Ο Χέραλντ Φαν Ντερ Λεμ, βοηθός του Χενκ Τεν Κάτε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και… αγαπημένος των παικτών του «τριφυλλιού», εκείνη την περίοδο, μιλάει στο www.sport-fm.gr για τον σέντερ φορ Λέτο που «μπορεί να παίξει παντού και να κάνει τα πάντα, γιατί αυτό του αρέσει», αναφέρεται στον Ζεσουάλδο Φερέιρα και στέλνει τις ευχές του για το ντέρμπι «αιωνίων».

Ο Ολλανδός παλιός ποδοσφαιριστής (FC Αμστερνταμ, Ρόντα, Φέγενορντ, Σπάρτα Ρόντερνταμ και Ουτρέχτη) γνωρίζει πολύ καλά τον Παναθηναϊκό και το μεγαλύτερο κομμάτι του ρόστερ από τη θητεία του μαζί με τον Χενκ Τεν Κάτε στο «τριφύλλι». Ο «Τζέρυ», όπως τον αποκαλούσαν οι παίκτες και ήταν μακράν ο αγαπημένος τους, μιλώντας στο site της κορυφαίας αθλητικής συχνότητας της χώρας, εξηγεί το… φαινόμενο «σέντερ φορ Λέτο», μιλάει για τον Κλέιτον, τον Φερέιρα, τις προσωπικότητες που υπάρχουν στο ρόστερ των «πρασίνων» και στέλνει ευχές για το ντέρμπι.

Συνέντευξη στον Διονύση Δεσύλλα

Κόουτς, ο Παναθηναϊκός αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, δείχνοντας ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι…

«Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όταν κάποιες επιλογές δεν σου βγαίνουν δεν θα πας καλά, ενώ όταν σου βγουν, σε συνδυασμό με τη δουλειά, θα είσαι καλύτερος. Θυμηθείτε για παράδειγμα την πρώτη μας χρονιά και μετά τη δεύτερη. Μας βγήκαν οι επιλογές της δεύτερης σεζόν, κάναμε την ίδια δουλειά και κατακτήσαμε το νταμπλ. Ξαναλέω, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Οι φετινές επιλογές του Παναθηναϊκού αποδίδουν και εύχομαι να συνεχιστεί αυτό μέχρι το τέλος».

Ο Σεμπάστιαν Λέτο έχει σημειώσει 10 γκολ στο πρωτάθλημα, παίζει σέντερ φορ στο 4-4-2 και αποδίδει εξαιρετικά. Πως το κρίνετε αυτό;

«Ο Σεμπάστιαν έχει πολλή ποιότητα σαν ποδοσφαιριστής. Είναι ένας παιδί που θέλει ελευθερία κινήσεων στο παιχνίδι. Δεν μου προκαλεί εντύπωση που τα καταφέρνει σαν σέντερ φορ. Μπορεί να παίξει παντού και να κάνει τα πάντα, γιατί αυτό του αρέσει. Εμείς θέλαμε να του δώσουμε όσο περισσότερη ελευθερία γινόταν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουμε το σύστημα σε 4-4-2, διότι είχαμε τον Τζιμπρίλ. Ετσι, λοιπόν, ο Λέτο έπαιζε αριστερά. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις περιφερειακά της περιοχής, αλλά και μέσα σ’ αυτή. Είναι πραγματικά εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, κάτι που φυσικά, γνωρίζετε κι εσείς. Εγώ θα του πω να συνεχίσει να κάνει σωστά τη δουλειά του και μπορεί να κάνει ακόμη πιο σπουδαία πράγματα».

