Μία από τις πιο σοκαριστικές και φριχτές υποθέσεις παιδικής παραμέλησης που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια φτάνει αύριο 12/4/2022 στο δικαστήριο (στο τριμελές αυτόφωρο). Ο λόγος για τα τρία ανήλικα παιδιά που διέμεναν σε διαμέρισμα-τρώγλη στον Άγιο Παντελεήμονα, γεμάτο κατσαρίδες και ποντίκια τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει να δαγκώνουν τα παιδιά και να κυκλοφορούν ακόμα και μέσα και στα πιάτα όπου έτρωγαν.

Αφού συνελήφθη, η μητέρα τους αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, ενώ ο σύντροφός της, ο οποίος και προπηλάκισε τους αστυνομικούς όταν οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το σπίτι μετά από πολλαπλές καταγγελίες, παρέμεινε κρατούμενος γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν 5 καταδικαστικές αποφάσεις για αλλά αδικήματα.

Οι κατσαρίδες στο σπίτι στον Άγιο Παντελεήμονα
Οι κατσαρίδες κυκλοφορούσαν παντού μέσα στο σπίτι και στα σώματα των παιδιών

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί αύριο και μετά από αυτήν αναμένεται και η απόφαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων ως προς το θέμα της προσωρινής διαμονής των παιδιών. O πατέρας των δύο παιδιών ηλικίας 2 και 4 ετών (μιας και το τρίτο παιδί, 6 ετών, είναι από άλλο σύντροφο που είχε η μητέρα) θα παραστεί ως μάρτυρας κατηγορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν πολλές φορές που ο είχε δεχθεί κακοποίηση και βρισιές από τη μητέρα των παιδιών και τον νέο σύντροφο της. Όπως μας είχε πει: «Μου έριξαν κλωτσιές, μπουνιές, με πέταξαν κάτω από τη σκάλα».

Σημειώνεται πως πριν από δύο ημέρες, ο πατέρας των παιδιών προχώρησε στην τρομαχτική αποκάλυψη πως μια από τις φορές που ο ίδιος είδε μέσα από την ανοιχτή πόρτα τι συνέβαινε στο σπίτι, είδε κατσαρίδες να βγαίνουν μέσα από το στόματα των παιδιών του. Σχολιάζοντας αυτή την εικόνα που όπως μας λέει δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει ο Γιώργος Τζαμαντάκης μας είπε το εξής: «τοίχοι, ταβάνια, πάτωμα, μια κατσαρίδα ήταν όλα». Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί από τον κο Τζαμαντάκη τον Μάρτιο του 2021 για να μένουν τα παιδιά του μαζί με την μητέρα τους.

«Προσπαθούμε να τους πάρουμε τις κακές εικόνες από το μυαλό»

Ο ίδιος μας μίλησε εκ νέου για την εξέλιξη της κατάστασης από τότε που τα παιδιά του διακομίστηκαν με εισαγγελική εντολή στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού– «Αύριο είναι το δικαστήριο όπου θα είμαι εκεί ως μάρτυρας κατηγορίας και μετά περιμένω την εντολή από την Εισαγγελία Ανηλίκων για το ποια θα είναι η συνέχεια και αν θα μπορέσω να πάρω προσωρινά τα παιδιά μου όπως θέλω. Ελπίζω να μην καθυστερήσει πολύ αυτό. Και τα τρία παιδιά είναι μαζί σε ένα δωμάτιο στο νοσοκομείο. Κάθομαι μαζί τους όλη την ημέρα. Εκεί, δίπλα τους, στις καρέκλες κοιμάμαι. Ευτυχώς, έχει στείλει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μερικές εθελόντριες και με βοηθούν να φροντίσω τα παιδάκια μου- τα κάνουν μπάνιο, τα χτενίζουν, τα παίζουν, με βοηθάνε να τα κρατάμε χαρούμενα. Είναι ήδη καλύτερα τα παιδιά αλλά κάνουμε και εμείς ο, τι μπορούμε για να τους πάρουμε τις κακές εικόνες από το μυαλό, κάνω εγώ… τον καραγκιόζη, τα απασχολούν και οι εθελόντριες…».

O πατέρας των παιδιών Γιώργος Τζαμαντάκης

Για μεγάλη καθυστέρηση των αρχών να δράσουν κάνει λόγο ο πατέρας

Σύμφωνα με τον κο Τζαμαντάκη, ο οι αρχές καθυστέρησαν πολύ να δράσουν στις καταγγελίες που κάνει ο ίδιος εδώ και έναν χρόνο. Όπως μας είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Πόσα εξώδικα έστειλα στο αστυνομικό τμήμα για να δω τα παιδιά, πόσα ασφαλιστικά μέτρα, χίλια δικαστήρια έκανα, στην αστυνομία πήγαινα συνέχεια, ζήτησα βοήθεια από παντού για να πάρω τα παιδιά μου ενώ ενημερωνόμουν για το τι κάνουν από τους ενοίκους της πολυκατοικίας…».

Ο κος Τζαμαντάκης έχει και άλλα να προσθέσει πάνω σε αυτό το κομμάτι. Όπως μας είπε στη νέα συνομιλία μας: «Σκεφτείτε πως μετά από τόσες καταγγελίες πήγε μια κοινωνική υπηρεσία και τα βρήκε… όλα καλά. Μια άλλη φορά πήγα δαρμένος στην αστυνομία και τελικά πέρασαν από αυτόφωρο εμένα κατηγορώντας με πως λέω ψέματα για την πρώην γυναίκα μου και πως έχω μπλέξει αλλού, σε καβγάδες».

Περιπολικό αστυνομίας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Τζαμαντάκης είχε ήδη από τις αρχές Απριλίου του 2021 καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές πως η πρώην σύζυγος του τού είχε επιτεθεί ασκώντας του σωματική βία και απαγορεύοντας του την επικοινωνία με τα παιδιά του. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος καταγγελιών και προσπαθειών για να φύγουν τελικά τα τρία παιδιά από αυτό το επικίνδυνο σπίτι. Στις 5 Απριλίου του 2022 ο πατέρας των παιδιών δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από ένοικο της πολυκατοικίας ο οποίος των ενημέρωνε πως το διαμέρισμα της πρώην συζύγου του είναι γεμάτο κατσαρίδες και ποντίκια και πως τα παιδιά φέρουν δαγκώματα από ζώα και έντομα στο σώμα.

Επίσης, στις αρχές αυτού του μήνα μια γυναίκα από την εκκλησία Παναγία Γρηγορούσα στο Μοναστηράκι είχε επισκεφτεί το σπίτι των παιδιών για να παραδώσει σακούλες με τρόφιμα (αφού τα παιδιά είχαν θεαθεί να ζητιανεύουν έξω από την εκκλησία και να τρώνε αντίδωρα από το έδαφος) και περιέγραψε πως είδε τις κατσαρίδες να ανεβαίνουν στα πόδια των παιδιών αλλά και μέσα στα πιάτα τους.

Για καθυστερημένη παρέμβαση μας είχε μιλήσει και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, σημειώνοντας πως η καταγγελία στον οργανισμό για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει στις 21/02/2022 με την παρέμβαση της αστυνομίας να έρχεται στις 07/04/2022.