Η Εθνική Ελλάδος δεν συνάντησε καμία δυσκολία απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού την οποία και συνέτριψε με 97-60 για την τέταρτη αγωνιστική του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Πλέον, όλα θα κριθούν, ως προς το ποια θέση θα πάρουμε στον όμιλο και κατά συνέπεια ποιον αντίπαλο θα βρούμε στους «16», στο αυριανό παιχνίδι με τη Ρωσία (18:30) για την πέμπτη και τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης.

Αν η Ελλάδα νικήσει βγαίνει δεύτερη, αν χάσει τερματίζει τρίτη, γεγονός που φέρνει πιο βατό αντίπαλο στους «16».

Το ματς

Οι παίκτες της Εθνικής μας μπήκαν μουδιασμένοι στο παιχνίδι. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Ακτή Ελεφαντοστού και προηγήθηκε με 7-0. Γεγονός που αφύπνισε τους διεθνείς μας οι οποίοι έτρεξαν ένα σερί 9-0 για το πρώτο προσπέρασμα (9-7). Τα τρίποντα έβρισκαν και πάλι σίδερο γι’ αυτό η μπάλα περνούσε κοντά στο καλάθι με τον Κώστα Τσαρτσαρή να δίνει λύσεις για το 13-12. Η είσοδος του Νικ Καλάθη, σε συνδυασμό με την παρουσία των Διαμαντίδη και Ζήση στο παρκέ έφερε αποτέλεσμα στον αμυντικό τομέα. Η «γαλανόλευκη» πίεσε, έκλεψε μπάλες, έτρεξε στον αιφνιδιασμό και προηγήθηκε με 20-14 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής συνέχισε την καλή δουλειά, τα τρίποντα άρχισαν να βρίσκουν στόχο και η Εθνική μας εμφάνισε τον καλό της εαυτό στο παρκέ. Ο Διαμαντίδης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση της και η Εθνική μας με επιμέρους σκορ 32-6 από το 12-10, προηγήθηκε με 44-16 για να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο στα όρια των 30 πόντων (47-19). Σε αυτό το διάστημα η Εθνική μας έκανε ότι δεν είχε καταφέρει στα προηγούμενα τρία παιχνίδια της. Πίεσε σε όλο το γήπεδο, έκλεψε μπάλες, έτρεξε στον αιφνιδιασμό και γενικά επέβαλλε τους κανόνες της μέσα στο παιχνίδι. Ήταν και στοιχειωδώς εύστοχη και έτσι η υπόθεση νίκη είχε τελειώσει από το πρώτο κιόλας ημίχρονο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Γιόνας Καζλάουσκας είχε πολλούς λόγους για να χαμογελά. Είδε την ομάδα του να εφαρμόζει τις περισσότερες από τις αρχές του μέσα στο γήπεδο και τη διαφορά να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ο Λιθουανός τεχνικός είδε τους Γιώργο Πρίντεζη και Νικ Καλάθη να πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση και τη διαφορά να ανεβαίνει στο +44 (75-31), τρία λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου που τελειώσει με τη «γαλανόλευκη» να προηγείται με 81-38.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας έδωσε χρόνο συμμετοχής στην τελευταία περίοδο σε παιδιά που δεν παίζουν αρκετά ενώ δοκίμασε διάφορα σχήματα και πρόσωπα ενόψει της συνέχειας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η διαφορά διατηρήθηκε σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο κοντά στους 40 πόντους και έφτασε πανεύκολα στην τρίτη της νίκη στο φετινό Μουντομπάσκετ.

Δεκάλεπτα: 14-20, 19-47, 38-81, 60-97