Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για όσα γίνονταν στην Κιβωτό του Κόσμου τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε λογαριασμούς της Κιβωτού φέρεται να εντοπίστηκαν 130.000 σε προσωπικό λογαριασμό που μπορεί να είχαν από κοινού ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Μάλιστα, το MEGA παρουσίασε τα ακίνητα της «Κιβωτού» τα οποία είχαν δωριστεί στην οργάνωση και βρίσκονται σε:

-Άνοιξη Διονύσου

-Αγία Παρασκευή

-Παγκράτι

-Γλυφάδα

-Πετρούπολη

-Ζεφύρι

-Ηλιούπολη

-Νίκαια

-Πεύκη

-Νέα Ιωνία

Σημειώνεται, πως γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στα οικονομικά πεπραγμένα της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς μετά την παρέμβαση της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» αναλαμβάνει δράση και η Οικονομική Αστυνομία.

Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας έχει εγκατασταθεί στα γραφεία διοίκησης της ΜΚΟ και κάνει «φύλλο και φτερό» τις δοσοληψίες, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχει κατάχρηση χρημάτων.

Πατέρας Αντώνιος: Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει, θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο «φως»

Ο πατέρας Αντώνιος με νέα του δήλωση ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει καμία ασέλγεια σε κανένα παιδί, ενώ τις επαφές με τους τρεις δικηγόρους για την υπόθεση έχει αναλάβει η πρεσβυτέρα και ο Ιρακινός διευθυντής της δομής.

«Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο “φως”. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», λέει στο STAR ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού η πρεσβυτέρα υποστηρίζει ότις: «Δεν έχουν στοιχεία για όλα αυτά που λένε. Μας βομβαρδίζουν από παντού. Δε γνωρίζαμε τίποτα για το κλουβί που λένε και τις τιμωρίες. Δεν ψάχνουμε στοιχεία για να αθωωθούμε, γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δώσαμε τα σπλάχνα μας για τα παιδιά».

Όσο για τους συνεργάτες του πάτερ Αντώνιου, εκείνοι αναφέρουν: «Ο πατέρας θα αποκαθηλωθεί, θα σταυρωθεί και θα αναστηθεί».

«Έδεσαν 3χρονο και τιμώρησαν παιδάκι που γλίστρησε»

Το Newsbeast φέρνει στο φως της δημοσιότητας μαρτυρία κοπέλας που πέρασε από δομή της Κιβωτού και μας μεταφέρει όσα έζησε κατά την περίοδο της πρακτικής της, η οποία για ένα συγκεκριμένο λόγο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Δεν επέτρεπαν στα παιδιά να κάνουν τίποτα, τους φέρονταν με αδικαιολόγητη αυστηρότητα. Έδεναν 3χρονο παιδάκι σε καρεκλάκι επειδή ήταν υπερκινητικό και όταν τους είπα ότι αυτό ήταν απαράδεκτο, μου είπαν κάτι δικαιολογίες αλλά μετά σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν», μας λέει.

«Παιδάκια που τα έβαζαν τιμωρία έκλαιγαν και οι εργαζόμενοι τα αγνοούσαν. Θυμάμαι περιστατικό που μάλωσαν ένα παιδί επειδή ούρησε πάνω του ενώ άλλο παιδάκι γλίστρησε στο μπάνιο και θυμάμαι ότι το τράνταξαν και το έβαλαν τιμωρία», προσθέτει.

Ακολουθεί η συγκλονιστική μαρτυρία στο podcast του Newsbeast

Όπλο και πεταμένα τιμολόγια στην Καλαμάτα

Με χειροπέδες βρέθηκε η υπεύθυνη της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε στα γραφεία της διοίκησης, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, ένα πιστόλι.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν πραγματοποιήσει έφοδος προκειμένου να πάρουν όλα τα έγγραφα που τους χρειάζονται για τον έλεγχο των ταμείων της δομής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε ένα συρτάρι που ήταν κλειδωμένο αρχικά, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι για το οποίο δεν υπήρχε άδεια οπλοκατοχής.

Αν και η υπεύθυνη της δομή της αρνήθηκε πως είναι δικό της και υποστήριξε πως βρίσκεται εκεί χρόνια, χωρίς η ίδια να γνωρίζει σε ποιον ανήκει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο είναι αδήλωτο και αναμένεται να σταλεί για έλεγχο στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελία και διατάχθηκε η σύλληψη της υπεύθυνης της δομής, αλλά αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Παράλληλα,  τιμολόγια που προέρχονται από τη συγκεκριμένη δομή βρέθηκαν σκισμένα και πεταμένα στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αποδείξεις και τιμολόγια για τη συγκεκριμένη δομή και αφορούν αγορές και παροχή υπηρεσιών που έγιναν τον τελευταίο μήνα, ενώ φαίνεται πώς πετάχτηκαν μόλις την Πέμπτη.

