Για τους ρομαντικούς το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα παιχνίδι που προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις. Άκρως σεβαστή άποψη.

Μόνο που πλέον δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο βρίσκεται διαρκώς σε limit up. Φυσιολογικά λοιπόν, από αυτήν την βιομηχανία, υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν σε ετήσια βάση πακτωλούς χρημάτων.

Πρόκειται για τους μεγάλους πρωταγωνιστές τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών που προσφέρουν θέαμα και οδηγούν τις ομάδες τους σε νίκες και τίτλους, όσο και αυτούς που τους καθοδηγούν από τον πάγκο και έχουν την ευθύνη για την (καλή ή κακή) πορεία των ομάδων και την επίτευξη των στόχων.

Το γαλλικό περιοδικό France Football δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τους πιο καλοπληρωμένους ποδοσφαιριστές και προπονητές για τη αγωνιστική περίοδο 2017/18. Και η αλήθεια είναι πως τα ποσά που αναφέρονται σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξωπραγματικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το France Football, ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, Λίονελ Μέσι είναι αυτός που κέρδισε τα περισσότερα χρήματα τη σεζόν 2017/18, με τα έσοδά του από μισθούς, μπόνους και χορηγίες να ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ!

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ

Μπορεί δηλαδή κάλλιστα με αυτά τα χρήματα να αγοράσει σχεδόν τις μισές ομάδες της ελληνικής Super League, η οποία σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt, κοστολογείται συνολικά στα 282,38 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της εν λόγω ιστοσελίδας, ο Ολυμπιακός είναι η ελληνική ομάδα με τη μεγαλύτερη αξία, που προσδιορίζεται στα 65,20 εκατομμύρια ευρώ…

Στη δεύτερη θέση της λίστας του France Football, αρκετά πιο πίσω από τον Αργεντινό άσο, βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) που κέρδισε 94 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Τρίτος είναι ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν και βασικός μεταγραφικός στόχος της Ρεάλ Μαδρίτης, Νεϊμάρ, με 81,5 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Γκάρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης με 44 εκατομμύρια ευρώ και ο Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα) με 29 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΕΙΛ

Και η προπονητική όμως έχει τους δικούς της ακριβοπληρωμένους αστέρες. Μπορεί βέβαια τα έσοδά τους να μην πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο εκείνα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για οκταψήφια ποσά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΝΕΪΜΑΡ

Πρώτος και καλύτερος στη λίστα, ο Ζοζέ Μουρίνιο, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με έσοδα 26 εκατομμύρια ευρώ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Μαρσέλο Λίπι που από τον Οκτώβρη του 2016 βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Κίνας, με έσοδα της τάξης των 23 εκατομμυρίων ευρώ.

μουρινιο

Στην τρίτη θέση φιγουράρει ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγκο Σιμεόνε με έσοδα που φτάνουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Από πολύ κοντά ακολουθούν ο Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι) με 21 και 20 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, συμπληρώνοντας την πεντάδα με τους «Μίδες» της προπονητικής.

ΖΙΝΤΑΝ