Ελεύθερος θα αφεθεί ο Λεωνίδας Μπόμπολας μετά την καταβολή 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία προχώρησε προκειμένου να μην ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα χρήματα αφορούν στον καταλογισμό που έγινε για το ποσό που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό του λογαριασμό στην HSBC Γενεύης.

Νωρίτερα, είχε δοθεί μια μικρή προθεσμία προκειμένου να βρει τα χρήματα και να τα καταθέσει στο δημόσιο ταμείο.

Η προανάκριση θα συνεχιστεί, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαλλακτική διάταξη καθώς ο Λεωνίδας Μπόμπολας πλήρωσε όλο το ποσό πριν από την άσκηση δίωξης εναντίον του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόμπολας κατέβαλε ποσό 1,8 εκατ. ευρώ που ήταν η βασική οφειλή η οποία λόγω των προσαυξήσεων είχε ανέλθει στα 4,1 εκατ. ευρώ κάνοντας χρήση των διατάξεων του πρόσφατου νόμου για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έλεγχο που έγινε με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ διαπιστώθηκε απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του κ. Μπόμπολα η οποία με πρώτη εκτίμηση άγγιζε το ποσό των 1.866.000 ευρώ, ενώ με τις προσαυξήσεις έφτασε στα 4,1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα έπρεπε ο επιχειρηματίας -σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές- να καταβάλλει ως κύριο φόρο. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές στα μέσα Απριλίου ο κ. Μπόμπολας εκλήθη να πληρώσει το ποσό το οποίο ο ίδιος, όπως προκύπτει, δεν αποδέχθηκε και έχοντας σοβαρές νομικές ενστάσεις.

Η υπόθεσης έφτασε στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου το οποίο έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής του κυρίου φόρου και των προσαυξήσεων.

Από τη στιγμή που δεν αποπληρώθηκε το πρόστιμο, το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου συνέταξε μηνυτήρια αναφορά, την απέστειλε στους οικονομικούς εισαγγελείς κι εκείνοι τη διαβίβασαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ακολουθηθεί αυτόφωρη σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Η οικονομική αστυνομία προχώρησε το πρωί στη σύλληψη του επιχειρηματία και τον οδήγησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπόμπολας ζήτησε ολιγόωρη προθεσμία, πριν του απαγγελθούν κατηγορίες, για να τακτοποιήσει την οφειλή με βάση τις διατάξεις του νόμου Βαλαβάνη (4321/15 άρθρα 1 και 4) και καταβάλλοντας το ποσό χωρίς τις προσαυξήσεις.