Παρεμβάσεις με στόχο την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς αναμένονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία χρόνια για όσους κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, οι οποίοι θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή αναλόγως του ύψους της ποινής από 1 έως και 6 μήνες κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο.

Πλέον θα τιμωρείται αυστηρά και ο μη καθαρισμός των οικοπέδων που μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση πυρκαγιάς και η ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια.

Το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση που θεωρείται κακούργημα με την ποινή φυλάκισης να μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Αυτό που αλλάζει είναι ότι θεσμοθετούνται πλέον υψηλά πρόστιμα άνω των 100 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα καταδίκης.

Ακόμα, μπαίνει φρένο και στην δικομανία και επιχειρείται φρένο στις αναβολές με αύξηση παραβόλων. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του παραβόλου και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για 1200 ευρώ δεν φαίνεται ότι ισχύουν. Όσον αφορά στους δικομανείς, σε περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος αν καταδικαζόταν.

Τέλος μπαίνει τέλος και στις ανώνυμες καταγγελίες όπου πλέον θα μπαίνουν στο αρχείο.