Τα τελευταία δύο χρόνια, οι φοιτητές της Νομικής και του Οικονομικού και Πολιτικού βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών σε καθημερινή βάση, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την είσοδο του κτηρίου ακριβώς κοντά στην οδό Ακαδημίας, λίγο πιο πάνω από τα Προπύλαια.

Πρόσφατο παράδειγμα και συνέχεια πολλών ακόμα κρουσμάτων αποτελεί η επίθεση σε βάρος μέλους του προσωπικού του πανεπιστήμιου από τοξικομανή, την Τρίτη, 12 Μαρτίου, με αποτέλεσμα την άμεση προσαγωγή του στο νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία ή ακόμη και την ζωή του.

Το γεγονός αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη κατάσταση έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την δυσφορία των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα την αποστροφή τους από τα μαθήματα που διδάσκονται κυρίως απογευματινές ώρες.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την νομιμοποίηση της διακίνησης των ναρκωτικών και την ενοχοποίηση του αυτονόητου, δηλαδή της γνώσης και της έρευνας από την μεριά των φοιτητών.
Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα οι φοιτητές της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών αναφέρουν ακόμη ότι: «Δυστυχώς, οι φοιτητικοί σύλλογοι της ΝΟΠΕ δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στον απαιτούμενο βαθμό και δεν έχουν λάβει αποφάσεις στα πλαίσια της προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος που αφορά άμεσα όλους τους φοιτητές. Λύση στο πρόβλημα δεν αποτελεί η απομάκρυνση των εξαρτημένων και η μετακίνησή τους σε άλλο σημείο της πόλης, αλλά η εκ νέου ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την απεξάρτηση και την ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει και να σταθεί αρωγός μέσω του Ο.ΚΑ.ΝΑ εντάσσοντας τους χρήστες σε ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης. Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνικοποίηση του χώρου θα αποτελέσει την οριστική λύση στο πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού προτείναμε την εφαρμογή ενός εξωραϊστικού σχεδίου που περιλαμβάνει την αναμόρφωση του πάρκου της Μασσαλίας ως πολιτιστικό κέντρο, ωστόσο βρήκαμε μπροστά μας την αδιαφορία των αρμοδίων ενώ η μόνη τους απάντηση στις θέσεις μας ήταν το να μεταθέτουν τις ευθύνες αλλού αφού μας υπογραμμίσουν οτι το ζήτημα δεν έγκειται στις αρμοδιότητες τους».

Σημειώνουν δε: «Τελικά τι κρύβεται πίσω από την απραγία των υπευθύνων;» και αναφέρουν ακόμη: «Η άρνησή τους για την ανάληψη ευθυνών ή η αδιαφορία τους για την κατάσταση; Μήπως η απάντηση δεν βρίσκεται πίσω από αυτές τις ερωτήσεις αλλά πίσω από πολιτικά συμφέροντα; Ευθύνες όμως δεν φέρει μόνο η Πολιτεία, αλλά και οι πανεπιστημιακές Αρχές. Η αδιαφορία καθώς και η νωθρότητα που έχουν επιδείξει τα αρμόδια υπουργεία για ένα θέμα μείζονος σημασίας, επιβεβαιώνει με τον πιο χυδαίο τρόπο το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των φοιτητών της σχολής αλλά και των πολιτών που διέρχονται από τον πεζόδρομο της Μασσαλίας.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την τραγική κατάσταση έξω από το κτήριο της σχολής μας. Ζητάμε δραστικές λύσεις, όχι επιστολές και ευχολόγια. Πέραν της οικονομικής κρίσης, βιώνουμε και μια έντονη κρίση ηθών. Αυτό φαίνεται και μέσα από την αδιαφορία για τον καθημερινό κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Ακόμα και τώρα που υπάρχει η έντονη ανάγκη για αλλαγή και αποκοπή από τις συμπεριφορές της διαφθοράς, ακολουθούμε την τακτική του “νίπτω τας χείρας μου”.

Γι αυτό τον λόγο καλούμε πέρα από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και το σύνολο της κοινωνίας να παρέμβει προτού η κατάσταση τεθεί εκτός ορίων».