Μετά από την πρόσφατη απαγόρευση παρουσίας οπαδών των φιλοξενούμενων ομάδων στα γήπεδα της Ligue 1 και της Ligue 2, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστέρα, ανακοίνωσε ισχυρά μέτρα για την ασφάλεια στα γήπεδα, μέχρι τον Ιανουάριο.

Αφορμή για τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν τα επεισόδια που συνέβησαν στο πλαίσιο του ντέρμπι Μαρσέιγ-Λιόν (29/10), που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό στο μάτι, του Φάμπιο Γκρόσο, ο οποίος ήταν προπονητής των «Λιονέ» και υπήρξε θύμα της επίθεσης που δέχθηκε το πούλμαν της ομάδας του από χούλιγκανς των γηπεδούχων.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, μίλησε για την ασφάλεια στα γήπεδα της Ligue 1, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Στην λύση που θέλουμε να οικοδομήσουμε, πριν από την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις αρχές Ιανουαρίου, πρέπει να πάρουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Το κράτος συνεργάσθηκε τόσο διυπουργικά, όσο και με την λίγκα, καθώς και με έναν συγκεκριμένο αριθμό συλλόγων, για να προσπαθήσει να προτείνει ένα σύνολο μέτρων».

Στην συνέχεια, η Ουντέα-Καστέρα, εξήγησε ότι θα υπάρξει μια ισχυρή πρωτοβουλία για την ασφάλεια μέχρι τον Ιανουάριο: «Ένα πρώτο μέτρο που πρόκειται να λάβουμε είναι η υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του κράτους και της LFP, προκειμένου να διευκρινισθούν οι ευθύνες του καθενός. Παράλληλα, θα υπενθυμίσουμε τις ποινές στις οποίες εκτίθενται όσοι διαπράττουν αδικήματα ή εγκλήματα. Μιλάμε για δικαστικές απαγορεύσεις στα γήπεδα, που ισχύουν για έως και πέντε χρόνια και έχουμε την δυνατότητα να τις συστηματοποιήσουμε».

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός, επεσήμανε το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών και αθλητικών κυρώσεων, καλώντας τους οργανωμένους οπαδούς να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας για να αποφύγουν να φθάσουν σε αυτό το σημείο: «Ναι, μπορεί να αφαιρεθούν βαθμοί εάν υπάρχουν παραβιάσεις. Αυτή είναι και η αίσθηση λογοδοσίας που ζητά ο Βενσάν Λαμπρίν (σ.σ. πρόεδρος της γαλλικής λίγκας) και έχει αρχίσει να οικοδομεί σε πλήρη διαφάνεια με τους συλλόγους».