Με προσεκτικά βήματα και «σιγή ασυρμάτου» προχωρούν οι παράλληλες έρευνες της Ασφάλειας Αττικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για το μυστήριο με τον θάνατο των τριών ανήλικων παιδιών στην Πάτρα. Έρευνες που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, με το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας να βρίσκεται σε κεντρικό πλάνο.

Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος που κινείται η οικογένεια των κοριτσιών δικονομικά. Η οικογένεια πρόσθεσε άλλον έναν δικηγόρο στο τιμ της υπερασπιστικής ομάδας, τον έμπειρο ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα.

Εκτός από την μεγάλη πείρα του περί των νομικών, ο κ. Λύτρας θεωρείται ότι έχει και το προσόν της διαχείρισης των media όσον αφορά στις πολλές διαρροές και τα αναρίθμητα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση γύρω από την υπόθεση μέσα σε ένα κλίμα απόλυτα έντονο και πολωμένο.

Η μητέρα με το ένα παιδάκι στην Πάτρα

Οι δύο δικηγόροι της οικογένειας από την Πάτρα, έχουν εκφράσει άλλωστε απ’ ο, τι φαίνεται την αντίρρηση τους και με τις διαρροές της οικογένειας προς τα μέσα, ενώ για τον καταιγισμό των πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία στρέφουν την προσοχή τους στη συμπεριφορά της μητέρας, οι δύο δικηγόροι δεν πραγματοποιούσαν εμφανίσεις στα media για να τα αποκρούσουν όλα αυτά μιας και διαφωνούν με αυτή την τακτική αλλά και με την όλη τροπή που έχει πάρει από mediaκής άποψης η υπόθεση και ειδικά όσο αυτή πλησιάζει προς τη λύση της.

Ο Λύτρας, τα media και οι «ανακρίβειες»

Ο κος Λύτρας εμφανίστηκε μια φορά στην τηλεόραση (σ.σ. στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη) για να κάνει δηλώσεις για το θέμα. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα χαρακτήρισε «ανακρίβειες» όσα έχουν ακουστεί για το ζευγάρι, ενώ παράλληλα, δήλωσε ότι «βγήκαν και κατηγόρησαν το ζευγάρι ότι αφού είχαν χάσει τα δύο τους παιδιά, πώς είναι δυνατόν να έχουν πάει σε μία συναυλία. Το ξέρετε ότι πήγαν καλεσμένοι στη συγκεκριμένη συναυλία για να βρουν τον συγκεκριμένο τραγουδιστή, μέσω ανθρώπου, επειδή θα γινόταν συναυλία για λογαριασμό του τρίτου παιδιού;».

Ο κος Λύτρας σημείωσε ακόμα το εξής: «Όπως προκύπτει, το παιδί είχε πρόβλημα με την καρδιά εκ γενετής. Πέθανε τελικά από ανακοπή. Με τον ίδιο μηχανισμό που καταγράφεται στο βίντεο. Υπάρχει σύνδρομο. Είναι ξεκάθαρο».

Απόστολος Λύτρας

Χωρίς να θέλει να κάνει περαιτέρω δηλώσεις αυτή τη στιγμή, ο κος Λύτρας επανέλαβε στο Newsbeast πώς υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση γύρω από την υπόθεση και πολλές πληροφορίες δεν θα έπρεπε καν να πρέπει να αναπαράγονται. Την ίδια στιγμή, νέα τροπή στην υπόθεση έδωσε η πληροφορία πως ο διευθυντής της ΜΕΘ στην παιδιατρική πτέρυγα στο νοσοκομείο Ανδρέας Ηλιάδης, είχε κάνει σύσταση στην κ. Πισπιρίγκου να βιντεοσκοπήσει τους σπασμούς που έκανε η Τζωρτζίνα καθώς οι γιατροί δεν είχαν παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα. «Ας κοιτάξουν τα βίντεο οι αρχές. Δεν ξέρω πόσα βίντεο είναι. Ούτε μπορώ να γνωρίζω πώς έγιναν όλα αυτά», είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν εκλήθη ποτέ από τη μητέρα να επέμβει, όταν δηλαδή η Τζωρτζίνα έκανε τους συγκεκριμένους σπασμούς».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbeast οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, οι οποίοι και παρακολούθησαν για αρκετό καιρό, επί μήνες την Τζωρτζίνα, έδωσαν την ιατρική σύσταση να βιντεοσκοπηθούν οι σπασμοί της, οι οποίοι προέκυψαν στην πορεία της νοσηλείας της. Τα βίντεο εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τις Αρχές χωρίς όντως να γνωρίζουν οι γιατροί πόσα είναι σε αριθμό.

