Με πειθαρχικές ποινές τιμωρήθηκαν για την πριν από ένα χρόνο απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, 11 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».

Μάλιστα το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο τιμώρησε πειθαρχικά με βαθμολογικό υποβιβασμό τους δύο πρώην διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη και Ιωάννη Ανέστη. Επίσης, με πρόστιμα ίσα με αποδοχές τεσσάρων μηνών τιμωρήθηκαν άλλοι εννέα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ απαλλάχθηκαν ακόμα οκτώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Χριστόδουλος Ξηρός «μπαινόβγαινε» συνέχεια στις δύο πτέρυγες των φυλακών – Ε’ και Α’ – συνολικά 310 φορές σε διάστημα δύο ετών και δύο μηνών, ακόμα και εκτός ωραρίου. Κάτι που συνέβαινε μέχρι και 2 ή 3 φορές την ημέρα, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φυλακών είχε αποφασίσει στις 5 Φεβρουαρίου του 2011 τη μετακίνησή του από την πτέρυγα των κρατουμένων της 17 Νοέμβρη στην μόνο στην Ε’ πτέρυγα, επιτρέποντας να συγχρωτίζεται μόνο με τους εκεί κρατούμενους.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που προκύπτει από την πειθαρχική διαδικασία. Δηλαδή, το «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για το αν υπήρχε άδεια ή όχι από τη διεύθυνση των φυλακών. Από τη μεριά τους πάντως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν λόγο για παγιωμένη κατάσταση που γνώριζε η διεύθυνση, ενώ όλοι περιέγραψαν με τα καλύτερα λόγια τον Ξηρό, ως υποδειγματικό κρατούμενο, εκφράζοντας την έκπληξή τους για την απόδραση, αποδίδοντάς τη στο γεγονός ότι απορρίφθηκε το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κασσάνδρας.