Μυστήριο επικρατεί γύρω από την υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρία Τσάλλα», η οποία κατάφερε να διαφύγει από την Ελλάδα, πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2023. Οι αρχές διερευνούν ποια ακριβώς ήταν δράση της κατασκόπου στην Ελλάδα, ενώ στο στόχαστρό τους έχει μπει και το κύκλωμα, το οποίο βοήθησε στην ελληνοποίησή της.

Το όνομα «Μαρία Τσάλλα» δεν επιλέχθηκε τυχαία από την κατάσκοπο, καθώς είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνομα στην περιοχή του Αλιβερίου Ευβοίας. Όσον αφορά το χαρτί που δήλωνε πως η «Irina A. S.» είναι κάτοικος Ευβοίας, αλλά και την όλη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής της υπηκοότητας, πως όλα ήταν ένα πάρα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κώστας Νούσης και με τα όσα μετέδωσε στην εκπομπή «Newsroom», «όλο αυτό που είχε στηθεί ερευνάται από τις Αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση σε σπίτι το οποίο δεν πήγε να μείνει ποτέ, για να πάρει το χαρτί που θα σήμαινε ότι ήταν κάτοικος Αλιβερίου, το απέκτησε χωρίς να μένει εκεί πέρα. Το κατέθεσε στο ληξιαρχείο, η υπάλληλος του ληξιαρχείου υποψιάστηκε γι’ αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές προχώρησαν ακόμη και όταν έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο που ζητούσε να πιστοποιηθεί ότι είναι σωστά τα χαρτιά της και άναψαν από εκεί το πράσινο φως καθώς διαπίστωσαν ότι όλα ήταν σωστά».

Υπενθυμίζεται ότι βασικό ρόλο στην ελληνοποίηση της Ρωσίδας κατασκόπου υπήρξε ένας 45χρονος δικηγόρος, ο οποίος, όπως φαίνεται, ήταν ο άνθρωπος που τη βοήθησε με τη διαδικασία υποβολής των χαρτιών που χρειάζονται για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας. Οι αρχές ερευνούν την ύπαρξη παράνομων κυκλωμάτων ελληνοποιήσεων.