Ένα email, από άγνωστο αποστολέα, που έφτασε στις 15/7/2020 στις Εσωτερικές Υποθέσεις προκάλεσε την κινητοποίηση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο οποίος έδωσε σχετική εντολή για διερεύνηση της καταγγελίες (σ.σ. με πρόσωπα και περιστατικά) που γίνονταν σε αυτό.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, στον 65χρονο-πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης– αποδίδονταν αρχηγικός ρόλος στο κύκλωμα, ενώ κομβικό ρόλο φέρεται να έπαιζε και η 36χρονη κόρη του (σ.σ. δικηγόρος στο επάγγελμα). Στο email γίνονταν αναφορά και σε άλλους υπαλλήλους του ΕΚΦΑ, αλλά και γιατρούς χωρίς τη συνέργεια των οποίων δεν θα μπορούσε να στηθεί το κύκλωμα.

«Εκμεταλλευόμενοι την θέση τους, αποσπούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν με ψευδείς αναπηρίες, κατά την διάρκεια εξέτασης τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά το email – καταγγελία που έφτασε στους «Αδιάφθορους».

Σημείο κλειδί το γραφείο της δικηγόρου

Σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία οι ασθενείς – «πελάτες», απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης, προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχουν την πιστοποίηση τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, κατά την εξέταση τους από τα μέλη της ορισθείσας υγειονομικής επιτροπής. Στη συνέχεια, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, ενημέρωναν (σ.σ. έναντι χρηματικής αμοιβής) νωρίτερα τους γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιτροπή (ΚΕΠΑ), για τα στοιχεία των ασθενών – «πελατών», προκειμένου να πετύχαιναν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας, είτε για επίδομα είτε για σύνταξη.

Όπως προέκυψε προανακριτικά, ο 65χρονος φερόμενος ως «αρχηγός» χρησιμοποιούσε το δικηγορικό γραφείο της κόρης του ως «κάλυψη» για να πραγματοποιεί τις συναντήσεις με τους υποψήφιος «πελάτες». Η δικογραφία αναφέρει ακόμα ότι τα χρήματα που έπαιρναν, τα λάμβαναν υπό τον «μανδύα» της δικηγορικής αμοιβής έτσι ώστε να φαίνονταν νόμιμοι σε τυχόν έλεγχο των αρχών.

Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις τηλεφωνικές του συνομιλίες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θέλω να συζητάω τέτοια στο τηλέφωνο». Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή Θεσσαλονίκης.