Δύο στοιχεία έδειξαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών ως υπαίτιους του βασανισμού που οδήγησε στον θάνατο τον αλβανό βαρυποινίτη Ιλι Καρέλι, ο οποίος είχε δολοφονήσει στις φυλακές Μαλανδρίνου τον συνάδελφό τους Γιώργο Τσιρώνη.

Το πρώτο στοιχείο, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», είναι ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο κρατούμενος να σύρεται από υπαλλήλους της φυλακής, αφού προηγουμένως είχε μείνει για ώρες κλειδωμένος με τους βασανιστές του σε κελί χωρίς κάμερα. Το δεύτερο είναι η άτυπη – προφορικά – ομολογία σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται να… έσπασε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Και τα δύο συνεκτιμήθηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Άμφισσας Νίκο Αντωναράκο, ο οποίος άσκησε την ποινική δίωξη για τρία βαρύτατα κακουργήματα, δίνοντας παράλληλα παραγγελία  για την έκδοση οκτώ ενταλμάτων σύλληψης.

Το κατηγορητήριο για την υπόθεση της κακοποίησης του κρατουμένου περιλαμβάνει τρία κακουργήματα – βασανισμός με αποτέλεσμα τον θάνατο, απλός βασανισμός και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη – εις βάρος 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών. Κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία είναι και ο διευθυντής της φυλακής. Οπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας (έχει την ευθύνη για υποθέσεις διαφθοράς και παραβατικότητας σε όλο το Δημόσιο), ο Καρέλι είχε μεν μώλωπες όταν μπήκε στη φυλακή, αλλά μπήκε περπατώντας χωρίς πρόβλημα. Περίπου στις εξίμισι το απόγευμα – και ενώ είχε γίνει ήδη ανάρτηση σε ιστοσελίδα που ανέφερε ότι τον κακοποιούσαν – κάμερα καταγράφει ότι σύρεται προς το κελί όπου τελικά πέθανε, αφού πλέον δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Τα χτυπήματα που έφερε προκαλούν ανατριχίλα: όπως διαπιστώθηκε, το κάταγμα στο στέρνο προκλήθηκε από σωφρονιστικό υπάλληλο, πρώην πυγμάχο, ο οποίος τον χτύπησε με τον αγκώνα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανός κρατούμενος υπέστη ακόμα και φάλαγγα.

Η υπόθεση του Καρέλι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον αλβανικό Τύπο. Μάλιστα, όταν παρελήφθη η σορός του, οι Αρχές της χώρας του προχώρησαν σε νέα νεκροψία, αφού δεν τους παραδόθηκε αντίγραφο της ιατροδικαστικής έκθεσης. Κατά τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν σπασμένα ακόμη και τα πέλματα, έφερε πολλαπλά κατάγματα, ενώ είχε εγκαύματα ακόμη και στα γεννητικά όργανα. Μάλιστα, οι Αρχές της Αλβανίας μιλούν για «κρατικό έγκλημα», ενώ συνθήματα κατά της Ελλάδας ακούστηκαν στη κηδεία του Καρέλι στο Φίερι της Αλβανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο με τα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Κονσολίδης αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του αλβανού κρατουμένου έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης υπεραμυνόμενος της τήρησης της νομιμότητας.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων δρομολογούν, όπως όλα δείχνουν, ραγδαίες, εξελίξεις καθώς κρατικοί λειτουργοί από τηρητές της νομιμότητας θα βρεθούν άμεσα στη θέση του κατηγορουμένου.

«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές, βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της Ιστορίας, λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία» δήλωσε ο γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».

Αυτό που προκαλεί επιπλέον αλγεινή εντύπωση είναι η προσπάθεια που έκαναν οι πρωταγωνιστές του βασανισμού να δημιουργήσουν άλλοθι: φρόντισαν να τοποθετήσουν κάμερα στο κελί του βαρυποινίτη αφού τον έσυραν ώς εκεί, ενώ έγινε αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία ο Καρέλι παρελήφθη χτυπημένος και με μώλωπες, αρνήθηκε να πει πώς χτυπήθηκε και δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Από σήμερα πάντως τη σκυτάλη της δικαστικής έρευνας για τον επιμερισμό των σοβαρών ευθυνών αναλαμβάνει η Εισαγγελία Σερρών.