Δηλώσεις μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων και άλλων εμπορευμάτων και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του ριφιφί έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως είπε ο κ. Παρθένης, η σπείρα των ομογενών από το Καζακστάν, δρούσε για τουλάχιστον ένα έτος, διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων και εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί». Επισήμανε ότι για τη συμμετοχή τους σε αυτή, συνελήφθησαν έξι άτομα, ηλικίας 36, 35, 31, 31, 28 και 26 ετών, καθώς και ένας 44χρονος ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι αστυνομικοί αναζητούν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική σπείρα δύο ακόμα άτομα, έναν 32χρονο ομογενή από το Καζακστάν, ως υπαρχηγό της σπείρας, ο οποίος διώκεται με ένταλμα σύλληψης για όμοια αδικήματα και ένα 41χρονο.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αρπαγής, των διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας και παραβάσεων της νομοθεσίας «Περί όπλων», ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στον αρμόδιο τακτικό ανακριτή για κύρια ανάκριση.

Επιπλέον, ο αστυνομικός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη ληστειών και το παράνομο οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν εσωτερική ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους. Αρχηγικό μέλος, ήταν ο 36χρονος, ο οποίος οργάνωνε τις επιχειρήσεις της και είχε τη γενική εποπτεία σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών και ο σύνδεσμος της οργάνωσης με τον 44χρονο αστυνομικό. Σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσαν οκτώ εντάλματα σύλληψης για κακουργηματικές πράξεις και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του σε παρόμοια αδικήματα, που είχαν λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Λάμια και στη Λιβαδειά.

Ο αστυνομικός είχε καίρια συμμετοχή κατά τη δράση της οργάνωσης καθότι ενημέρωνε τον 36χρονο αρχηγό της, για τη διάταξη και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές που ενεργούσαν και για την μετέπειτα πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Υπαρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 32χρονος ομογενής από το Καζακστάν, που αναζητείται, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Λιβαδειάς για συμμετοχή σε παρεμφερή εγκλήματα, ενώ ουσιώδη ρόλο είχε και ο 41χρονος αναζητούμενος, που προμήθευε την εγκληματική οργάνωση με διάφορα μέσα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, όπως σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστά έγγραφα κ.λπ.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι έχουν διαπράξει τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

1. Πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Απριλίου 2013, στον Ασπρόπυργο Αττικής, διέπραξαν ληστεία σε φορτηγό με καπνικά προϊόντα αξίας 350.000 ευρώ.

2. Πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιουνίου 2013, στην αερογέφυρα της Αττικής Οδού (έξοδος προς Λαμία), διέπραξαν ληστεία σε φορτηγό με καπνικά προϊόντα αξίας 630.000 ευρώ.

Εκτός από την παραπάνω εγκληματική δράση, η σπείρα εμπλέκεται και σε διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στις Αχαρνές, με τη μέθοδο του «ριφιφί», μεταμεσονύχτιες ώρες της 5ης προς 6ης Αυγούστου 2013, όταν αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 200.000 Ευρώ και χρηματικό ποσό ύψους 2.000 Ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για να υλοποιήσουν το σκοπό τους, νοίκιασαν με ψευδή στοιχεία διπλανό κατάστημα μέσω του οποίου, ανοίγοντας τρύπα στη μεσοτοιχία, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό και στη συνέχεια με τροχούς και οξυγόνο να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι, Αρχιφύλακας Αστυνομικού Τμήματος της Αττικής, για τον οποίο δεν προέκυψε συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, κατά τη διάρκεια προσαγωγής δύο εκ των μελών της οργάνωσης την 20η Ιουλίου 2013, αφαίρεσε από την κατοχή των προσαγόμενων χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για παράβαση καθήκοντος και κλοπή, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε έρευνες που πραγματοποιηθήκαν, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, σε οικίες μελών της οργάνωσης, και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: ένα πολεμικό τουφέκι Kalashnikov με 3 γεμιστήρες πλήρες φυσιγγίων, ένα οπλοπολυβόλο Scorpion με 4 γεμιστήρες πλήρες φυσιγγίων, δύο πιστόλια, δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, δύο γεμιστήρες πιστολιού 0,45 της ίντσας,776 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, δύο ασύρματοι στρατιωτικού τύπου, τρεις ηλεκτρικοί εκκενωτές (taser), τέσσερις διόπτρες, εκ των οποίων η μία μεγάλη στρατιωτικού τύπου, τρία καπνογόνα ναυτικού τύπου, μία πλήρη στολή εκστρατείας ειδικού φρουρού με τα σήματα και τα εθνόσημα, ένας φάρος αυτοκινήτου χρώματος μπλε, μία πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος, τέσσερα αλεξίσφαιρα γιλέκα, δύο αντιβαλλιστικές πλάκες αλεξίσφαιρων γιλέκων, δύο κράνη μοτοσικλέτας, 126 πακέτα καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας διαφόρων εταιρειών, 21 εντολές μεσιτικών γραφείων για αγορά-πώληση-ενοικίαση ακινήτων, τρεις κρυφές κάμερες στυλό, ένα δορυφορικό τηλέφωνο και 14 κινητά τηλέφωνα, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 19 κλειδιά αυτοκινήτων και δικύκλων διαφόρων τύπων και πολλά ακόμη ευρήματα.