Ο Χοσέ Χολέμπας είναι ο παίκτης, ο οποίος κατόρθωσε να δικαιώσει όσους τον επέλεξαν, να ανατρέψει την «ερυθρόλευκη» αμφισβήτηση και να κερδίσει μία θέση στην καρδιά του κόσμου.

Χολέμπας υπό αμφισβήτηση
Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός αριστερός μπακ δεν είχε επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στην καριέρα του, έχοντας οκτώ σεζόν στη Μόναχο 1860 στα πόδια του αλλά μόνο τρεις με την πρώτη ομάδα. Ο 26χρονος ήρθε στο λιμάνι ως προσωπική επιλογή του Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος με τη σειρά του κατάφερε να πείσει τη διοίκηση του Ολυμπιακού να αποκτήσει τον παίκτη έναντι 900 χιλιάδων ευρώ.

Ο Χοσέ Χολέμπας ήρθε αντιμέτωπος με την κριτική διάθεση του ερυθρόλευκου κόσμου, ο οποίος κάθε άλλο παρά με ανοιχτές αγκάλες τον υποδέχτηκε. Χαρακτηρίστηκε από «φτηνιάρικη λύση» μέχρι και «παλτό πολυτελείας», οπαδικοί ισχυρισμοί οι οποίοι δεν άργησαν να ανατραπούν, δικαιώνοντας τον Χολέμπας αλλά και τον «εισηγητή» του, Λίνεν.

Αν και στη Μόναχο 1860 αγωνιζόταν ως επιθετικός, στην αρχή δεν αντιμετωπίστηκε ως ο παίκτης που θα διακρινόταν στο γήπεδο για το επιθετικό ρεπερτόριο που είχε να επιδείξει. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική λύση πίσω από τον Ραούλ Μπράβο, ως ένα «back up», το οποίο θα βοηθούσε σημαντικά στον αμυντικό τομέα με την ταχύτητά του και τις δυνατότητές του στο «ψηλό» παιχνίδι.

Δρόμος για τη δικαίωση
Όλα τα ανωτέρω, ωστόσο, ανατράπηκαν όταν με το πέρας του καιρού ο Χολέμπας έδειχνε ότι ήταν ικανός να προσφέρει και στο επιθετικό κομμάτι. Η δικαίωση για τον 26χρονο Γερμανό είχε αρχίσει να επέρχεται όταν με τις καλές του εμφανίσεις κατόρθωνε να κερδίζει όλο και περισσότερο τον «ερυθρόλευκο» κόσμο και τον ίδιο τον προπονητή του.
Η παιχνίδι με το παιχνίδι βελτίωση του παίκτη ήδη από πέρυσι, αλλά και φέτος, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο Γερμανός με τις ελληνικές ρίζες κατόρθωσε να δικαιώσει όσους πίστεψαν σε αυτόν και να διαψεύσει όσους τον αμφισβητούσαν. Ο ίδιος ο Βαλβέρδε «έχρισε» τον παίκτη «βασικό», με τον ίδιο τον Χολέμπας να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ήδη από το πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας στο Ζέεφελντ.

Συμμετοχές-Στατιστικά

Σε νεαρή ηλικία κατάφερε να διαπρέψει για τις επιθετικές του ικανότητες, έχοντας αγωνιστεί το 2002 στην ερασιτεχνική Ασάφενμπουργκ-Νταμ και το 2005 στην επίσης ερασιτεχνική Βικτόρια Καλ, πετυχαίνοντας 15 γκολ σε 33 συμμετοχές.

Γρήγορα κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Μόναχο 1860, παίζοντας σε μία πρώτη φάση στην δεύτερη ομάδα της Regionalliga Süd ( Γ’ Κατηγορία Γερμανίας, Δ’ από το 2008). Ο Χολέμπας πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με την επαγγελματική ομάδα της Μόναχο 1860 στις 21 Σεπτεμβρίου του 2007 στο νικηφόρο 2-1 επί της Ζανκτ Πάουλι στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Τσβάιτε Λίγκα. Συνολικά σημείωσε 12 τέρματα σε 47 συμμετοχές με την β’ ομάδα και 7 γκολ σε σύνολο 47 συμμετοχών με την πρώτη ομάδα. Ως αμυντικός τελικά καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 2009, με την έλευση του Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο της βαυαρικής ομάδας. Η μεταγραφή του στην ομάδα του Πειραιά το 2009 αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Λίνεν, με τον Γερμανό να σημειώνει ένα γκολ σε σύνολο 24 αναμετρήσεων τη σεζόν 2010/11.

Γερμανός εναντίον Γερμανίας

Το περσινό γκολ του Χολέμπας δεν αποτελεί και το μοναδικό, ωστόσο, το οποίο κατόρθωσε να σημειώσει ο Γερμανός. Το μαγικό τέρμα που σημείωσε ο 26χρονος στην κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού μ την Ντόρτμουντ τον κατατάσσει ως τον δεύτερο Γερμανό, μετά τον Μπάλακ, ο οποίος σκοράρει εναντίον γερμανικής ομάδας στο Champions League. Ο δεύτερος είχε σκοράρει, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2006, με τη φανέλα της Τσέλσι εναντίον της Βέρντερ Βρέμης, σε ένα νικηφόρο(2-0) για τους «μπλε» παιχνίδι .

(Σχεδόν)Έτοιμος για εθνική

Το ταξίδι του Χολέμπας στο δρόμο της αναγνώρισής του δεν σταματά εδώ. Πολύ πιθανό φέρεται να είναι το ενδεχόμενο κλήσης του 27χρονου παίκτη στην Εθνική Ελλάδας για τα φιλικά του Νοεμβρίου εν όψει της τελικής φάσης του Euro 2012. Αυτό που απομένει πλέον είναι να αποκτήσει ο Γερμανός την ελληνική υπηκοότητα.

Πηγή: sportfm.gr