Όσο για τον κο Ηλιάδη, τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, οι διαρροές γύρω από την υπόθεση σε όλα τα επίπεδα, από όποια κατεύθυνση κι αν γίνονται είναι μια πολύ κακή κατά τον ίδιο εξέλιξη αλλά και ενάντια στην γενική και ισχυρή οδηγία που έχουν λάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί στην υπόθεση, να μην διαρρέουν στοιχεία της υπόθεσης. «Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν, ούτε υπονοούμε κάτι. Οι απαντήσεις θα έρθουν όλες από τις Αρχές στο τέλος της έρευνας» είπε στο Newsbeast ο κ. Ηλιάδης.

Λέων: «Οι εξετάσεις της Τζωρτζίνας θα δώσουν απαντήσεις»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο Newsbeast εμφανίζεται βέβαιος ότι οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας θα δώσουν ξεκάθαρη και σαφή απάντηση για τα αίτια θανάτου του τρίτου παιδιού. Όπως έχει ξαναπεί στο Newsbeast ο κος Λέων υπάρχουν κοινά στοιχεία στους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών οι οποίοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ασφυχτικού θανάτου για την Μαλένα και την Ίριδα.

Το βέβαιο είναι ότι οι πρώτες δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις εξετάζονται και διαβάζονται εκ νέου όχι μόνο εξονυχιστικά αλλά και συνδυαστικά πια μεταξύ τους και αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο στο πως θα διαμορφωθεί και η τελική πρόσληψη του θανάτου της Τζωρτζίνας. Με τον ίδιο τρόπο, «μπαίνουν στον χορό» της ενδελεχούς εξέτασης και οι ιατρικοί φάκελοι των τριών παιδιών. Στο συνδυασμό τους με τις εξετάσεις της Τζωρτζίνας, αυτοί οι φάκελοι αναμένεται να «μιλήσουν».

Υπόθεση τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα

Για παράδειγμα, η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλισης των ηπατικών κυττάρων που ήρθε ως το ιατροδικαστικό αποτέλεσμα στον πρώτο θάνατο δεν φαίνεται να δικαιολογείται από μια προϋπάρχουσα ηπατική ανεπάρκεια ή αντίστοιχα συμπτώματα. Να σημειωθεί εδώ ότι τα πανάκια που είχαν τα δύο πρώτα παιδιά (Ίριδα και Μαλένα) είναι ένα στοιχείο που επίσης ερευνάται. Όσο για τις επίσημες τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, αυτές έχουν ήδη καθυστερήσει σε σχέση με το πότε αναμένονταν αλλά ακριβώς επειδή «ξεσκονίζονται» και συνδυάζονται ακόμα, καθυστερούν και να δοθούν.

Σε κάθε περίπτωση, στην προκειμένη, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση, όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και για αυτό όλες οι εμπλεκόμενες αρχές θέλουν να έχουν μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση στα χέρια τους πριν προχωρήσουν στην οποιαδήποτε ανακοίνωση ή κίνηση.

Οι καταθέσεις, τα «μοτίβα» και το profiling

«Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη έρευνα. Χρειάζεται χρόνος για να αναλυθούν λεπτομερώς τα διαθέσιμα στοιχεία. Δεν μπορεί να γίνει σε “τηλεοπτικούς” χρόνους. Να είστε, όμως, σίγουροι πως όταν οι συνάδελφοι τελειώσουν με την έρευνα, τότε δεν θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της».

Με αυτά τα λόγια, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης, σχολιάζει στο Newsbeast την πορεία των ερευνών για τον μυστηριώδη θάνατο των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα σε διάστημα 33 μηνών.

Ο κύκλος των καταθέσεων στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής έχει ανοίξει εδώ και αρκετές ημέρες, με τους αστυνομικούς που έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα να κάνουν πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, έχοντας μελετήσει σε βάθος την υπόθεση. Μάλιστα, κλιμάκιο της Ασφάλειας θα μεταβεί και στην Πάτρα για να πάρει καταθέσεις από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου Παίδων.

«Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για επιστημονικά ευρήματα, καθώς δεν έχουν τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές – ιστολογικές εξετάσεις της 9χρονης», επισημαίνει η ίδια πηγή της ΕΛ.ΑΣ. και συνεχίζει: «Για εμάς είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Γι’ αυτό και ερευνάμε σε βάθος. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν, καθότι η προανάκριση είναι μυστική».

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ (σ.σ. profiling) των γονιών των τριών κοριτσιών, δίνοντας βάρος στα όσα λένε στις συνεντεύξεις τους και αντιπαραβάλλοντας τα μεταξύ τους, αλλά και τα στοιχεία – μαρτυρίες που έχουν συλλέξει. «Οι γονείς θα καταθέσουν τελευταίοι, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει την εξελίξει διαδικασία και θα έχουμε σχηματίσει τη “μεγάλη εικόνα” της υπόθεσης», σημειώνει στο Newsbeast ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι αστυνομικοί και για τα «μοτίβα» που παρατηρούνται στους τρεις θανάτους, αναφορικά με τον χρόνο και τις συνθήκες που τα τρία κοριτσάκια ξεψύχησαν. Από εκεί, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα προς απάντηση…