Άρνηση πληρωμής δανείου στη Χίο

Σε αποκαλύψεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις της δομής στην Χίο προέβη πρώην δήμαρχος της πόλης, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο που είχαν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Προμηθευτική Α.Ε».

«Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ» συμπλήρωσε.

Επίσης ο πρώην δήμαρχος Χίου υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από τη ΜΚΟ.

«Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο.

Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο πατέρας Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις» δήλωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνιόταν η «Κιβωτός του κόσμου» να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ’ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου».

«Μαμά με κλείδωσαν σε κλουβί και φοβόμουν»

Για τα όσα πέρασαν τα τρία παιδιά της που φιλοξενήθηκαν στον Βόλο μίλησε μία μητέρα την Παρασκευή (25/11). Όπως αποκάλυψε το ένα από αυτά της είπε πως το είχαν κλειδώσει σε ένα κλουβί, ήταν βράδυ και φοβόταν.

«Ο μεγάλος μου είναι 14 ετών, η μικρή μου είναι 4 ετών τώρα και ο μικρός μου είναι 8,5 στα 9. Μου τα είχαν πάρει από μία ανώνυμη καταγγελία. Δηλαδή είναι πρωτάκουστο αυτό το πράγμα. Έτσι χωρίς να το ελέγξουν, χωρίς τίποτα και ήταν εκεί για έναν χρόνο περίπου. Τέλος πάντων, όταν κατάφερα και το πήρα το παιδί, βγήκε η εντολή να πάω να πάρω τα παιδιά μου. Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο, το παιδί μου δεν ανέπνεε καλά, είχε δύσπνοια πολύ έντονη και τελικά μπήκαμε στο νοσοκομείο. Μπήκαμε στο νοσοκομείο, έγιναν οι εξετάσεις, και όλα αυτά και τελικά μου είπαν ότι το παιδί έχει άσθμα», είπε η μητέρα στο MEGA.

«Δεν είχε ποτέ τίποτα, ήταν μία χαρά υγιέστατο κοριτσάκι, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Εκτός από αυτό όμως η κόρης μου μου περιγράφει ότι επειδή δεν της δίνανε ρούχα που τέλος πάντων της πηγαίναμε, τη χτυπούσαν παιδαγωγοί μέσα από τον χώρο του ιδρύματος και στα χέρια και στα πόδια για να την αναγκάσουν να βγάλει το φόρεμα. Και όπως καταλαβαίνετε, το παιδάκι δεν ήθελε να το βγάλει… τα καινούρια του ρούχα. Και ήταν πολύ τρομοκρατημένη, πολύ φοβισμένη. Ο γιος μου ο μικρός μου περιγράφει το τι ζούσε. Τις σκηνές που έζησε στον Βόλο. Μου έλεγε το παιδί επί λέξει ότι ‘‘μαμά με κλείδωναν σε ένα κλουβί επί ώρες και ήταν βράδυ και φοβόμουν”. Του λέω, γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί λέει ήμουν άτακτο παιδί γι΄ αυτούς και έπρεπε να τιμωρηθώ. Και μου λέγαμε ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί» πρόσθεσε.

«Υπήρχαν παιδιά που έκαναν μασάζ στον παπά, του έπλεναν τα πόδια του, και μου τα περιέγραφε το παιδί. Εγώ έχω βάλει δικηγόρο, έκανα ασφαλιστικά μέτρα, έβγαλα προσωρινή διαταγή για να τα βλέπω, φυσικά δεν με άφηναν να τα βλέπω, παραβίαζαν δικαστική εντολή. Είχα πάει να κάνω μήνυση για παραβίαση δικαστικής εντολής και μου έλεγαν στην αστυνομία ότι ”δεν είμαστε αρμόδιοι, να πάτε στην ενδοοικογενειακή βία, να κάνετε κάτι”. Και τελικά, όταν έμαθα ότι τα παιδιά μου κακοποιούνταν, και τα χτύπαγαν και τους φέρονταν άσχημα, έκανα μηνύσεις πήγα έκανα δύο μηνύσεις κατά της Κιβωτού» ανέφερε επίσης η μητέρα.

«Θεώρησα ότι αυτός θα ήταν ο μοναδικός τρόπος που μπορούσα να τα προστατεύσω γιατί μου έλεγαν συνεχώς ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα» επεσήμανε κλείνοντας.