Λεπτομέρειες για τη δράση των εμπρηστών του εργοταξίου «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, τη νύχτα της 16ης Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει η δικογραφία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στη δικογραφία αναφέρεται πως οι δράστες ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους φρουρούς του εργοταξίου.

Στη συνέχεια τους έδεσαν με σκοινί και τους περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό. Τους αφαίρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους, πομποδέκτες, ενώ δεν δίστασαν να πυροβολήσουν με κυνηγετικές καραμπίνες εναντίον τεσσάρων που επιχείρησαν να διαφύγουν.

Οι δράστες ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες με την βασική ομάδα να πλησιάζει το εργοτάξιο από την ανατολική του πλευρά, στο φυλάκιο με κωδικό «Π2», εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και καπνογόνα καταστρέφοντας τα μηχανήματα τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου.

Η δεύτερη ομάδα που είχε υποστηρικτικό ρόλο προσέγγισε το εργοτάξιο από τη δυτική και νότια περιοχή και τα μέλη της έστηναν οδοφράγματα στους δασικούς δρόμους με κορμούς δέντρων ώστε να μπορέσει να τους κυνηγήσει η ΕΛ.ΑΣ.

Κατάρριψη των άλλοθι

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι κλήσεις στα κινητά των υπόπτων κατέρριψαν το άλλοθί τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 41χρονου κατοίκου της Ιερισσού, ο οποίος ανακρινόμενος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι το επίμαχο βράδυ βρισκόταν σπίτι του. Ωστόσο, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε 13 κλήσεις από το σταθερό του σπιτιού του.