Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα σύνορα στον Έβρο, διαπίστωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μετά από διήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αρχές του 2010 μπήκαν στη χώρα μας 34.000 πρόσφυγες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ το 2009 είχαν εισέλθει μόλις 9.000 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης των νεοεισερχομένων αλλοδαπών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά, εξαιτίας του υπερσυνωστισμού που παρατηρείται στα υπάρχοντα κέντρα κράτησης, όπου άντρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται σε στενούς χώρους, με άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα προαυλισμού.

Στις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου, η διάθεση επαρκούς προσωπικού για την παροχή βασικών υπηρεσιών, η διερμηνεία και η νομική αρωγή. Επίσης, προτείνει να ανακαινιστούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα διαθέσιμες συμπληρωματικές δομές στην περιοχή, προκειμένου να αντικατασταθούν τα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών και των αιτούντων άσυλο για τους οποίους επισημαίνει, ότι θα πρέπει να φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές.