Η ώρα της κρίσης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πλησιάζει.

Πέντε περίπου μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του. Την περασμένη Τρίτη (28/2) ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη κάνοντας γνωστό πως σήμερα (4/3) το απόγευμα η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την απόφαση των ανώτατων δικαστών η οποία θα είναι αμετάκλητη.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας της συγκατηγορούμενης του εισαγγελικής λειτουργού. Ο πρώην υπουργός κάθισε στο εδώλιο με αφορμή καταγγελίες των εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους, ενώ φέρεται ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, που σχετίζεται με την παράλειψη, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, της διαβίβασης αμελλητί στη Βουλή, αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι απολογίες

Οι δυο κατηγορούμενοι στις απολογίες αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε τη δίκη πολιτική ισχυριζόμενος ότι τον οδήγησαν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τα ισχυρά συμφέροντα με «μεθοδεύσεις και ξεδιάντροπα ψεύδη». Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τη θέση ότι στοχοποιήθηκε με στόχο την εξόντωση του. «Δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις στη ζωή μου, αλλά και δεν επεδίωξα ποτέ να κάνω παρεμβάσεις σε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους δικαστές πρόσθεσε: «Τιμή μου και καμάρι μου, το εδώλιο, παρά τα όσα έχω υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια… Όποια απόφαση κι αν πάρετε, εγώ θα είμαι ο νικητής. Θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή, οι πολιτικοί διώκτες μου είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν…».

Η Ελένη Τουλουπάκη στην απολογία της έκανε λόγο για έναν «ανελέητο πόλεμο» σε βάρος της, με συκοφαντίες και «καταδιωκτική μανία». «Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας… Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εν ενεργεία εισαγγελέας σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι σχέσεις της με τον συγκατηγορούμενο της, πρώην υπουργό, ήταν τυπικές και αποκλειστικά υπηρεσιακές.

Η κ. Τουλουπάκη χαρακτήρισε κίνηση «πολιτικού αντιπερισπασμού» την επίθεση σε βάρος της που είχε ως στόχο τον «παραδειγματισμό όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα» επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους: «Έπραξα το καθήκον μου».

Απαλλακτική η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή στην πρόταση της ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων κρίνοντας πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Μάλιστα, χαρακτήρισε παντελώς αναξιόπιστους τους τρεις εισαγγελείς που κατηγόρησαν για πιέσεις και παρεμβάσεις τον πρώην υπουργό, διαστρεβλώνοντας, όπως είπε, τα πραγματικά περιστατικά για να καλύψουν δικές τους υπηρεσιακές ευθύνες. Οι καταθέσεις τους ήταν, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς».