Στους δρόμους της Αθήνας ζουν περίπου 5.000 άτομα. Άνθρωποι φτωχοί, εξαθλιωμένοι, έχουν για… σπίτι τους τα παγκάκια, τις πλατείες, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Κάποιοι κοιμούνται, όπως θα δείτε από το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr, στην «καρδιά» της πλατείας Ομονοίας. Ακριβώς εκεί που υπάρχουν τα φρεάτια εξαερισμού του μετρό. Ξαπλώνουν εκεί για να ζεσταίνονται από τον αέρα που μεταφέρεται από αυτά. Απάγγιο βρίσκουν και σε υπόστεγα, εγκαταλελειμμένα κτίρια… σε χαρτόκουτα που στήνουν για τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα που έρχεται. Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω σοκάρουν ακόμη και τους πιο… άκαρδους. Δεν πρόκειται μόνον για αλλοδαπούς. Ακόμη κι Έλληνες που η ζωή δεν τους τα ‘φερε όπως επιθυμούσαν, είναι άστεγοι…

Οι άνθρωποι αυτοί, δακτυλοδεικτούμενοι από την ίδια την κοινωνία, και με τη μοίρα να τους δείχνει κάθε μέρα το σκληρότερο πρόσωπό της, μεταφέρουν συνέχεια τα λιγοστά πράγματά τους. Συνήθως κουβαλούν στην πλάτη τους ένα τρύπιο από το χρόνο σακίδιο.

Ζεστό μπάνιο και ζεστό σπίτι, έχουν ξεχάσει εδώ και χρόνια τι σημαίνει. Πλένονται, αν μπορεί αυτό να θεωρηθεί πλύσιμο, με νερό από τα σιντριβάνια. Από τις βρύσες γηπέδων και πλατειών κι από όπου αλλού βρουν.

Έχουν ξεχάσει το σπιτικό φαγητό. Τρώνε στα κέντρα σίτισης των δήμων ή τσιμπολογούν κάτι ευκαιριακό, αν βρεθεί κάποιος να τους δώσει λίγα χρήματα για να αγοράσουν κάτι. Άλλοι πάλι ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγη τροφή, στα απομεινάρια των λαϊκών αγορών, στα αποφάγια που πέταξαν κάποιοι άλλοι.

Δεν δουλεύουν. Και με δεδομένο ότι οι δείκτες ανεργίας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», δουλειά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρουν.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις ζωές τους, αμέτρητοι. Στα αποστεωμένα από την πείνα κορμιά τους, τα τσιμπήματα των τρωκτικών και των κάθε είδους εντόμων, είναι ορατά ακόμη και από μακριά. Τα βράδια, όταν φυσικά καταφέρουν να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους για να ξεκουραστούν, ξέρουν εκ των προτέρων ότι κινδυνεύουν. Δεν έχουν όμως καμία άλλη επιλογή είτε δεν θέλουν να έχουν…

Η Πολιτεία, παρά τις όποιες προσπάθειες κατά καιρούς έχουν γίνει, τους έχει γυρίσει την πλάτη εδώ και καιρό. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε μέσα από τις εικόνες του newsbeast.gr.