Την ενοχή του Αλκέτ Ριζάι και της Ασπασίας Μητροπία (γνωστή και ως Σούλα) για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 22 Φεβρουαρίου 2009 αποφάσισε πριν λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η σύντροφος του «ιπτάμενου δραπέτη» ήταν η Αλεξάντροβα, η γυναίκα δηλαδή που νοίκιασε το ελικόπτερο με το οποίο απέδρασαν Ριζάι και Παλαιοκώστας από τις φυλακές.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, ήταν το γεγονός πως μόλις άκουσε την απόφαση, ο Αλκέτ Ριζάι πέταξε ένα χαρτομάντιλο στον εισαγγελέα της έδρας και του είπε: «Εσύ θα τα πεις με τη Σέχτα Επαναστατών»…

Ο εισαγγελέας ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά το συμβάν ενώ ο συνήγορος του κατηγορουμένου Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε στο δικαστήριο τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά του εντολέα του, ζητώντας συγνώμη εκ μέρους του και αποδίδοντας την αντίδραση του Ριζάι στη φόρτιση της στιγμής.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Ριζάι για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών, παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, διατάραξη ασφάλειας αεροπλοΐας, απόδραση και ηθική αυτουργία σε αρπαγή (αφορά τον πιλότο του ελικοπτέρου), από κοινού με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η σύντροφος του Ριζάι, Ασπασία Μητροπία, κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών, αρπαγή, παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, συμμετοχή σε απόδραση και παράνομη οπλοφορία. Η συγκατηγορούμενή τους, Λούλε Πλερίνα, κηρύχθηκε ένοχη μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, ο σύντροφός της, Έρβις Στεφάνι, κρίθηκε ένοχος για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών και συμμετοχή σε απόδραση, ενώ ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Το δικαστήριο διέταξε την αναστολή της διαδικασίας σε ότι αφορά τις κατηγορίες του φυγόδικου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, ώστε να μην αντιμετωπιστεί κίνδυνος παραγραφής σε περίπτωση που συλληφθεί.

Η δίκη διεκόπη προκειμένου να αποφασιστούν οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.