Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και τοξικολογικών εξετάσεων για τον δράστη της Μονεμβασιάς, τον οποίο και εκπροσωπεί το δικηγορικό του γραφείο.

«Αιτούμαι τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ψυχική κατάσταση του κατηγορουμένου και συγκεκριμένα να διαπιστωθεί η διατάραξη των πνευματικών του λειτουργιών, η οποία δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί τη σε βάρος του ποινική διαδικασία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η πλευρά του Αλέξη Κούγια σημειώνει: «Ειδικότερα, η κατάσταση διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του κατηγορουμένου προκύπτει από το πλήθος των μαρτυρικών καταθέσεων που υπάρχουν ήδη στη δικογραφία, καθώς όλοι οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους αναφέρουν έναν άνθρωπο που μέχρι τις 22.00 του προηγουμένου Σαββάτου, έχαιρε της εκτιμήσεως όλης της περιοχής, δεν είχε πειράξει ούτε ένα μυρμήγκι, είχε το προφίλ ενός ευγενούς ανθρώπου με καλοσύνη που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα των υπερήλικων γονέων του και γι’ αυτό δεν είχε δημιουργήσει δική του οικογένεια, ενώ από τους γονείς του η μητέρα του πάσχει από διπολική διαταραχή, ανίατη ψυχιατρική πάθηση που εκδήλωσε σχεδόν στην ίδια ηλικία με αυτήν που βρίσκεται σήμερα ο κατηγορούμενος.

Τροχαίο Μονεμβασιά

Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, διαβάζοντας αυτή τη δικογραφία και αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί από τρίτους, άσχετους με τον κατηγορούμενο, ανθρώπους, διαπιστώνουμε ότι περιγράφουν όλοι μια εκτός λογικής συμπεριφορά του ανθρώπου αυτού, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το έγκλημα. Και συγκεκριμένα η αιφνίδια και αλλοπρόσαλλη αλλαγή στην συμπεριφορά αυτή του κατηγορούμενου διαπιστώνεται από τους μάρτυρες.

Αναφέρουμε ρητώς ότι ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει λογικά ο κατηγορούμενος είτε με το δικηγόρο του είτε με τους αστυνομικούς που τον φυλάσσουν στο αστυνομικό τμήμα Σκάλας και τον οποίο οι αστυνομικοί συνάδελφοί τους για λόγους προστασίας του και για λόγους δικής τους προστασίας από τη μανιακή συμπεριφορά του, τον είχαν, προ ολίγης ώρας, οδηγήσει στο δημόσιο νοσοκομείο Σπάρτης, όπου του έχουν γίνει ενέσεις ηρεμιστικών και τους έχουν παραδοθεί βαρύτατα ηρεμιστικά για να του χορηγούν, ώστε να μην κινδυνεύει από τη μανιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η ζωή του και η ζωή τους.

Παρόλα αυτά η επιθετική συμπεριφορά του κατηγορούμενου εξακολουθεί να υφίσταται έναντι όλων, τόσο των αστυνομικών όσο του πληρεξούσιου δικηγόρου του, τον οποίο μάλιστα αποπειράθηκε να κλειδώσει στο κελί μαζί του, ενώ έδιωχνε τους συνεργάτες του γραφείου μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να συνομιλήσουν μαζί του.

Ατυχώς, ο άνθρωπος αυτός κρατείται λες και είναι ένας υγιής κατηγορούμενος, ενώ πρόκειται για έναν άνθρωπο, με τον οποίο είναι αδύνατον να κάνεις μαζί του, έστω για λίγα δευτερόλεπτα, μια λογική συζήτηση, όπως διαπίστωσα και εγώ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του από την επικοινωνία που είχα μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή υπό την επίβλεψη ψυχιάτρων.

Επιπλέον, παρανόμως λήφθηκε κατά την προδικασία η κατάθεση του κατηγορουμένου στις 05.00 της 08.05.2022, ενώ η έκθεση σύλληψης του έγινε στις 02.00 και στο ενδιάμεσο ουδέποτε επικοινώνησε με τους δικηγόρους του, ενώ υποβλήθηκε σε πληθώρα εξετάσεων αίματος και ούρων, με αποτέλεσμα να απολογηθεί εξαντλημένος, ενώ βρισκόταν στην κατάσταση της μανιακής κρίσεως, κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη και τώρα.

Επειδή είναι εμφανές ότι απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις επιστήμης για τη διαπίστωση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης και της ειδικότερης ψυχικής ασθένειας του κατηγορουμένου.

Επειδή, αν η κατάσταση της ψυχικής ασθένειας προκύψει πριν το τέλος της ανάκρισης, ο ανακριτής υποχρεωτικά διατάσσει την τοποθέτηση του κατηγορουμένου σε δικαστικό ψυχιατρείο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο, σε άλλο ψυχιατρείο, κατά προτίμηση δημόσιο, παραγγέλλοντας τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, χωρίς να εμποδίζεται από το λόγο αυτό στην ενέργεια των αναγκαίων πράξεων για τη βεβαίωση του εγκλήματος (ά. 80 παρ.3 ΚΠΔ).

Επειδή ευθέως από το νόμο παρέχεται στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να αιτηθεί τη διενέργεια της ως άνω πραγματογνωμοσύνης.

Επειδή τυχόν μη απάντηση επί του παρόντος αιτήματος συνιστά τόσο έλλειψη ακρόασης όσο και παραβίαση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων κατά το αρ. 171 παρ. 1 εδ. δ’ Κ.Π.Δ. και το αρ. 6 παρ. 3 Ε.Σ.Δ.Α.

Επειδή τα ανωτέρω είναι νόμιμα, βάσιμα και αληθή».