Με υπόμνημα 80 σελίδων θα απολογηθεί σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, για το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη. Όπως και στην πρώτη του απολογία αναμένεται να αναλύσει τα όσα έγιναν πριν την τραγωδία και θα επιμείνει ότι εκείνο το βράδυ δεν είχε βάλει στη βάρδια μόνο τον 59χρονο σταθμάρχη, που κρατείται, αλλά και άλλους δύο εμπειρότατους συναδέλφους του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega.

O επιθεωρητής θα επιμείνει επίσης στη θέση του ότι δικαίως έβαλε εκείνο το βράδυ τον σταθμάρχη γιατί είχε όλες τις πιστοποιήσεις για να κατέχει αυτή τη θέση. Μάλιστα αναμένεται να διευκρινίσει ότι το πρόγραμμα που βγάζει αυτός είναι μία πρόταση που επικυρώνεται από τον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, που σε αυτή την περίπτωση, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος είναι η Μαρία Γούγουτσα, είναι ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

«Είχαμε προειδοποιήσει για όλα»

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook χθες ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας αναφέρει τα εξής για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που γίνεται μόνο με εμπορευματικούς συρμούς.

«8 ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτεί ότι τα 9 σημεία που είχε καταθέσει το Σωματείο μας την περασμένη Δευτέρα και αφορούσαν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας ήταν ΑΛΗΘΗ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Με επιστολή που λάβαμε πριν λίγο, ο ΟΣΕ δίνει γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση απο τις σήραγγες των Τεμπών και Πλαταμώνα, ενώ για τις επικοινωνίες εντός αυτών θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα GSMR για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (και όχι για λόγους κυκλοφορίας καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για τα εποχούμενα). Ελπίζουμε ότι το GSMR θα δοθεί προς χρήση το συντομότερο δυνατό.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, τα όσα έχουμε αναφέρει, η επαναλειτουργία της Γραμμής του Κιάτου (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 27/3) μετατίθεται για μετά από 10-15 μέρες απο σήμερα (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΟΣΕ) και των επιβατικών στο Αθήνα- Θεσσαλονίκη για τις 3 Απριλίου.

Τραγωδία στα Τέμπη

Σήμερα ξεκινά το πρώτο ζεύγος δρομολογίων (εμπορευματικών) στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το Σωματείο μας δείχνοντας όλο αυτό το διάστημα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ απέδειξε ότι οι θέσεις του συνδικάτου μας είναι πραγματικές και αληθινές, παρά την προσπάθεια κάποιων να τις παρουσιάσουν ως “υπερβολικές”.

Όσοι αδιαφορούσαν για τα εξώδικα μας ,τις επιστολές και τις παραστάσεις – απεργίες μας εδώ και 4 χρόνια, όσοι γυρνούσαν την πλάτη στην ΠΕΠΕ και μας αποκαλούσαν συκοφάντες και εργατοπατέρες όταν καταγγέλαμε τα κακώς κείμενα, έχοντας ως μοναδικό αίτημα μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην εργασία και κυκλοφορία των τρένων, θα κριθούν απο όλους, αν δεν έχουν ήδη κριθεί στην συνείδηση του κοινού .

Το ίδιο ισχύει και για όσους ζητούσαν να ξεκινήσουμε χωρίς να λάβουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει δελτίο τύπου του Σωματείου μας και ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες μας. Για εμάς τους μηχανοδηγούς, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ζητάμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό. Το χρωστάμε στους 57 που χάθηκαν στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας μας.
Εμείς είχαμε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ για όλα…..»

8 ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτεί ότι τα 9 σημεία που είχε καταθέσει το Σωματείο μας την περασμένη…

Posted by Kostas Genidounias on Wednesday, March 29, 2023