Στο 4-4-2 του Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο δεύτερος επιθετικός είναι ο Κλέιτον, ο οποίος δείχνει αναγεννημένος…

«Εμείς παίζαμε 4-3-3, επομένως ο Κλέιτον ήταν για εμάς εσωτερικός μέσος. Εκεί μπορούσε να παίξει σ’ αυτό το σύστημα. Με το 4-4-2 έχει κι’ αυτός περισσότερο χώρο να κινηθεί, να περάσει παίκτες, λόγω της καλής του τεχνικής, να σκοράρει. Είναι καλός παίκτης, απλά θέλει μεταχείριση. Σ’ εμάς ήταν εναλλακτική επιλογή, διότι υπήρχαν τότε παίκτες σε καλύτερη κατάσταση και το κυριότερο με προσωπικότητα. Ο Παναθηναϊκός έχει τέτοιους παίκτες, όπως ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Λέτο, ο Νίνης, ο Λάζαρος. Αν ο Κλέιτον έχει καταλάβει πόσα χαρίσματα διαθέτει και τα χρησιμοποιήσει σωστά στο γήπεδο, θα γίνει σπουδαίος. Αυτό προσπαθούσαμε να βγάλουμε τότε εμείς απ’ αυτόν. Την προσωπικότητά του και την ισχυροποίηση της».

Υπάρχει μια άποψη ότι από τη στιγμή που έφυγε ο Σισέ ο Παναθηναϊκός παίζει καλύτερα, γιατί δεν τα περιμένει όλα από έναν παίκτη. Εσείς τι λέτε γι΄ αυτό;

«Είναι αστείο να λέμε ότι ο Σισέ δεν χωράει στον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για τον Σισέ, το καταλαβαίνετε; Όταν έχεις έναν τόσο μεγάλο επιθετικό, όπως αυτόν, λογικά θα περιμένεις περισσότερα απ’ αυτόν. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ, αλλά οι σταρ δεν βλάπτουν γα πολλούς λόγους. Αν ο Παναθηναϊκός είχε τώρα τον Σισέ, θα γινόταν ίσως διαφορετική δουλειά. Δεν το ξέρει κανένας αυτό. Σαν τον Σισέ, όμως, υπάρχουν λίγοι επιθετικοί. Τι άλλο να πούμε…;»

Η γνώμη σας για τον Φερέιρα;

«Είναι σημαντικός προπονητής. Απ’ ότι φαίνεται κάνει καλή δουλειά στον Παναθηναϊκό και αυτό αποδίδει. Στην Ελλάδα κάνετε ένα λάθος. Δεν αφήνετε τον προπονητή για πολύ. Χρειάζεται χρόνος. Εχετε ένα ιδιαίτερο ποδόσφαιρο και κάποιες φορές δεν φταίει για όλα ο προπονητής. Ο Φερέιρα παίρνει τον χρόνο του και βλέπετε τα αποτελέσματα. Ελπίζω να μην τον βρίζετε αν χάσει ένα παιχνίδι (γέλια)».

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη…

«Ω, Θεέ μου»!

Γιατί το λέτε αυτό;

«Θυμάμαι την πίεση που είχαμε εμείς, πριν από τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ολη η Ελλάδα ασχολιόταν μ’ αυτό. Σταματούσαν τον Χενκ (Τεν Κάτε) στον δρόμο και του ζητούσαν μόνο νίκη με οποιοδήποτε τρόπο! Ήταν απίστευτο, όπως, επίσης, και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Παναθηναϊκό και να πω στον κόσμο της ομάδας να τη στηρίζει και να έχει υπομονή. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα φανταστικό κλαμπ και χρειάζεται στήριξη. Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο ντέρμπι και εύχομαι ο Παναθηναϊκός να πάρει τη νίκη. Ξέρω πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο του…».

Σας ευχαριστούμε πολύ…

«Κι’ εγώ σας ευχαριστώ. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να πω στους Ελληνες κουράγιο για τις δύσκολες στιγμές που περνούν. Ολη η Ευρώπη μιλάει γι’ αυτούς. Εζησα στη όμορφη χώρα σας και ξέρω ότι είστε περήφανος λαός. Περνάτε δύσκολα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε. Αρκεί να προσαρμοστείτε σε διαφορετικά δεδομένα, να οργανωθείτε και να μάθετε να λειτουργείτε σαν… ομάδα. Πιστέψτε με, έτσι θα τα καταφέρετε…»

Πηγή: sportfm.gr