Αρχίζει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων,

Με βάση το σχετικό βούλευμα μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Ακη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο ξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γγ Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, δικηγόρος, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, ο Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φωτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα που θα αναγνωστεί στη δικαστική αίθουσα αναφέρεται, για το σύνολο των κατηγορουμένων, ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ’ επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση του κ. Τσοχατζόπουλου επειδή με το Ν. 3904/2010 καταργήθηκε η αναίρεση για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος.

Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι η κατάργηση αυτή συνιστά αποκλεισμό των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και έκριναν ότι η κατάργηση αυτή του δικαιώματος άσκησης αναίρεσης δεν είναι αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.