Ηθική και ουσιαστική ικανοποίηση του μεσογειακού νότου, «των φτωχών που ξέρουν να παίζουν με δύναμη ψυχής», θεωρούν τη χθεσινή νίκη των Ιταλών έναντι της Γερμανίας οι ιταλοί σχολιαστές.

«Σούπερ Μάριο», γράφει ο ιταλικός τύπος, που αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του στον επιθετικό Μάριο Μπαλοτέλλι που τιμώρησε με δυο γκολ του παίκτες του, αλλά και στον Μόντι, ο οποίος, τελικά, κατάφερε να επιβάλει, στις Βρυξέλλες, έναν πρώτο μηχανισμό για τον έλεγχο των σπρέντ.

Πέρα από κοινότυπες διαπιστώσεις, οι αθλητικογράφοι της ιταλικής τηλεόρασης Rai, επιμένουν ότι «και αυτή την φορά η Σκουάντρα Ατζούρρα στάθηκε ικανή να ενώσει λογική και συναίσθημα, δίνοντας όλον της τον εαυτό».

«Πολλοί είπαν ότι οι πραγματικοί Γερμανοί, μέσα στο γήπεδο, είμαστε εμείς. Αλλά, τελικά, για να παίξεις καλά, δεν χρειάζεται να είσαι Γερμανός, αλλά μόνο συνεπής», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο.

Όσο για τον τεχνικό των ιταλών Τσέζαρε Πραντέλλι, όλοι, τώρα, διερωτώνται τι θα κάνει το 2014, όταν λήξει το συμβόλαιό του. Αν θα συνεχίσει την εμπειρία του αυτή ή θα προτιμήσει να δεχθεί την πρόταση κάποιας μεγάλης ομάδας.

Η γιγαντοθόνη της Πλατείας του Λαού, Piazza del Popolo, στην Αιώνια Πόλη, δεν ξεστήθηκε. Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης, θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους φιλάθλους, απ’ ότι χθες, για τον τελικό της Κυριακής, και η αγωνία, κορυφώνεται και πάλι. Πολλοί, όμως, κατά βάθος, πιστεύουν ότι, τώρα, όποιος και να υπερισχύσει, ακόμη και αν κερδίσουν οι Ισπανοί, δεν θα υπάρξει κανένας πραγματικός χαμένος. Διότι ο χαρακτήρας, οι στόχοι και η ψυχολογική σύνθεση των δυο ομάδων, έχουν σχεδόν αμέτρητα κοινά σημεία.