Στις 8 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία ξεκίνησε σήμερα με πέντε απόντες κατηγορουμένους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Είμαι καλά», είπε στους δημοσιογράφους ο πρώην υπουργός και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση κατά την μεταφορά του στο Εφετείο και κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατώντας το χέρι της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, επανέλαβε ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους.

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζε η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Στη δίκη παρίσταντο, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου, οι οποίοι ζήτησαν την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με παράνομες αμοιβές από προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου.

Ο συνήγορος υποστήριξε, επίσης, ότι το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τονίζουν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως -όπως υποστηρίζουν- δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου.

Η υπεράσπιση έκανε λόγο για «νομική αβασιμότητα» στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής.

Κάλεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισής του τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης ανέγνωσε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό. Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα θα αναλωνόταν σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ όπως έκανε γνωστό αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση (οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα).