Παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των τριών εισαγγελικών λειτουργών που διετέλεσαν αρμόδιοι για την Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για τους χειρισμούς τους στην έρευνα για την υπόθεση Novartis ζητεί η αντεισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου – Φουρλή.

Στην πρόταση που αριθμεί περισσότερες από 300 σελίδες η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να παραπεμφθούν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και οι εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη η οποία χειρίστηκε την έρευνα και οι συνεργάτες της, επίκουροι εισαγγελικοί Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Σύμφωνα με την πρόταση οι τέσσερις κατηγορούμενοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση αφορά τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σχετικά με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση της Νοvartis, με αποτέλεσμα να προκληθούν σφοδρές πολιτικές αναταράξεις.

Με την ίδια πρόταση ζητείται η απαλλαγή των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε
καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που αφορούν εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον πρώην υπουργό και δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ζητείται να μην παραπεμφθούν σε δίκη ο εκδότης Ιω. Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκα, όπως και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει αρμόδιο το Δικαστικό Συμβούλιο.