Με χρώματα θα αξιολογείται ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σύμφωνα με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στους χούλιγκαν και τα «χτυπήματά» τους μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί. Ανώτερο, μεσαίο, χαμηλό επίπεδο εκτίμησης κινδύνου διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης. Αυτά είναι τα «χρώματα» και τα επίπεδα αξιολόγησης κάθε αγώνα προκειμένου να προσαρμόζεται ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας, τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνει και ο αριθμός των αστυνομικών που θα τα υλοποιούν.

Τα επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζονται και επιχειρήσεις κλεισίματος συνδέσμων οπαδών, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως «κονκλάβια» αποφάσεων για ενέργειες βίας και «γιάφκες» αποθήκευσης οπλισμού.

Κάποιοι σύνδεσμοι λειτουργούν υπό τη μορφή λέσχων, πολιτιστικών συλλόγων, ενώ κάποιοι, μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, είναι… πολιτικά γραφεία κόμματος, για τους οποίους θα χρειαστούν τροποποιήσεις του νέου αθλητικού νόμου, προκειμένου να υπόκεινται σε ελέγχους και έρευνες κρατικών υπηρεσιών.

Χούλιγκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά σε γήπεδο

Διαταγή για… προτάσεις

Το πρωί της Πέμπτης (17/8) από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως επισημαίνει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σπυρόπουλος στάλθηκε διαταγή με το χαρακτηρισμό της «κατεπείγουσας» σε 15 αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Το θέμα της διαταγής ήταν «Προτάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων/διοργανώσεων και την αντιμετώπιση – καταπολέμηση της αθλητικής βίας».

Στο κείμενο της διαταγής αναφέρεται ότι σκοπός της υποβολής των σχετικών προτάσεων είναι οι πιθανές τροποποιήσεις – συμπληρώσεις της αθλητικής νομοθεσίας.

Παρακαλούνται «οι αποδέκτες της διαταγής μέχρι τις 15:00 (17 Αυγούστου 2023) ανυπερθέτως, υποβάλετε στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης/ΑΕΑ προτάσεις σας τεκμηριωμένες, σχετικά με το εξεταζόμενο αντικείμενο ή και άλλες σχετικές που κρίνετε απαραίτητες».

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε αθλητική συνάντηση και η προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού ανάλογα με την επικινδυνότητά της και το ιστορικό των φιλάθλων των ομάδων. Επικεφαλής αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών προτείνουν και ποινές «αποθάρρυνσης» των παραβατών περιστατικών αθλητικής βίας, όπως και τους τρόπους ελέγχου στις εισόδου των αθλητικών χώρων.