σημείο πιο κοντά στο σπίτι τους, στη Philadelphia, Pennsylvania, προτού κάνουν με επιτυχία το three-peat το 1969, νικώντας και πάλι επί αμερικανικού εδάφους, στο Macon, Georgia.

Οι ιταλικές ομάδες ιστορικά είχαν ισχυρές παρουσίες στο FIBA Intercontinental Cup. Η Ignis Varese το πήρε το 1966, το 1970 και το 1973, ενώ η Cantu κατέκτησε τον τίτλο το 1975 και το 1982, πριν από τη Virtus Roma (1984) και την Olimpia Milano (1987), οι οποίες επίσης αναδείχθηκαν νικήτριες.

Η επίδραση της Βραζιλίας στη διοργάνωση ήταν επίσης αξιοσημείωτη, καθώς δέκα ομάδες, οι Corinthians, Botafogo, Sirio, Vila Nova, Amazonas Franca, Atletica Francana, Monte Libano, Pinheiros Sky, Flamengo και Bauru, έχουν πάρει μέρος ανά τα χρόνια. Ωστόσο, μόνο η Sirio (1979) και η Flamengo (2014) έχουν καταφέρει να νικήσουν.

Η Real Madrid είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του FIBA Intercontinental Cup, έχοντας ένα δικό της three-peat τις χρονιές 1976, 1977 και 1978 και άλλους δύο τίτλους στη συνέχεια (1981 και 2015).

Αναφορικά με τις πιο πετυχημένες χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία είναι ισόπαλες, μετρώντας επτά τίτλους η κάθε μία.

Τέλος το αφιέρωμα αναφέρει ότι «στα πρόσφατα χρόνια, το FIBA Intercontinental Cup ήταν μια μάχη δύο ομάδων, μεταξύ συλλόγων από την Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Αν και υπήρξαν χρονιές που το τουρνουά δεν έγινε (1971, 1988-95 και 1997-2012), πάντα προσέλκυε  το ενδιαφέρον με εξαιρετικές ομάδες να παίζουν με διαφορετικό στυλ, δίνοντας αναμνήσεις που μένουν»