Σχεδόν το απόλυτο σε προκρίσεις (6 στα 7) πέτυχε η ελληνική αποστολή, στα πρωινά αγωνίσματα της 3ης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης στο Λονδίνο.

Ο Στέφανος Δημητριάδης δεν χρειάστηκε να φορτσάρει στα 200μ. πεταλούδα, όπου κατετάγη έβδομος με 1:57.99 και πέρασε στους απογευματινούς (21:03) ημιτελικούς ως έκτος, μια που στην πρώτη πεντάδα υπήρχαν τρεις Ούγγροι και μάλιστα έμεινε εκτός ο Μπέντσε Μπίτσο, που ήταν δεύτερος στο Ντέμπρετσεν και το Βερολίνο. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, στην επιστροφή του σε μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ήταν 12ος με 1:58.57 και επίσης προκρίθηκε.

«Δεν κουράστηκα πάρα πολύ. Ήθελα να κάνω μία μετρημένη κούρσα, να δω τις δυνάμεις μου και να περάσω όσο πιο εύκολα γίνεται στον ημιτελικό. Δεν είχα πρόβλημα, γιατί και οι προηγούμενες κούρσες πήγαν λίγο αργά. Το απόγευμα θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να μπω στον τρίτο τελικό της καριέρας μου. Πιστεύω ότι γύρω στο 1:57 θα «κλείσει» ο τελικός. Εγώ θα πάω όσο πιο δυνατά μπορώ και βλέπουμε…» δήλωσε ο Δημητριάδης, ενώ ο Δρυμωνάκος δεν ήταν ικανοποιημένος: «Φαίνεται αυτό που λένε, ότι η ηλικία παίζει ρόλο. Το ευχαριστήθηκα παρ’ όλα αυτά. Είναι σημαντικό το ότι βρίσκομαι εδώ. Είμαι έμπειρος μεν, αλλά κουράζομαι πιο γρήγορα μέσα στην κούρσα. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε αγώνα δίνω την ψυχή μου. Για το αν βγαίνει ή όχι, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα».

Η Νόρα Δράκου πλησίασε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. ύπτιο (1:01.15) και με χρόνο 1:01.27 πέρασε ως 10η στους απογευματινούς ημιτελικούς (21:41). «Νομίζω ήταν καλό για πρωί. Πιστεύω ότι το απόγευμα μπορώ να κάνω χρόνο κάτω από 1:01. Εγώ είμαι προετοιμασμένη κυρίως για τα 50μ. (σ.σ. ύπτιο και ελεύθερο), αυτά είναι τα καλά μου αγωνίσματα. Θέλω να κολυμπάω γρήγορα τα 100μ., αλλά δεν είναι ο πρωταρχικός μου στόχος» δήλωσε η Πατρινή πρωταθλήτρια, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έκανε καταπληκτική εκκίνηση και εξαιρετικό πρώτο 50άρι (πέρασε σε 29.21). Η Δανή Μίε Νίλσεν έκανε ρεκόρ αγώνων με 59.26, αλλά αναμένεται να έχει πολύ σκληρό συναγωνισμό με την Κατίνκα Χόζου, η οποία έκανε 59.38, έχοντας κολυμπήσει λίγο νωρίτερα και 200μ. μικτή ατομική.

Στα 200μ. πρόσθιο οι δύο Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν έμειναν μακριά από τις επιδόσεις τους, τουλάχιστον όμως προκρίθηκαν στους ημιτελικούς (20:22). Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κατετάγη 15ος με 2:13.82 και ο Δημήτρης Κουλούρης 17ος με 2:14.19, πέρασε όμως επειδή υπήρχαν τρεις Βρετανοί στη 16άδα. «Τρία 100άρια στο ένα λεπτό, για μένα είναι πολύ γρήγορα. Υπάρχει κούραση. Κολυμβητικά νομίζω ότι ήμουν σωστός, πέρασα, θα δούμε τώρα αν θα μου βγει ο ημιτελικός. Προφανώς πρέπει να πάω πιο γρήγορα, αλλά δεν ξέρω πώς είναι οι δυνάμεις μου» τόνισε ο Σαμιλίδης, που εμφανίστηκε (όπως φοβόταν ο ίδιος και ο προπονητής του) πολύ κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια των δύο προηγούμενων ημερών στα 100μ.

Στα 50μ. ύπτιο, τέλος, ο Απόστολος Χρήστου τερμάτισε σε 25.55 και προκρίθηκε με τον 12ο χρόνο, ενώ, αντίθετα, ο Μιχάλης Κοντιζάς έμεινε 24ος με 26.24 και εκτός ημιτελικών. «Στόχος μου ήταν να περάσω στον ημιτελικό (σ.σ. 21:49 απόψε). Ήταν μία σχετικά καλή κούρσα, προκρίθηκα και κοιτάμε το βράδυ. Είναι πολύ δύσκολο το 50άρι, γιατί κρίνονται όλα στα εκατοστά του δευτερολέπτου» δήλωσε ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης των 100μ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21:26 (ώρα Ελλάδας) διεξάγεται ο τελικός των 200μ. μικτή ατομική ανδρών, όπου ο Ανδρέας Βαζαίος διεκδικεί με αξιώσεις μετάλλιο, έχοντας σημειώσει μακράν την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών.